Drets Socials

El conseller conversa amb joves contractats per l'Ajuntament

El conseller Chakir el Homrani i l'alcalde d'Amposta anuncien que s'està treballant en un projecte per reconvertir l'antiga residència d'avis en alberg de joventut

De prosperar el projecte, podria donar resposta a la demanda de turisme esportiu i de natura al Delta de l'Ebre

query_builder   19 desembre 2020 12:00

event_note Nota de premsa

El conseller Chakir el Homrani i l'alcalde d'Amposta anuncien que s'està treballant en un projecte per reconvertir l'antiga residència d'avis en alberg de joventut

De prosperar el projecte, podria donar resposta a la demanda de turisme esportiu i de natura al Delta de l'Ebre

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, han visitat aquest matí l’antiga residència d’avis d’Amposta, un edifici de sis plantes construït el 1990 al número 43-45 del carrer Cervantes i que fa quatre anys va acabar l’activitat. Ho han fet acompanyats de la directora general de Joventut, Laia Girós, el director general de l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ), Cesc Poch; el delegat territorial de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, i el director dels Serveis Territorials del Departament a les Terres de l’Ebre, Màrius Pont.

Durant la visita, el conseller ha explicat que l’ACJ treballa en un projecte per analitzar la possibilitat de reconvertir l’edifici en un futur alberg de joventut. En concret, s’estudien les possibilitats constructives de la instal·lació, l’adequació a la normativa vigent i, en definitiva, la viabilitat de transformar l’antiga residència geriàtrica en alberg juvenil a Amposta.

L’antiga residència d’avis consta d’un total de 3.025 m2 repartits en una planta semisoterrani, planta baixa, cinc plantes pis i amb una coberta plana i transitable. L’equipament va tancar les portes fa quatre anys i, ara, la remodelació d’aquest nou equipament permetria solucionar un problema de dèficit d’allotjament turístic a la ciutat i donar resposta a la demanda creixent de turisme esportiu i de natura al Delta de l’Ebre.

En aquest sentit, el conseller El Homrani ha recordat que la xarxa pública de 51 albergs gestionada per Joventut, la Xanascat, té com a principal funció la de fomentar el turisme social i juvenil per donar a conèixer els diferents indrets amb atractius culturals i de natura arreu de Catalunya. I que en el cas de prosperar satisfactòriament el pla de viabilitat, el futur alberg d’Amposta passaria a formar part de la Xanascat i oferir, així, un complement de l’oferta de turisme sostenible a les Terres de l’Ebre que ja presten els dos albergs públics Xanascat de Deltebre i Poblenou del Delta (al Montsià) i l’alberg adherit a la Xanascat de Móra la Nova (Ribera d’Ebre).

Els usuaris que allotgen els albergs de les Terres de l’Ebre i del conjunt de Catalunya gestionats directament per Joventut (21 dels 51) són en bona part provinents de programes socials. En concret, els 21 albergs públics de la Xanascat han registrat aquest any 2020 (fins a mitjans de desembre) un total de 104.326 pernoctacions corresponents a 40.692 usuaris. D’aquesta activitat, el 25% va correspondre al programa “Vacances en família”, el 9,6% al Programa d’Activitats Escolars i el 9,4% a les colònies de “L’estiu és teu!”, mentre que el 56% restant provenien d’altres reserves. I l’activitat durant el 2019 (no afectada per la pandèmia) als 21 albergs públics va ser de 341.784 pernoctacions corresponents a 129.235 usuaris.

Actualment, l’ACJ i l’Ajuntament d’Amposta treballen en un projecte i programa constructius.

24 joves i 14 empreses al networking d’Amposta

També aquest matí, el conseller Chakir el Homrani s’ha desplaçat a l’Auditori Municipal d’Amposta per seguir el desenvolupament de la jornada Networking Odisseu amb el lema ‘Nova ruralitat, teletreball i TIC’.

El projecte, impulsat pels departaments de Treball, Afers Socials i Famílies -a través de la Direcció General de Joventut- i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, vol connectar joves i empreses d’arreu del territori per afavorir l’arrelament, el retorn i l’arribada al món laboral de joves de les Terres de l’Ebre a través del teletreball.

Al networking d’aquest matí hi han participat un total de 24 nois i noies d’entre 18 i 40 anys interessades a establir-se professionalment a les Terres de l’Ebre i que han superat el procés de selecció, al qual optaven fins a 65 joves. Així mateix, a la jornada també hi han participat 9 empreses ebrenques del total de 14 que s’hi han inscrit. Els llocs de treball que ofereixen són de perfils superiors en els àmbits de la programació informàtica, l’administració i direcció d’empreses, l’enginyeria mecànica i industrial, el disseny i desenvolupament de producte mecànic, l’e-commerce, l'electromecànica del sector de la fusta i el moble, l’administració comercial o el màrqueting digital.

Els contactes entre joves i empreses s'ha establert a través de la metodologia Speed Dating, on les dues parts es presentaven mútuament en 2 minuts. La jornada també ha inclòs ponències i presentacions d’experiències de teletreball al territori i coworking rural a través d’una plataforma virtual.

Joventut i Agricultura continuen treballant en la programació de noves jornades networking Odisseu per al 2021 a d’altres poblacions de les Terres de l’Ebre per ampliar la xarxa de contactes professionals i generar oportunitats de negoci i treball. El projecte sorgeix en el marc del projecte Odisseu i compta amb la participació de l’Institut de Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE), l’Ajuntament d’Amposta i els consells comarcals del Montsià i el Baix Ebre. També compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Sénia, Cowocat Rural, l’entitat Diàspora Ebrenca, la Universitat Rovira i Virgili, la Cambra de Comerç de Tortosa i les associacions empresarials AECD, ADEDE i PIMEC