Protecció Civil

Balanç de les incidències d'aquesta nit per l'episodi meteorològic advers

query_builder   10 gener 2021 11:20

event_note Nota de premsa

Balanç de les incidències d'aquesta nit per l'episodi meteorològic advers

  • Protecció Civil de la Generalitat manté activades totes les alertes meteorològiques per neu, vent i mala mar
  • En aquests moments es mantenen més de 180 trams de vies afectats per la neu, dels quals 18 carreteres tallades. També hi ha dues línies de tren sense servei
  • El telèfon 112 ha rebut 851 trucades per aquest episodi de neu
  • Endesa ha informat que en aquests moments tenen 4.900 clients sense subministrament sobretot a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre

 

Protecció Civil de la Generalitat manté activades totes les alertes meteorològiques per neu, vent i mala mar.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha informat aquest matí a les 8 hores d’algunes acumulacions de neu destacades: 57cm a la zona dels Ports; Arnes 52 cm; Horta de Sant Joan 50cm; Falset 48cm; Tivissa 36cm; Roquetes 30cm; o les Garrigues 23cm.

Segons l’SMC, la part més dura de l’episodi de neu ja ha passat, però a les comarques de Tarragona, Ebre i sud de Lleida encara pot seguir nevant avui diumenge. El vent també ha pujat d’intensitat la passada matinada, però al llarg del dia s’espera que vagi a la baixa, així com també l’onatge. 

Incidències de la nevada

RENFE ha informat aquest matí que es manté suspesa la circulació de trens Ave i Llarga Distància des de Barcelona cap a Madrid, el sud i el nord peninsular. També es troba suspesa encara la circulació entre Reus i Riba-Roja de la R15, i la R13 i R14 entre Lleida i la Plana de Picamoixons.

La companyia Endesa ha informat que en aquests moments tenen 13 incidències obertes amb uns 4.900 clients afectats de mitja tensió sobretot a les comarques de Tarragona i terres de l’Ebre. Estan desplaçant equips al territori per localitzar les avaries i resoldre-les. Fins ara s'han mobilitzat 59 conjunts de generadors.

Segons Endesa, ahir a la nit es van produir  diverses avaries, que per la seguretat del personal no van poder ser ateses donades les dificultats de mobilitat per la neu acumulada. No hi ha una gran afectació, però els accessos per fer reparacions són molt complicats  causa de la contínua nevada, sobretot a la zona de Tarragona Sud. S'ha acumulat molta neu durant tot el dia impedint que els tècnics arribin a alguns punts de maniobra i puguin fer rutes per localitzar falles que van augmentar cap a l'última hora de la nit, sobretot a la zona de Falset.  En les avaries que no és possible accedir amb vehicles es fan revisions o en helicòpter si és possible volar.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a les 9h d’aquest matí un total de 851 trucades a causa de l’episodi de neu, la majoria al Segrià (94), Barcelonès (77), Osona i Tarragonès (42).

Pel que fa al trànsit, es manté la restricció de circulació als vehicles pesants de més de 7,5 tones per totes les carreretes catalanes excepte els serveis essencials. 

A la xarxa viària catalana hi ha més de 180 trams afectats (185), dels quals 18 vies tallades. Per demarcacions, a Lleida, seguit de Tarragona, és on hi ha més incidències. L’Eix Transversal (C-25) ja s’ha reobert entre Sant Julià de Vilatorta i Santa Coloma de Farners i a més, a la C-16 ja no és obligatori circular amb cadenes en cap tram.

Per demarcacions, les *vies tallades* són les següents:

*Tarragona:*

8 carreteres tallades:

⚫ C-44 Vandellòs – Tivissa

⚫ T-330 Arnes

⚫T-332 Ulldecona

⚫ T-710 Falset

⚫ TP-7402 Porrera

⚫ TV-3022 E Perelló

⚫ TV-7026 Albiol

⚫ T-333 la Fatarella

*Girona*

3 vies tallades:

⚫ GIV-5201 a Viladrau

⚫ C-38 Molló

⚫ GI-400 Alp

*Barcelona*

1 via tallada:

⚫ BV-4024 de Bagà a Coll de Pal

*Lleida*

6 carreteres tallades:

⚫ C-14 Tàrrega-Vilaverd

⚫ LP-7013 El Vilosell-cruïlla amb C-242

⚫ LP-7032 l’Albi

⚫ LV-212 Espluga Calba-Tarres

⚫ LV-7021 Artesa de Lleida-El Cogul

⚫ LV-7011 Juncosa

 

⛓ D’altra banda, hi ha uns 165 *trams on és obligatori circular amb cadenes* principalment a la demarcació de Lleida. Cal remarcar la C-12 a Àger i entre Flix i Albatàrrec, i la C-13 entre Sort i Esterri d’Àneu, a Camarasa, i de Castell de Mur a Pobla de Segur. A més, també cal destacar l’ús necessari de cadenes a l’N-420 entre Bot i les Borges del Camp, i entre Gandesa i Móra d’Ebre, a la demarcació de Tarragona.

Convé indicar que a l’AP-2  ja no calen cadenes en el tram comprès entre les Borges del Camp i Banyeres del Penedès

ℹ Podeu consultar el llistat complet i actualitzat d’incidències al web de l’SCT: http://cit.transit.gencat.cat


Al llarg de la passada nit, entre les 20h d'ahir dissabte i les 09.00h d'avui, els Bombers de la Generalitat han atès 83 avisos relacionats amb el temporal arreu de Catalunya. Principalment s'ha tractat de problemes causats pel vent: caiguda d'arbres, branques, pals elèctrics i cartells; tendals i bastides despenjats, cables que treien guspires, vidres trencats i antenes desfalcades. A Porrera, per exemple, s'han fet el sanejament de la coberta d'un celler on s'hi havia acumulat molta neu i s'ha acabat esfondrant. Cap persona no n'ha resultat ferida. I a Mataró, la caiguda del barret d'una xemeneia ha seccionat per dues bandes una canonada de gas. A més d'avisar la companyia, els Bombers també han tallat la clau de pas per aturar la fuita.

Per una altra banda, els Bombers de la Generalitat també han treballat per solucionar problemes derivats de la nevada, com ara retirar ambulàncies i altres vehicles encallats en la neu i revisió i neteja de camins i carreteres. A Gandesa, s'ha donat assistència a una persona a qui se li havia acumulat molta neu a la coberta de la casa, generant un risc d'esfondrament. A més, tenia el cotxe totalment immobilitzat per la nevada. Els Bombers l'han baixada al centre de la vila perquè l'Ajuntament li havia trobat un lloc on passar la nit. També s'ha ajudat personal sanitari a arribar als seus centres de treball, ja que les vies han quedat intransitables per la nevada.

Acumulats, des de l'inici de l'episodi ahir, els Bombers ja han atès 266 avisos pel temporal. Aquesta n'és la distribució per Regions d'Emergències:

- Metropolitana Nord: 110

- Metropolitana Sud: 48

- Lleida: 35

- Girona: 25

- Terres de l'Ebre: 19

- Tarragona: 17

- Centre: 12

 

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia