Delegació a la Catalunya Central

Instant de la reunió telemàtica

La Generalitat a la Catalunya Central impulsa novament la coordinació operativa en casos de nevades

query_builder   17 desembre 2020 13:05

event_note Nota de premsa

La Generalitat a la Catalunya Central impulsa novament la coordinació operativa en casos de nevades

La Delegació de la Generalitat a la Catalunya Central ha realitzat avui dijous, en presència de la delegada del Govern, Alba Camps i del director dels Serveis Territorials d’Interior, Eduard Freixedes, la reunió conjunta de coordinació de les comarques centrals en casos de nevades. El Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya, NEUCAT, inclou representants dels cossos d’emergència (Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Protecció Civil, Servei d’Emergències Mèdiques i Agents Rurals) i d’altres departaments de la Generalitat, gestors de les xarxes viàries i empreses de distribució elèctrica davant el risc de nevades i representants dels Consells Comarcals.

El director dels Serveis Territorials d’Interior ha fet la introducció. A continuació, el cap de l’Àrea de Predicció del Servei Meteorològic de Catalunya, Santi Segalà, ha explicat als assistents les eines de previsió meteorològica que utilitzen el SMC. Tot seguit, la responsable de Protecció Civil a la Catalunya Central, Agnès Centellas, ha fet una valoració de la campanya 2019/2020, on a la Catalunya Central no hi va haver incidències destacables.

Posteriorment, Agnès Centellas ha presentat als assistents com es prepara la campanya de nevades 2020/2021 en el marc del Pla NEUCAT. Es continuarà amb les estratègies de limitar la mobilitat de vehicles pesants (prohibicions de realitzar avançaments, desviaments, prohibició de circular, o d’altres en funció de l’emergència...) i també per als vehicles lleugers (prohibicions de circulació sense cadenes i prohibició d’avançaments amb neu, garantir un carril per a la circulació de les màquines llevaneus...). Quant a estratègies de mobilitat en general, es recorda també que es prioritzarà sempre la neteja de la xarxa viària primària i després la secundària.

Durant la reunió els gestors de les diferents vies de comunicació han reiterat la conveniència que els recursos tècnics ja siguin als punts crítics abans que comenci a nevar amb l'objectiu de minimitzar l'impacte de la neu sobre les principals vies de circulació. També han analitzat mesures concretes i han posat en comú els recursos humans i tècnics de què disposen per actuar de manera preventiva i fer front a les incidències ocasionades per la neu.

La delegada del Govern, que ha clos la reunió, ha manifestat que “és important que es prenguin les decisions com més territorialitzadament millor, perquè és quan oferim respostes millor adaptades”. En el mateix sentit, Alba Camps ha destacat que “també és important la coordinació entre administracions i institucions, perquè davant d’una emergència funcionem com un sol equip”.

Cal recordar que, davant un episodi de nevades, els ciutadans han d’actuar de manera responsable, reduir la mobilitat i sortir preparats amb cadenes per no posar en perill la seva integritat física ni la dels seus familiars, així com facilitar la tasca de les màquines llevaneus i l’actuació dels serveis d’emergència.

El Pla NEUCAT es pot consultar al web de Protecció Civil (http://interior.gencat.cat/emergencies) i els consells a la població es poden consultar al web http://interior.gencat.cat/nevades.

1  

Imatges

Instant de la reunió telemàtica

Instant de la reunió telemàtica 1415