Polítiques Digitals

DSA

Catalunya demana 'blindar els drets digitals dels ciutadans' en la redacció de la nova directiva europea de serveis digitals de la CE

query_builder   21 desembre 2020 14:32

event_note Nota de premsa

Catalunya demana 'blindar els drets digitals dels ciutadans' en la redacció de la nova directiva europea de serveis digitals de la CE

  • La Generalitat, a través del Departament de Polítiques Digitals, proposa a la CE garantir que es respectin les competències dels governs no estatals amb el desenvolupament dels nous serveis digitals 
  • Demana que la futura ‘Digital Services Act’ garanteixi i blindi els drets digitals 
  • Les aportacions són fruit d’un procés de consulta amb el sector tecnològic català
DSA

El Govern, a través del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, ha participat en la consulta pública oberta per la Comissió Europea sobre la normativa europea de serveis digitals (Digital Services Act) per a la millora del mercat digital únic.

Per a fer-ho, s’ha reunit amb una cinquantena d’actors de l’ecosistema digital català: pimes, grans corporacions multinacionals, empreses de plataformes digitals, institucions de recerca i organismes públics representatius a Catalunya en aquest àmbit. Com a resultat, s’ha elaborat un document de posicionament que s’ha fet arribar a diversos comissaris europeus, així com als eurodiputats catalans al Parlament Europeu, amb la finalitat de contribuir al debat europeu sobre la nova norma de serveis digitals.

La Comissió Europea ha tingut en compte les aportacions rebudes, ha incorporat les esmenes i ha presentat una proposta per al nou paquet de serveis digitals, que inclou la DSA, per al seu debat i tramitació legislativa al Parlament Europeu.

Garantir les competències i els drets digitals

En les seves aportacions, el Govern català planteja la importància de garantir  les competències de les administracions no estatals i demana que siguin reconegudes i incorporades en els nous mecanismes previstos en la normativa europea. D’aquesta manera, es podrà garantir que els governs regionals no perden competències a favor dels governs estatals amb el desenvolupament dels nous serveis digitals.

També s’ha traslladat a la Comissió Europea la conveniència que la Digital Services Act acabi derivant en un reglament europeu més que no pas en una directiva, ja que les directives han de ser transposades pels estats membres, és a dir, adaptades a la legislació pròpia. En aquest sentit, el Govern català ha advertit de la preocupació per com l’estat espanyol podria adaptar la directiva, tenint en compte el decret llei RDL 14/2019, de 31 d’octubre (“decretazo digital”), que representa un retrocés per als drets digitals, la lliure circulació de dades i un fre a la innovació de mercat.

D’altra banda, el document català també subratlla la necessitat d’apoderar i conscienciar les persones dels seus drets i obligacions digitals, per afavorir la implicació i la participació activa de la ciutadania europea en el desenvolupament i manteniment dels serveis digitals.

Alhora, subscriu la necessitat de reforçar els drets fonamentals de les persones també en el món digital, com ara la protecció de la privacitat, la no discriminació, la dignitat, l’equitat i la lliure expressió, i fins i tot el respecte per les llengües minoritàries. Per fer-ho, es recomana promoure una carta de drets digitals a la UE, que podria inspirar-se en la carta catalana de drets i responsabilitats digitals impulsada pel Govern de la Generalitat.

En la línia de la defensa dels drets digitals, el Govern també ha proposat que la Comissió Europea pugui establir els mitjans per certificar la bondat de les aplicacions i els serveis que inclouen la traçabilitat dels usuaris, que formen part dels plans sanitaris, i que han de tenir un objecte temporal i finalitzar un cop hagi acabat la seva funció. Així mateix, es demana a la CE que garanteixi el bon ús i la protecció de les dades personals i el dret a la privacitat dels usuaris d’aquestes aplicacions.

La Digital Services Act 

Com a part de l’estratègia digital europea, la Comissió va anunciar el paquet de Serveis Digitals per millorar el mercat únic de serveis digitals i promoure la innovació i la competitivitat de l’entorn digital europeu. L’objectiu és determinar un marc normatiu que estableixin les responsabilitats dels serveis digitals, i que permetin protegir els drets digitals dels seus usuaris.

En la resposta a la consulta pública, la Generalitat ha valorat molt positivament les línies de l’esborrany presentat per la Comissió Europea, perquè “s’alinea amb les necessitats i reptes que Europa afronta en l’àmbit dels Serveis Digitals” i, en especial, “l’acceleració de la digitalització de l’economia i la democratització de la innovació”, i fa una crida a la Comissió Europea a impulsar-ne la cooperació territorial.

1  

Imatges

Foto

Foto 950

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia