Economia i Hisenda

Imatge de la reunió de la Taula de consens de l'Ebre

El Govern reclama "implicació" a l'Estat per dur a terme les actuacions necessàries per preservar el Delta

El vicepresident Aragonès i els consellers Teresa Jordà i Damià Calvet s'han reunit aquesta tarda amb la Taula de consens de l'Ebre per valorar l'impacte del temporal Filomena

query_builder   11 gener 2021 20:50

event_note Nota de premsa

El Govern reclama "implicació" a l'Estat per dur a terme les actuacions necessàries per preservar el Delta

El vicepresident Aragonès i els consellers Teresa Jordà i Damià Calvet s'han reunit aquesta tarda amb la Taula de consens de l'Ebre per valorar l'impacte del temporal Filomena

Imatge de la reunió de la Taula de consens de l'Ebre

El Govern de la Generalitat ha exigit avui “implicació” i “compromís” a l’executiu de l’Estat per portar a terme les actuacions necessàries per preservar el Delta de l’Ebre, “una part absolutament essencial del nostre país que no volem perdre, i que ara estem en risc de perdre”, ha subratllat el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès. El vicepresident ha fet aquestes declaracions després d’una reunió amb la Taula de consens de l’Ebre celebrada a l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita per tal de valorar l’impacte a la zona del temporal Filomena, i on també han participat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

“Necessitem la màxima col·laboració de totes les administracions públiques”, ha afirmat Aragonès, qui ha insistit en la necessitat d’una estratègia compartida que “ara mateix no hi és”. Per això, ha anunciat que aquesta setmana contactarà amb el president del Govern espanyol, Pedro Sanchez, per reclamar la seva implicació “en aquelles solucions per al Delta que es corresponen amb les seves competències”, i també perquè “deixi fer en aquells àmbits que són competència del Govern de Catalunya i de les administracions locals”.

El vicepresident també ha expressat la voluntat del Govern de la Generalitat “de posar-nos al servei d’actuacions no només d’emergència, sinó d’actuacions a mig i llarg termini absolutament necessàries per evitar que aquesta situació es torni a produir”. En aquest sentit, ha remarcat  que “el que és important” és que aquestes actuacions a mig llarg termini “siguin acordades” per part del Govern de l’Estat “amb les administracions locals, els ajuntaments del Delta i el Govern de Catalunya”

“Fragilitat i riscos evidents”

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha reclamat al govern espanyol que activi de manera imminent totes les mesures que calguin per conservar l’estructura actual del Delta “davant la fragilitat i els riscos evidents”. Pel que fa a les afectacions del temporal Filomena sobre el sector agrari, Jordà ha explicat que s’han pogut preservar els camps d’arròs, gràcies als ajuts del Departament d’Agricultura per recuperar el potencial productiu de les explotacions afectades pels temporals Glòria i DANA. En aquest sentit, Jordà ha agraït l’”esforç ingent” dels arrossaires i les comunitats de regants. “Quan hi ha coordinació entre les parts implicades, les coses surten millor”, ha dit.

L’estació de bombeig del Pal de Deltebre molt afectada pel Glòria, en aquesta ocasió tampoc ha sofert danys. Arran dels efectes provocats pel Glòria, el Departament d’Agricultura va destinar 1,1 milions d’euros a la Comunitat de Regants Esquerra per construir, entre altres actuacions, una nova escullera de protecció a l’estació de bombeig i col·locar comportes d’acer anticorrosiu per tancar hermèticament l’estació de bombeig.

 

Reclamació d’una comissió mixta

Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha reivindicat “una posició catalana davant l’Estat amb la Taula de consens i el Govern” i ha demanat a l’Estat que “deixi d’actuar de manera unilateral, tant en l’emergència com en les actuacions de planificació i gestió de la protecció del Delta”. Així mateix, ha assegurat que el Govern reclamarà a l’Estat la necessitat de constituir una Comissió mixta entre la Generalitat, la Taula de consens i l’Estat “per sumar en les actuacions d’emergència que s’hauran de fer ara per afrontar els greuges del pas del temporal Filomena, però també per les de planificació i gestió a curt i llarg termini, que hauran de passar per la regulació del riu o actuacions de conformació de la línea litoral que assegurin la pervivència del Delta”.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia