Interior

Roda premsa

Balanç del Departament d'Interior de la nit de Cap d'Any

query_builder   1 gener 2021 13:47

event_note Nota de premsa

Balanç del Departament d'Interior de la nit de Cap d'Any

Roda premsa
Roda premsa
  • El conseller Sàmper ha destacat el “compliment generalitzat de les restriccions” de mobilitat vigents per part de la ciutadania
  • El conseller d’Interior ha informat de les 12 detencions per violència masclista realitzades la passada nit, el doble de fa un any, un fet que ha qualificat de “molt greu”

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, acompanyat de la subdirectora general de Protecció Civil de la Generalitat, Imma Solé, i del comissari David Boneta, han comparegut aquest migdia per realitzar un balanç de la nit de Cap d’Any, que ha destacat pel “compliment generalitzat de les restriccions” de mobilitat vigents per part de la ciutadania, segons ha destacat el conseller. Enguany, cal recordar que la nit de Cap d’Any s’ha celebrat amb el confinament nocturn vigent, entre la 1:00 i les 6:00 hores de la matinada.

Sàmper ha destacat la baixada de la mobilitat com un senyal del compliment de la normativa vigent i l’absència de cap víctima mortal en cap accident. El conseller també ha posat en valor la tasca del dispositiu de Mossos d’Esquadra i policies locals, que “s’han coordinat de forma efectiva per realitzar una tasca preventiva, detectar els incompliments i, arribat el cas, sancionar-los”. Sàmper ha destacat les 12 detencions per violència masclista realitzades la passada nit, un fet que ha qualificat de “molt greu”.

  • Telèfon d’emergències 112 de Catalunya:

El telèfon d'emergències 112 ha rebut 3.044 trucades durant la nit de Cap d'Any i fins aquest divendres a les 09.00 hores (descens del 20,3% respecte fa un any), per 2.208 incidents relacionats amb la celebració de la festa (cal tenir en compte que un incident pot provocar diverses trucades d’avís). El 34,8% de les trucades (1.060) han estat per avisar d’actuacions incíviques; el 21,1% (641 trucades) per requerir assistència sanitària; el 18,1% (552) per baralles, amenaces...; el 8,8% (268) per problemes de seguretat ciutadana, i el 6.2% (189) per incendis i rescats.

Per demarcacions, el 77,2% de les trucades s'han fet des de Barcelona (2.351), seguit de Tarragona (10,2% amb 310 trucades), Girona (7% amb 212 trucades) i Lleida (5.6% amb 171 trucades). Per municipis, la capital catalana ha concentrat el 30,4% de les trucades (927). La franja horària en què s’han rebut més trucades per incidents vinculats a la celebració de cap d’any ha estat entre la 01.00 i les 02.00 de la matinada, en la qual s’han atès 830 trucades.

Per la seva banda, el comissari Boneta ha volgut “agrair la feina que han fet aquesta nit tots els mossos que han treballat per garantir la seguretat” i ha destacat que la policia ha “monitoritzat les xarxes socials tota la nit per detectar festes il·legals i també hem atès els requeriments que ens han arribat a través del 112”. La subdirectora Solé ha destacat també el compliment generalitzat per part de la ciutadania “de les restriccions vigents des del dia 21” per part de la població.

 

  • Actuacions de Mossos d’Esquadra

El dispositiu especial que es va iniciar a les 22:00 hores del dijous 31 de desembre ha finalitzat avui a les 10:00 ha comptat amb la col·laboració i la coordinació de les Policies Locals d’arreu del territori. Pel que fa als controls de trànsit se n’han realitzat un total de 46 a tota Catalunya. En aquests s’han efectuat un total de 440 lectures d’alcoholèmia, de les quals, 29 han resultat positives. D’altra banda, s’han fet 10 controls de drogues, 6 dels quals han donat positiu.

Durant la nit s’han detingut un total de 37 persones, una per un delicte contra la llibertat sexual, concretament per abusos sexuals i amenaces. Destaquen les 12 detencions realitzades per violència masclista, que són el doble de les realitzades fa un any (6). El conseller Sàmper ha destacat aquest fet com a “molt greu” i ha destacat “la importància de denunciar aquests fets” per tal que la policia pugui actuar i qualsevol situació denunciable. “Deamnao a totes les dones que es trobin en situació de maltractament que no s’esperin ni un segon a denunciar-ho”, ha manifestat.

D’altra banda, i en relació a les restriccions per la COVID-19 , Mossos d’Esquadra han aixecat un total de 544 actes. Dins d’aquestes s’han interposat diverses actes als establiments i als responsables de permetre i organitzar quatre festes il·legals. Una s’ha produït dins una discoteca de la població de Cornellà de Llobregat. A Llinars del Vallès s’han denunciat diverses persones que estaven fent una festa tipus “rave” en una nau abandonada. A Santa Perpètua de Mogoda s’ha localitzat una festa il·legal dins un hotel de la població i s’ha procedit a aixecar acta a l’establiment. Finalment a la Regió Policial de Girona, concretament a la població d’Esponellà, s’han localitzat setze persones sense mascareta fent una festa en una casa de colònies llogada. S’ha aixecat acta als responsables de la casa.

  • Servei Català de Trànsit:

Incidències de la nit Cap d’Any

Durant la nit de Cap d’Any no s’ha registrat cap sinistre mortal a la xarxa viària interurbana catalana, ni es té constància de cap accident greu. Tampoc no hi ha hagut cap incidència viària destacada que hagi dificultat la circulació a les principals carreteres i autopistes catalanes.

Dades de mobilitat de la nit de Cap d’Any

Des de les 22:00 del 31 de desembre fins a les 08:00 de l’1 de gener, han entrat a l’àrea metropolitana de Barcelona 19.208 vehicles, un 25,8% menys que la nit de cap d’any de l’any passat. I han sortit 23.704, un 67,3% menys que l’any passat.

Resum de balanç de la sinistralitat de l’any 2020

Segons dades provisionals del Servei Català de Trànsit, entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2020 s’han registrat 105 víctimes mortals en 96 accidents en zona interurbana. Això suposa un descens de quasi el 40% en el nombre de víctimes mortals respecte al 2019. Aquesta reducció de la sinistralitat s’ha produït en un context marcat pel descens de la mobilitat arran de les restriccions establertes per frenar la transmissió de la COVID-19. D’aquestes 105 persones mortes a les carreteres, el 38% correspon als anomenats col·lectius vulnerables. Concretament, han mort 21 motoristes, 8 ciclistes i 11 vianants, mentre que en el mateix període de 2019 havien mort 49 motoristes, 9 ciclistes i 12 vianants. 

  • Bombers de la Generalitat
Incidents més rellevants de la nit de Cap d’Any

Cremen dos balcons en un edifici de Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat). Els Bombers de la Generalitat han treballat aquesta passada nit en un incendi que ha destruït dos balcons d’un edifici de 4 plantes de Sant Boi de Llobregat. Cap persona no en va resultar ferida, però mentre es treballava en l’extinció, va ser necessari evacuar totalment dos edificis.

Durant la matinada, Bombers han treballat en diversos incendis urbans a Cunit (Baix Penedès). Entre les 01.29 hores i les 03.00 hores d’aquesta matinada, els Bombers han estat alertats de 8 incendis urbans (contenidors i matolls a solars) al terme municipal de Cunit. A les 03.25 hores d’aquesta matinada els Bombers han estat alertats d’un incendi que afectava un local als baixos d’un edifici a Reus. S’hi han desplaçat 4 dotacions que a les 06.44 hores, després de fer una revisió,  ja el donaven completament per apagat.

Una persona ferida en un incendi a Mataró (Maresme). Cinc dotacions dels Bombers s’han activat a les 04.17 hores en ser alertats d’un incendi que afectava una casa de planta baixa i primer pis, a Mataró. En arribar els efectius han comprovat que el foc cremava en alta intensitat i que una persona es trobava confinada, amb el seu gos, al balcó del primer pis. Els Bombers els han rescatat amb l’autoescala. La persona, amb cremades de primer grau i intoxicació per fum, ha estat atesa i evacuada a l’Hospital de Mataró pels sanitaris del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques), que hi han desplaçat 3 ambulàncies. A les 04.49 hores ja es donava el foc per controlat.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia