Acció Exterior i Unió Europea

El conseller Bernat Solé, durant la roda de premsa al Parlament.

Solé demana a la JEC enviar la documentació electoral als catalans a l'exterior abans de la proclamació de candidatures per al 14-F

La mesura, juntament amb la possibilitat de descarregar-se butlletes per internet, contribuiria a ampliar els terminis perquè la ciutadania a l'exterior pugui emetre el seu vot

query_builder   18 desembre 2020 11:22

event_note Nota de premsa

Solé demana a la JEC enviar la documentació electoral als catalans a l'exterior abans de la proclamació de candidatures per al 14-F

La mesura, juntament amb la possibilitat de descarregar-se butlletes per internet, contribuiria a ampliar els terminis perquè la ciutadania a l'exterior pugui emetre el seu vot

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha enviat una carta a la Junta Electoral Central (JEC) per demanar que s’enviï la documentació electoral als catalans i catalanes residents a l’exterior abans de la proclamació de candidatures per a les eleccions del proper 14 de febrer.
El conseller Bernat Solé, durant la roda de premsa al Parlament.

El procediment habitual de la JEC preveu que l’inici del termini de l’enviament d’aquests documents, i la posterior impressió de les paperetes, ve marcat per la proclamació definitiva de les candidatures electorals, una vegada resolts els recursos que es puguin interposar en alguna de les candidatures. Per aquest motiu, l’objectiu de la proposta del Govern és guanyar marge de temps perquè la comunitat catalana a l’exterior pugui fer els tràmits per votar. Segons el calendari electoral, les candidatures es presentaran del 6 a l’11 de gener, es publicaran el 13 i es proclamaran cinc dies després, el 18 de gener, a l’espera de possibles recursos. Es tracta d’una mesura que pretén ajudar a resoldre dificultats que a dia d’avui presenta el vot a l’exterior.

En una roda de premsa des del Parlament aquest divendres, Solé ha afirmat que el Govern treballa “per facilitar el vot dels ciutadans a l’exterior” i, amb aquest objectiu, ha transmès una petició a la JEC “perquè es pugui avançar la documentació electoral”, és a dir, el sobre i la targeta censal, “perquè el català o catalana a l’exterior, un cop rebi aquesta documentació, pugui emetre el vot el més ràpidament possible”. Ara, amb l’actual procediment, s’espera a enviar aquesta documentació a la proclamació definitiva de les candidatures, i això, segons Solé, “complica el vot exterior”. Rebre amb antelació aquesta tramesa de documents permetria ajudar a resoldre “la manca de participació que s’ha detectat en comicis anteriors”, ha ressaltat el conseller. Amb l’objectiu de facilitar aquest vot exterior, Solé també ha insistit en la necessitat de la derogació del vot pregat, ja que produeix una situació de desigualtat: “Tots els ciutadans han de tenir els mateixos drets i que un ciutadà a l’exterior hagi de pregar el vot no és igualtat”.

En la missiva del conseller a la JEC, també es demana que els electors residents a l’exterior puguin descarregar la papereta del lloc web oficial i enviar el seu vot per correu o depositar-lo en una urna a la dependència consular corresponent. D’aquesta manera, s’aconseguiria augmentar la proporció de vots que finalment acaben entrant al recompte i, per tant, s’incrementaria la legitimitat dels comicis. També es distribuiria la càrrega de feina de les oficines de l’Institut Nacional d’Estadística durant el procés electoral, ja que es descongestionarien les dates clau.

Les dificultats del vot exterior, una queixa reiterada

La carta del Govern a la JEC també es fa ressò de les queixes reiterades per part de catalans i catalanes residents a l’estranger pel que fa al sistema que actualment regula, de manera deficient, el vot a l’exterior. Les xifres així ho corroboren: si bé a les darreres eleccions al Parlament el 2017, les persones inscrites al Cens d’Electors Residents Absents (CERA) era de 226.381 persones, i d’aquest cens, es van rebre 42.014 sol·licituds de vot, finalment només se’n van comptabilitzar 27.231 el dia de l’escrutini. En altres paraules: una de cada tres sol·licituds de vot dels catalans residents a l’exterior no es va traduir en un vot efectiu i, per tant, hi va haver, com en comicis anteriors, una diferència significativa entre les sol·licituds estimades i els vots rebuts i comptabilitzats.

Es tracta d’una situació preocupant que les comunitats catalanes a l’exterior han denunciat en nombroses ocasions i davant la qual demanen tant reformes en el vot exterior com la derogació del vot pregat, una competència del Govern espanyol. Aquesta preocupació també ha arribat al Departament d’Acció Exterior i la va recollir el conseller Bernat Solé en la roda de trobades que ha mantingut al llarg d’enguany amb les comunitats catalanes a l’exterior. Amb la voluntat de respondre a aquesta reclamació reiterada, Solé va enviar al juny una carta al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, en què traslladava la necessitat d'eliminar el vot pregat i proposava un conjunt de mesures per resoldre la situació.

El Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, mitjançant la Subdirecció de Processos Electorals i Qualitat Democràtica, treballa des de fa mesos per garantir el dret a vot de tota la ciutadania d’una manera segura i amb legitimitat democràtica segons el marc jurídic vigent.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia