Es tracta d’una iniciativa de Joventut per tal de fer aflorar un agrupament escolta o cau a les Terres de l’Ebre. Si bé en aquest àmbit territorial ja hi ha un total de 14 centres d’esplais que compten amb la participació d’uns 250 monitors i caps en l’àmbit de l’educació en el lleure gràcies a la tasca voluntària de monitors/es i caps, a hores d’ara no hi ha cap cau que eduqui amb el mètode escolta (un agrupament amb objectius i activitats similars a l’esplai però amb una metodologia pedagògica lleugerament diferenciada).
Un total de 23 joves han respost a la crida que la coordinació de Joventut a les Terres de l’Ebre ha estat fent els darrers mesos a través d’un vídeo a les xarxes socials -amb l’etiqueta #JoVullFerLoCau- i la col·locació de cartells. Es tracta de 18 noies i 5 nois d’entre 18 i 26 anys majoritàriament vinculats a l’àmbit social o l’educació i originaris del Montsià (11), el Baix Ebre (5), la Terra Alta (4) i la Ribera d’Ebre (3).
Aquestes primeres voluntàries del projecte –algunes de les quals també han assistit avui a la presentació- han mostrat el seu interès per ser les primers caps del nou agrupament escolta i fer néixer, així, Lo Cau. A partir d’ara, Joventut els ha organitzat un curs telemàtic de formació de monitoratge a través de l’escola La Forca que tindrà lloc el proper febrer. Aquestes sessions virtuals tractaran aspectes com ara la socialització, les funcions de l’oci com a lleure social o diferents mètodes per a aprendre a participar i fer xarxa.
Una vegada acabada la formació, Joventut ha creat un grup impulsor per contribuir a acabar de fer realitat el projecte. D’aquest grup en formaran part un total de 7 joves que havien estat caps escolta i que s’han ofert voluntaris per formar les futurs caps de Lo Cau. Així mateix, s’ha trobat la col·laboració desinteressada de tres entitats ebrenques que també els oferiran la seva experiència per tal d’assessorar-les: Atzavara-Arrels, Tatakua i GEPEC.
Finalment, Joventut també ha implicat en el grup impulsor els ajuntaments de Flix i Móra la Nova (a la Ribera d’Ebre), que han mostrat la seva voluntat de disposar d’un cau al seu municipi.
Per tal d’incorporar els primers participants a Lo Cau, està previst que les futures caps puguin engrescar gent jove a participar-hi a partir de xerrades a escoles i instituts quan la situació sanitària ho permeti. Així mateix, es preveu que a l’estiu ja es poguessin organitzar les primeres activitats del cau.
Durant la presentació del projecte aquest migdia a la coordinació territorial de Joventut de les Terres de l’Ebre, a Tortosa, el director general de l’ACJ, Cesc Poch, ha declarat que “amb Lo Cau volem promoure l’educació en el lleure pel seu valor transformador i d’empoderament dels i les joves”. En aquest sentit, Poch ha recordat la rellevància que representa l’educació en el lleure tant per a la integració d’infants i joves de diverses procedències socials com pel seu caràcter voluntari, desinteressat i de formació de l’esperit crític i del compromís cívic. “Aquest estiu hem pogut comprovar com de necessari era l’accés de molts joves al lleure educatiu pel seu benestar emocional i afectiu. Des de Joventut ens hi hem compromès des del principi i ens hi seguim comprometent amb els ajuts al sector o amb iniciatives com Lo Cau, que ens ajuden a promoure el lleure educatiu a les comarques de l’Ebre”, ha conclòs el director general de l’ACJ.
Per la seva banda, el coordinador de Joventut, Joan Barberà, ha afegit que “aquest només és el primer pas per aconseguir recuperar els caus a les Terres de l’Ebre, ja que esperem que Lo Cau sigui la llavor de futurs nous agrupaments escoltes”.