Servei Meteorològic de Catalunya

Mapa TMit

Desembre sec i càlid a gran part de Catalunya

query_builder   4 gener 2021 14:46

event_note Nota de premsa

Desembre sec i càlid a gran part de Catalunya

  • El mes s’ha de qualificar de càlid a gran part del territori, si bé ha estat fred a cotes mitjanes i altes del Pirineu i Prepirineu
  • Desembre sec a gran part del territori i molt sec al quadrant nord-est, Prepirineu, litoral Central, al delta de l’Ebre i la zona prelitoral a cavall entre les demarcacions de Barcelona i Tarragona, i ha estat plujós al Pirineu, el Vallès i punts de la plana de Lleida

El mes de desembre s’ha caracteritzat per la presència del corrent en jet (vents de l’oest en altura) molt ondulat que ha afavorit la circulació de pertorbacions que han afectat les nostres latituds durant els primers dotze dies del mes, per a passar a una situació més anticiclònica la part central del desembre, i tornar a una marcada ondulació del corrent en jet la darrera setmana del mes. Cal remarcar que si bé la primera i l’última setmana del desembre van ser fredes (afectades per pertorbacions atlàntiques de caràcter fred), la resta del mes l’anticicló va inhibir la presència de masses fredes d’altes latituds i es va mantenir la temperatura alta.

El fenomen meteorològic més destacat del mes de desembre va ser l’aiguat que va afectar el Vallès i que va deixar registres de prop de 300 mm a Cerdanyola del Vallès i més de 200 a les zones limítrofes amb aquesta localitat.

 

Situació borrascosa del dia 3 al 12 de desembre

La situació borrascosa del 3 al 12 de desembre va deixar molts dies de precipitació al Pirineu, amb nevades a cotes força variables i vent que anava alterant l’acumulació de neu. Aquest període es podria dividir a partir de les característiques tèrmiques diferents:

  • Del 4 al 8 vam tenir una situació prou freda, amb vent del nord-oest la majoria de dies, i nevades al Pirineu que en diversos moments van caure fins a fons de vall (700 – 1000 m). En general l’acumulació de neu no va ser excessiva a l’alta muntanya, però cal destacar els 30 cm de Bagergue (1.417 m), a l’Aran.
  • El 9 de desembre es va aproximar un front càlid, provocant un canvi de massa d’aire i una reactivació de la precipitació sobretot al Pirineu més occidental entre els dies 10 i 12, aquesta vegada força més abundant, però amb una cota de neu que va escalar fins als 2.000 m en alguns moments. L’acumulació de neu va ser molt destacada en alguns sectors, com els 73 cm de Certascan (2.400 m, Pallars Sobirà), probablement en part per la redistribució de la neu provocada pel vent.
  • Entre els dies 9 i 12 la precipitació va ser destacada al Pirineu occidental, en forma bàsicament de pluja a les localitats situades a les valls: 94,4 mm a Bagergue, 89,0 mm a Canejan o 60,6 mm a Vielha pel que fa a la Val d’Aran, però també 66,1 mm a Isil o 63,3 mm a Tavascan, al nord del Pallars Sobirà.
  • El dia 12 va ser especialment fort el vent de mestral, amb ratxes superiors als 100 km/h als indrets típicament més ventosos del sud del país, a banda dels sectors elevats del Pirineu i el nord del Cap de Creus.

 

Precipitació 18 de desembre

El divendres 18 de desembre de 2020 serà recordat en alguns sectors del Vallès Occidental per una excepcional i inesperada acumulació de pluja, de fins a prop de 300 mm en 24 hores a localitats com Cerdanyola del Vallès: 281,0 mm a l’estació de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Va ser un episodi provocat per la persistència d’una situació de convergència a nivells baixos que va permetre que la precipitació es reforcés a sotavent de la serra de Collserola. La pluja va provocar una important crescuda del riu Besòs, que segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua va superar els 290 m3/s al seu pas per Santa Coloma de Gramenet.

  • Les quantitats més importants registrades a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i la XOM, gestionades per l’SMC, van ser: 281 mm a Cerdanyola del Vallès; 96,3 mm a Sant Cugat del Vallès – CAR; i 81,0 mm a Granollers, aquesta última al Vallès Oriental.
  • La pluja va afectar els mateixos sectors durant 24 hores, amb intensitats que en alguns casos van superar els 15 mm en 30 minuts. Tot i que cap estació de la XEMA va assolir la quantitat 20 mm en 30 minuts, és probable que als indrets amb els registres més importants se superés aquest llindar.
  • Algunes estacions de la XEMA van arribar a recollir més d’1 mm en 1 minut, una intensitat inusual a l’hivern. Cal destacar fins a 1,7 mm a Granollers o Caldes de Montbui, al Vallès Oriental.

 

Canvi de temps la nit de Nadal

El gran canvi de temps del mes va arribar la nit de Nadal, quan va començar una baixada dràstica de la temperatura a muntanya, amb neu al Pirineu i vent fort a diversos sectors.

  • Entre els dies 25 i 26 va nevar a bona part del Pirineu (gairebé gens al Prepirineu), amb gruixos de 20 a 30 cm a cotes altes i arribant a emblanquinar la majoria de valls.
  • El vent del nord va bufar amb ratxes de més de 100 km/h a diversos sectors elevats del Pirineu i Prepirineu, a banda de l’Alt Empordà. Estacions com Portbou, Roses, Navata o Pantà de Darnius - Boadella no registraven un vent tan fort des del gener-febrer de 2019.
  • Entre els dies 25 i 26 la baixada de temperatura es va notar bàsicament a muntanya, amb valors de fins a -15 °C a 2.500 m, mentre que el dia 27 va ser quan les glaçades es van fer més extenses arreu del país, arribant a diversos trams del litoral. Al llarg de l’episodi més de la meitat de les estacions van registrar la temperatura més baixa de l’any i en alguns sectors de l’Empordà no hi feia tant de fred des del desembre de 2017.
  • El dia 27 la temperatura diürna va ser especialment baixa en alguns sectors de l’interior, ja que després de la nit gèlida van arribar núvols per l’aproximació d’un front. A punts de l’altiplà Central, la vall del Segre o el Prepirineu la temperatura es va mantenir lleugerament sota zero tot el dia, contrastant amb la notable pujada de la temperatura que ja s’havia produït a les cotes altes.
  • La matinada del dia 28, encara força freda a les fondalades, va arribar un front que va provocar algunes nevades a cotes baixes del Prepirineu occidental, sobretot a al Pallars Jussà (2 cm a la mateixa localitat de Tremp), amb gruixos de fins a 20-30 cm a cotes altes del Pirineu occidental.
  • L’última nevada extensa de l’any va caure el dia 30, amb gruixos de 10 a 20 cm al Pirineu occidental, destacant els 16 cm de Vielha (1.000 m), la nevada més important a la capital de l’Aran en aquest 2020 poc generós pel que fa a la neu al vessant nord.

 

Novembre càlid a Catalunya

El mes s’ha de qualificar de càlid a gran part del territori, si bé ha estat fred a cotes mitjanes i altes del Pirineu i Prepirineu (figura 1).

Aquesta distribució de les anomalies ha estat conseqüència de la presència d’un anticicló durant la part central del desembre que ha inhibit l’advecció de masses d’aire fred procedents d’altes latituds. Va comportar una temperatura alta amb anomalies positives més significatives que les anomalies tèrmiques negatives que van afectar el país la primera i última setmana del mes. Aquestes anomalies negativa van afectar especialment el terç nord del Principat.

La taula següent mostra els valors d’anomalia (diferències de la temperatura mitjana mensual de novembre respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de novembre pel període de referència 1961-1990) que han estat iguals o superiors a +1,5 °C a les estacions de la XEMA.

Nom de l’estació

Comarca

Anomalia (°C)

Barcelona - el Raval

Barcelonès

+1,8

Mont-roig del Camp

Baix Camp

+1,7

Gurb

Osona

+1,7

Pantà de Siurana

Priorat

+1,6

Vic

Osona

+1,5

 

Figura 1:

Mapes de temperatura mitjana del mes de desembre del 2020 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC. No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació.

Mapa TMm
Mapa AT

Desembre sec o molt sec a gran part de Catalunya

Desembre sec a gran part del territori i molt sec al quadrant nord-est, Prepirineu, litoral Central i Nord, al delta de l’Ebre i la zona prelitoral a cavall entre les demarcacions de Barcelona i Tarragona. Ha estat plujós al Pirineu, la zona limítrofa entre el Vallès Oriental i l’Occidental i punts de la plana de Lleida (figura 2).

Les anomalies de precipitació han estat marcades d’una banda per l’aiguat del dia 18 de desembre i que va afectar la zona del Vallès, i les pertorbacions fredes de principis i finals de mes que van afectar el Pirineu Occidental a conseqüència d’un recorregut nord-oest a sud-est.

 

Figura 2:

Mapes de precipitació acumulada durant el mes de desembre del 2020 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA i la XOM, gestionades per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.
Mapa PPT
Mapa APPT

La taula següent mostra les estacions gestionades per l’SMC que durant el mes de desembre van superar els 100 mm de precipitació:

Nom de l’estació

Comarca

PPT (mm)

Cerdanyola del Vallès (XOM)

Vallès Occidental

283,3

Certascan (2.400 m)

Pallars Sobirà

209,8

Lac Redon (2.247 m)

Val d'Aran

204,2

Bagergue (XOM)

Val d'Aran

175,8

Sasseuva (2.228 m)

Val d'Aran

169,0

Canejan (XOM)

Val d'Aran

137,0

Espot (2.519 m)

Pallars Sobirà

128,6

Vielha

Val d'Aran

120,4

Isil (XOM)

Pallars Sobirà

112,5

Bonaigua (2.266 m)

Pallars Sobirà

109,4

 

La taula següent mostra les estacions gestionades per l’SMC que durant el mes de desembre l’anomalia de precipitació ha estat per sobre del 180% respecte la mitjana climàtica del mes de desembre:

Nom de l’estació

Comarca

aPPT (mm)

Cerdanyola del Vallès (XOM)

Vallès Occidental

589

Lac Redon (2.247 m)

Val d'Aran

233

Certascan (2.400 m)

Pallars Sobirà

217

Sant Cugat del Vallès - CAR

Vallès Occidental

198

L’anomalia registrada en Cerdanyola del Vallès, un 589% respecte la mitjana del mes de desembre, mostra la importància de l’aiguat que es va produir el dia 18 de desembre

 

Radiació solar per sota de la mitjana mensual

La mitjana mensual de la irradiació solar global diària ha estat per sota de la normal a gran part de Catalunya. En canvi, a la depressió de l’Ebre ha quedat clarament per sobre de la mitjana mensual possiblement per la poca presència de la boira durant el mes.

 

 

 

Figura 3:

Mapa d’anomalia d’irradiació solar global del mes de desembre del 2020 respecte de la mitjana dels últims 10 anys

Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques). Les mitjanes contra les quals es comparen les dades del mes en curs s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2010-2019).

Mapa ARS

Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat


4 de gener del 2020

5  

Imatges

Mapa TMm

Mapa TMm 367

Mapa AT

Mapa AT 326

Mapa PPT

Mapa PPT 342

Mapa APPT

Mapa APPT 273

Mapa ARS

Mapa ARS 259

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 609

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia