Territori

Cel nocturn

Territori i Sostenibilitat declara un Espai amb Cel Nocturn de Qualitat a Rupit i Pruit

query_builder   19 desembre 2020 10:00

event_note Nota de premsa

Territori i Sostenibilitat declara un Espai amb Cel Nocturn de Qualitat a Rupit i Pruit

  • Aquest distintiu s’atorga a aquells municipis on hi ha unes bones condicions per gaudir del medi natural nocturn i estan compromesos a desenvolupar una actualització de l’enllumenat cap a un model d’equilibri ambiental.
  • El municipi està desplegant un pla de prevenció contra la contaminació lumínica que suposarà una reducció de la despesa energètica del 57%.
Cel nocturn a Rupit i Pruit

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat un Espai amb Cel Nocturn de Qualitat a Rupit i Pruit. Aquesta declaració s’aplica en espais on es considera convenient preservar la qualitat del cel nocturn a causa de les seves singulars característiques, com ara els espais d'interès natural, els entorns d'observatoris astronòmics, o les àrees urbanes que inclouen parcs o zones enjardinades. La protecció ha d’anar acompanyada d’un pla d’actuacions que inclogui la millora de l’enllumenat exterior de la zona, activitats de sensibilització ambiental i promoció del turisme sostenible al voltant de l’observació del medi natural nocturn.

Aquesta figura de protecció va ser introduïda pel Decret que desplega la Llei d’ordenació ambiental de l’enllumenament per a la protecció del medi nocturn, aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya l’any 2015, i que actualment està en procés d’actualització.

 

Molt bona qualitat de cel nocturn

Rupit i Pruit és un municipi emplaçat a l’extrem nord-est de la demarcació de Barcelona i al centre de l’espai natural del Collsacabra. Tradicionalment, la seva economia ha estat basada en l’agricultura i la ramaderia, però actualment un important motor del municipi és el turisme. Degut al seu emplaçament allunyat de grans nuclis urbans, Rupit i Pruit gaudeix de poca contaminació lumínica, fet que li permet disposar d’una molt bona qualitat del cel nocturn. Aquest fet ha estat avaluat i confirmat durant la campanya de mesuraments realitzada en el punt declarat com a ECNQ: l’Ermita de Santa Magdalena, on s’han assolit valors de brillantor de fons de cel superiors a 21,2 mag/arc.sec2, que es consideren de molt bona qualitat.

 

Enllumenat sostenible

El municipi ha estat treballant durant els últims anys en actualitzar l’enllumenat tenint en compte totes les vessants ambientals, la minimització de la contaminació lumínica i la reducció de l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle. En aquest sentit, amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona i l’ajut FEDER que s’està tramitant des del Consell Comarcal d’Osona, l’Ajuntament està en procés d’adequació de l’enllumenat públic a tecnologia LED. Concretament la tipologia de làmpada escollida ha estat el conegut com a LED PC-Ambre (de totalitat de llum ataronjada), que aconsegueix, de forma equilibrada, importants estalvis energètics i una reducció significativa de la contaminació lumínica.

Pel que fa a les lluminàries, s’han escollit aquelles que presenten un flux d’hemisferi superior inferior a l’1%, és a dir, que emeten el mínim de llum possible cap al cel, un altre dels factors claus per reduir la contaminació lumínica.

La millora de les instal·lacions d’enllumenat s’ha previst per donar tot el servei necessari a la població, i és especialment important en l’entorn de zones properes a espais d’interès natural. L’actuació sobre 187 lluminàries permetrà reduir la despesa energètica de l’enllumenat municipal en un 57%.

 

Foscor que atrau el turisme

Des del punt de vista turístic, les accions permetran al municipi diversificar la seva oferta, i orientar-la cap a un públic familiar i interessat en els valors ambientals, culturals i paisatgístics.

Les activitats d’observació del firmament desperten molt d’interès per a tots els públics, permeten gaudir de la natura en un context diferent al de les activitats diürnes i són una eina potent de sensibilització ambiental envers la problemàtica de la contaminació lumínica. El Pla d’actuacions contempla accions a l’escola, de turisme actiu durant la nit, un cicle de xerrades astronòmiques, etc.

 

Projecte de valorització i protecció

Actualment un terç de la població mundial no pot veure la Via Làctia. En els països occidentals, un 80% de la població dels Estats Units i un 60% dels ciutadans europeus pràcticament no poden veure les estrelles i estan en un entorn amb contaminació lumínica a la nit. Aquest problema ambiental afecta no només a la visió dels estels, sinó també a la majoria d’ecosistemes naturals, on hi ha éssers vius d’activitat nocturna. 

El Departament de Territori i Sostenibilitat està treballant en poder valoritzar i protegir zones d’especial qualitat ambiental, promovent l’ús de les tecnologies més eficients (làmpades LED, sistemes de regulació i telegestió) i, entre aquestes, les són que més respectuoses amb l’entorn natural (LED PC-Ambre i LED amb filtre homologat).

En aquest sentit, el proper any 2021 està en projecte una ampliació important dels actuals espais de medi nocturn protegit: una ampliació de l’àrea d’influència del Montsec cap al nord; una ampliació de l’àrea d’influència del Montsant estenent-la a la comarca del Priorat i les Muntanyes de Prades i la tramitació d’una zona  de protecció al Pirineu occidental, a l’entorn del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

El Departament de Territori i Sostenibilitat, a banda de ser responsable de la tramitació i aprovació d’aquests projectes de protecció, ofereix suport tècnic i recursos materials als organismes interessats en el seu desenvolupament.

2  

Imatges

Foto del cel nocturn de Rupit i Pruit

Foto del cel nocturn de Rupit i Pruit 1437

Una altra imatge del cel nocturn a Rupit i Pruit

Una altra imatge del cel nocturn a Rupit i Pruit 1043

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia