Delegació a Girona

imatge dels treballs

Comença una nova fase de treballs forestals per protegir l'Albera contra incendis dins el projecte transfronterer COOPEREM

Es desbrossaran un total de 50 hectàrees per protegir el sector del coll del Pertús, un punt estratègic que històricament ha patit grans incendis

query_builder   21 desembre 2020 10:45

event_note Nota de premsa

Comença una nova fase de treballs forestals per protegir l'Albera contra incendis dins el projecte transfronterer COOPEREM

Es desbrossaran un total de 50 hectàrees per protegir el sector del coll del Pertús, un punt estratègic que històricament ha patit grans incendis

Imatge dels treballs

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat continua fent treballs forestals al massís de l’Albera per prevenir incendis, que s’emmarquen en el projecte transfronterer Cooperació Operativa d’Emergències i Prevenció d’Incendis COOPEREM. Aquest projecte té com a objectiu desenvolupar una política conjunta en matèria de prevenció i gestió de catàstrofes a la zona.

L’actuació, amb un pressupost de 75.906,34 euros, forma part d’una xarxa d’accions planificada conjuntament a banda i banda del massís de l’Albera que s’emmarca en el projecte COOPEREM en el qual, a més del Departament d’Agricultura, hi ha el Departament d’Interior-Bombers de la Generalitat, la Diputació de Girona, el SIVU des Albères, el Service Départemental d’Incendie et de Secours des Pyrénées-Orientales, el Conseil Départemental des Pyrénées-Orientales i l’Office National des Forêts.

Els treballs es duen a terme en 3 sectors estratègics propers al coll del Pertús i consisteixen en la reducció del combustible forestal en una superfície total de 50,49 hectàrees per alentir la propagació del foc. També s’hi realitzen actuacions de millora d’un vial estratègic en 1,7 km per facilitar-hi l’accés i d’aquesta manera ampliar la capacitat de treball dels mitjans d’extinció.

Aquests treballs finalitzaran a finals de desembre i tenen l’objectiu de limitar l’abast dels grans incendis en situació de vent de tramuntana, que poden afectar potencialment el corredor d’infraestructures i els nuclis habitats del coll del Pertús. Històricament, aquest punt ha estat testimoni de grans incendis transfronterers els anys 1983, 1986 i 2012.

Actuacions anteriors

Dins d’aquest programa de treballs, l’any 2018 el Departament d’Agricultura va desbrossar una àrea de 19 hectàrees al Mas de la Comtessa, i l’any 2019 una de 43,3 hectàrees al sector sud del coll de Panissars, mentre que el SIVU executava una actuació similar en 11,25 hectàrees al sector nord del mateix coll.

Pròximament, la Diputació de Girona farà una intervenció a la zona del corredor d’infraestructures (AP-7 i N-II), que, juntament amb les efectuades anteriorment, ha de protegir una àrea de 26.000 hectàrees.

Projecte COOPEREM

El projecte COOPEREM, emmarcat en el programa INTERREG-POCTEFA 2014-2020, s’articula al voltant de tres eixos principals: desenvolupar una gestió coordinada del risc d’incendis; desenvolupar una resposta transfronterera ràpida, eficaç i segura davant les emergències, i aplicar una estratègia d’anticipació conjunta davant el risc d’incendis. El pressupost és de 2.556.505 euros, el 65% dels quals, els aporta la Unió Europea.

En concret, el 65% del projecte ha estat cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per mitjà del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020-EFA/169/16). L’objectiu de POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

Tota la informació sobre el projecte i la seva evolució es pot consultar al web cooperem.eu i també es difon a través dels canals de COOPEREM a les xarxes socials: https://twitter.com/poctefacooperem https://www.facebook.com/COOPEREMPoctefa

I Poctefa COOPEREM Youtube

 

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia