Salut

Salut posa en marxa dos nous cribratges per detectar positius de Covid-19 a la ciutat de Barcelona

query_builder   22 desembre 2020 09:36

event_note Nota de premsa

Salut posa en marxa dos nous cribratges per detectar positius de Covid-19 a la ciutat de Barcelona

  • Un al CAP Casanova i l’altre al CAP Comte Borrell, al districte de l’Eixample
  • Paral·lelament, està en marxa el programa pilot de cribratge de la COVID-19 a les farmàcies de Les Corts amb proves PCR
El Departament de Salut ha posat en marxa dos nous cribratges per detectar positius de Covid-19 a la ciutat de Barcelona, concretament al Districte de l’Eixample. Tots dos cribratges han començat aquest dilluns: un al CAP Casanova i l’altre al CAP Comte Borrell. Es faran les proves fins el 23 de desembre i del 28 al 30 d’aquest mateix mes de 15 a 19 hores.

Paral·lelament, està marxa un programa pilot de cribratge de la COVID-19 a les farmàcies de Les Corts de Barcelona amb proves PCR. Aquest programa permetrà conèixer la resposta de la població convidada a participar en el programa pilot, així com circuits i sistemes reaplicables a altres cribratges. El cribratge, totalment gratuït i que segueix el model del Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte, es focalitza en les persones d’entre 30 i 59 anys de tres àrees bàsiques corresponents al districte de Les Corts:
  • El Centre d’Atenció Primària Montnegre
  • El Centre d’Atenció Primària Les Corts - Pedralbes
  • El Centre d’Atenció Primària Les Corts - Helios
Salut ja ha començat a enviar una carta o un SMS al voltant de 32.600 persones convidant-les a formar part del cribratge. Un cop rebin l’escrit, i decideixin participar-hi, podran dirigir-se a qualsevol de les farmàcies que participen al programa per recollir el kit d’automostra de saliva. El farmacèutic, que ha realitzat una formació específica, donarà les instruccions necessàries a l’usuari perquè pugui prendre’s la mostra de saliva correctament a casa seva, que l’haurà de retornar a la farmàcia.

Finalment, quan la farmàcia tingui la mostra, l’enviarà als laboratoris de l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital Clínic, que comunicaran el resultat a través de La meva Salut en un marge de 24h. Més concretament, davant els casos positius, els resultats també seran comunicats al gestor COVID del CAP perquè es posi en contacte amb l’usuari. Inicialment està previst la realització d’un test per persona, tot i que serà el Departament de Salut, sota criteris de salut pública, qui decidirà en cada moment la quantitat de proves a fer. Aquests cribratges s’allargaran fins el 22 de gener.

Aquests no són els únics cribratges que Salut ha fet a Barcelona durant el mes de desembre. Fins ara, a la capital catalana, el Departament fet gairebé 27.000 proves durant aquest mes en diferents districtes de la ciutat. En aquests cribratges, 99 persones han donat positiu de Covid -19, cosa que representa una positivitat del 0,32% . Els cribratges s’han fet en els següents districtes:

A Ciutat Vella, on s’han prioritzat els barris del Raval, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, el Gòtic i la Barceloneta. Es van fer del 3 al 16 de desembre.

A l’Eixample, on es van prioritzar els barris del Guinardó, La Salut, la Sagrada Família, Navas, Congrés i els Indians, i Camp de l’Arpa. Es van fer de l’1 al 15 de desembre.

A Sants-Montjuïc
, on es van prioritzar els barris de Sants-Badal; Sants i Hostafrancs. Es van fer del 16 al 18 de desembre.

A Sarrià-Sant Gervasi,
on es van prioritzar els barris de Sant Gervasi, la Bonanova i el Putxet. Es van fer el 17 i 18 de desembre.

A Gràcia
, on es va prioritzar als barris de Vallcarca i Els Penitents, i el Coll. Es van fer el 17 i 18 de desembre.

A Horta-Guinardó
, on es va prioritzar La Teixonera, el Carmel i Horta. Es van fer de l’1 al 4 de desembre i els dies 9 i 10 del mateix mes.

A Nou Barris
, on es van prioritzar els barris de Porta, Roquetes, Turó de la Peira, Guineueta, Prosperitat, Verdun i Trinitat Nova. Es van fer del 3 a l’11 de desembre

A Sant Andreu
, on es van prioritzar els barris de Bon Pastor, Sant Andreu i Trinitat Vella. Es van fer del 15 al 17 de desembre.

A més d’aquests cribratges, el Departament de Salut continuarà amb més proves a la ciutat de Barcelona amb l’objectiu de tallar la cadena de contagis de la Covid-19. En aquest sentit, i un cop passades les festes de Nadal, hi ha previstos tres cribratges a diferents barris: un a Sarrià-Sant Gervasi; un altre a Nou Barris i un tercer a Sant Martí.

A l’àrea metropolitana de Barcelona, el Departament de Salut també ha desplegat diferents cribratges, com el que es va fer a Montcada i Reixach el 2 i 3 de desembre.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia