Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

DARP

El Departament d'Agricultura incrementa el seguiment i les mesures de bioseguretat de les explotacions d'aviram davant la detecció de casos d' influença aviària a Europa

query_builder   23 desembre 2020 16:52

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura incrementa el seguiment i les mesures de bioseguretat de les explotacions d'aviram davant la detecció de casos d' influença aviària a Europa

Per reforçar aquestes mesures preventives, també s’ha decidit confinar totes les aus de producció o autoconsum fins al 15 de febrer

Gallines d'autocosnum
Gallines d'autoconsum

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca està aplicant, des de fa setmanes, mesures de control per evitar la introducció del virus d’Influença Aviària d’Alta Patogenicitat (IAAP) a Catalunya i, que en cas d’aparició d’algun cas, se’n pugui fer una detecció ràpida que permeti la seva eradicació.

Les mesures per prevenir aquesta malaltia es van començar a dur a terme a partir de la detecció, durant els últims mesos, d’influença aviària a diferents països europeus (Alemanya, Països Baixos, Dinamarca, Regne Unit, Irlanda, Suècia, Eslovènia, Itàlia, Croàcia, Bèlgica i França). El passat 27 de novembre es va notificar també la detecció d’una au salvatge positiva d’Influència aviaria a Cantàbria, d’una soca que no afecta a l’esser humà, i que no es transmet ni pel consum de carn d’aus ni d’ous.

Així, les actuacions de prevenció endegades pel Departament d’Agricultura són les següents:

  • Realització de visites de control sanitari periòdiques a explotacions d’aus de corral comercials i d’autoconsum per tal de supervisar les mesures de protecció i bioseguretat de les granges per evitar el contacte amb aus salvatges i altres aus no controlades. Aquestes visites les realitzen els Serveis Veterinaris Oficials del DARP i el Cos d’Agents Rurals. La unitat d’epidemiologia del CReSA ha elaborat un anàlisi de risc per tal de prioritzar aquestes visites d’acord amb la puntuació de risc de les explotacions.
  • Comunicació als Ajuntaments per tal d’informar-los sobre la situació de la Influència Aviar i de les mesures adoptades de protecció per a que en facin divulgació i informin als particulars que tinguin aus de corral per autoconsum s’adrecin a l’Oficina Comarcal del DARP corresponent, per tal d’informar de la seva ubicació.
  • S’ha revocat l’autorització de l’ús de reclams de caça fins a nou avís, d’acord amb les condicions d’autorització del Programa d’autorització i vigilància de les aus utilitzades com a reclams de caça d’aus aquàtiques (enzes) del DARP.
  • Comunicacions a la Federació d’Avicultura de Catalunya (FAC) i al Centre de Sanitat Avícola de Catalunya i l’Aragó (CESAC), perquè facin divulgació al sector sobre la situació de la IAAP a Europa; i demanar que s’extremin les mesures de bioseguretat a les explotacions avícoles i que davant qualsevol sospita de la malaltia, es comuniqui als Serveis Veterinaris Oficials.
  • Amb la col·laboració del Cos d’Agents Rurals i els Centres de Recuperació de Fauna Salvatge de Catalunya, que depenen del Departament de Territori i Sostenibilitat, s’ha reforçat la vigilància passiva en aus salvatges, que permetrà una detecció precoç en cas d’entrada de la malaltia a Catalunya.

Paral·lelament, el passat 18 de desembre, es va publicar una Resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, per reforçar aquestes mesures preventives, donat que l’afectació a països del nord d’Europa és molt gran i ens trobem en període migratori d’aus salvatges de nord a sud. Entre les  mesures que es publiquen a la Resolució destaca la de confinar totes les aus de producció o autoconsum fins al 15 de febrer i que les explotacions ramaderes d’aus camperes o ecològiques poden comercialitzar els productes amb la referència concreta al sistema de cria que es produeix a l’explotació (campers o ecològics) durant el període de restricció.

L’aprovació del confinament de les aus, s’ha fet  a petició de la Federació Avícola Catalana (FAC), que representa més del 80% dels productors d’aviram i ous de Catalunya.

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia