La Xarxa de Detecció de Descàrregues elèctriques (XDDE) va detectar 5 llamps entre núvols i un sol llamp de núvol a terra a la comarca de la Terra Alta. Bona part de l’activitat elèctrica del nucli convectiu que va generar el fenomen estudiat es va produir amb posterioritat, mentre afectava el Baix Ebre.
Dades d’estacions meteorològiques
L’estació de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) més propera a la zona afectada és la que hi ha situada al mateix municipi d’Horta de Sant Joan. Tot i això, l’estació es troba 700 metres al sud-oest de la traça de danys, raó per la qual no va poder registrar directament l’episodi.
Ara bé, a les 16:48 UTC es va mesurar un cop màxim de vent de 58 km/h de direcció nord (353°), associat al pas de la cèl·lula convectiva esmentada a la secció anterior, si bé l’estació va quedar al marge del xàfec de curta durada que va precedir la forta ventada que va provocar les destrosses. La quantitat de precipitació acumulada entre les 16:30 UTC i les 17:00 UTC fou de 0,1 mm, mentre que de 17:00 UTC a 17:30 UTC se’n van recollir 1,6 mm.
Treball de camp
El treball de camp dut a terme el dia 14 de desembre va permetre identificar la zona afectada, que corresponia a una franja de 5,9 km de llargada i una amplada màxima de 150 m. A banda, es va poder estimar la intensitat de l’episodi i conèixer el fenomen que va tenir lloc.
Els primers danys observats corresponien al municipi d’Arenys de Lledó, a la comarca del Matarranya. En aquesta zona es van localitzar diversos arbres (principalment oliveres i pins) tombats, la majoria en direcció est. A la carretera TV-3341, a l’alçada de Pont d’Arenys, alguns dels pins estaven escapçats.
Una de les àrees amb més danys fou l’entorn del molí de Lledó. La força del vent va fer caure desenes de pins situats a una zona de fort pendent que hi ha a tocar del riu d’Algars (Figura 4a). Es va observar que les arrels de bona part d’aquests arbres eren superficials i el sòl estava molt humit fruit de les precipitacions que durant les darreres setmanes han afectat el massís del Port. Aquestes condicions del terreny fan que els arbres siguin més vulnerables i puguin caure amb més facilitat.
Entre aquest darrer punt i el nucli urbà d’Horta de Sant Joan es van observar oliveres amb branques trencades (Figura 4b), diverses de tombades i algunes arrancades de soca-rel. També es van detectar algunes edificacions amb danys en teulades i murs de tancament.
A Horta de Sant Joan els danys es van concentrar a l’oest i al sud del nucli urbà. Les teulades de diversos habitatges es van veure afectades, a banda d’alguns coberts, l’arbrat i un mur que delimitava una finca (Figura 4c). A banda, el vent va malmetre diverses antenes de televisió. Els danys observats s’estenien fins a la zona de les Capçades, si bé en conjunt eren lleus en aquest darrer tram (Figura 4d).
La majoria d’arbres presentaven una direcció de caiguda cap a l’est, és a dir, cap al centre de la traça de danys. Aquest patró de danys és compatible amb el pas d’un tornado, i no amb el d’un esclafit, que hauria de ser divergent. Tenint en compte els danys descrits, s’estima que el tornado fou d’intensitat EF1 (138 a 178 km/h), segons l’escala de Fujita millorada (que va d’EF0 a EF5).
Finalment, en comparar les imatges de radar amb la traça de danys i d’acord amb el testimoni de diverses persones que van veure el fenomen, el tornado s’hauria format a les 16:43 UTC i s’hauria dissipat a les 16:47 UTC.
Figura 4:
(a) Diversos pins tombats a prop del riu d’Algars, (b) olivera amb les branques, d’un diàmetre considerable, trencades, (c) danys en un mur perimetral de tancament d’una finca d’Horta de Sant Joan i (d) danys lleus en una teulada d’una edificació dels afores d’Horta de Sant Joan.