Oficina del President

Vicepresident Aragonès

El Govern lamenta "l'abandonament de funcions" de l'executiu espanyol i fa una crida a la corresponsabilitat per preservar la salut, la vida i l'economia de les persones

query_builder   13 gener 2021 13:54

event_note Nota de premsa

El Govern lamenta "l'abandonament de funcions" de l'executiu espanyol i fa una crida a la corresponsabilitat per preservar la salut, la vida i l'economia de les persones

  • El vicepresident Aragonès i la consellera Budó han comparegut aquest matí al Parlament per donar compte de la situació de la pandèmia
  • Pere Aragonès demana “fer de nou tots els esforços possibles per tornar a frenar la corba i evitar el col·lapse del sistema sanitari”
  • Meritxell Budó defensa que el binomi salut-economia és indestriable i demana la gestió dels propis recursos per avançar com a país
Vicepresident Aragonès

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, han comparegut aquest matí al Parlament per donar compte de les últimes mesures adoptades per fer front a la Covid-19. Durant la seva intervenció, el vicepresident ha alertat de l’evolució “preocupant” de la pandèmia en els darrers dies, en línia amb l’elevat creixement dels contagis registrat a tot Europa amb l’arribada de l’hivern. I ha avançat que les darreres projeccions indiquen que “vindran setmanes molt complicades” a nivell sanitari i assistencial, per la qual cosa “cal fer de nou tots els esforços possibles per tornar a frenar la corba i evitar el col·lapse del sistema de salut”. “Ho hem fet altres vegades i ho tornarem a fer”, ha remarcat.

Pere Aragonès ha recordat que “la prioritat del Govern és fer front a la pandèmia i donar suport als sectors econòmics i socials mes afectats”, i ha insistit que “treballarem per trobar, en cada moment, el punt d’equilibri entre les necessitats sanitàries, econòmiques i socials i el benestar emocional”. Aragonès també ha apuntat que, malgrat la gravetat de la situació, la campanya de vacunació iniciada fa unes setmanes suposa “una esperança” que “ens ha d’anar acostant a la immunitat de grup que ens permetrà recuperar la normalitat a Catalunya”. El vicepresident ha explicat que la campanya a Catalunya “ha agafat embranzida”, amb un total de 91.300 persones vacunades a dia d’ahir, i ha remarcat que “el Govern treballarà perquè aquesta arribi a tothom”. En aquest sentit, ha fet una crida a la ciutadania perquè es vacuni, “ja que ens protegeix, protegeix les persones que més estimem, ens ajuda a frenar la pandèmia i ens ha de permetre recuperar la normalitat i començar la reconstrucció econòmica i social del país”.

En relació amb l’impacte econòmic de la pandèmia, el vicepresident ha assegurat també que el Govern està doblant esforços per evitar que cap empresa hagi de cessar la seva activitat. “Cal fer l’esforç ara per arribar amb les millors condicions a l’etapa de represa”, ha afirmat. I després de recordar els 867 milions d’euros d’ajudes directes a les empreses i als actors socials, Aragonès ha anunciat que l’Executiu català està treballant, de la mà amb els agents socioeconòmics, en un “ambiciós” sistema d’ajudes de caràcter trimestral que “haurà d’anar molt més enllà del que s’ha fet el darrer any i que ha de servir d’injecció directa d’ajudes més permanents als sectors afectats”.

Consellera Budó

Crida a la corresponsabilitat

La consellera de la Presidència, per la seva banda, ha recordat en la seva intervenció que “el control de la pandèmia” i “l’equilibri salut-economia”, són els dos eixos en què es basa la gestió de la pandèmia, però ha volgut posar de manifest els entrebancs que l’Executiu afronta per fer possible aquest últim eix. Budó ha criticat “la deixadesa o abandonament del govern de l’estat espanyol en establir mesures de protecció social i econòmica”, que “en el cas del govern de Catalunya ha fet que en comptes d’un equilibri haguem de fer autèntics jocs malabars”. Per això, la consellera ha lamentat que la Generalitat no “disposi de les eines d’un estat, que no són altres que les plenes competències i la gestió dels propis recursos”, que, ha apuntat, “són peces claus en les conseqüències de la gestió de la pandèmia”.

Meritxell Budó ha posat en relleu els 867 milions d’euros en ajuts directes a col·lectius afectats que ha aportat el Govern “per tal de no deixar ningú enrere”. Així, ha explicat, que 284 milions s’han destinat als autònoms; 27 milions i mig a habitatge; 124 a la restauració; 30 milions al sector industrial; 35 milions a l’esport i els 120 per al món local, entre altres.  La consellera ha contraposat aquestes xifres amb els “zeros euros” aportats pel govern espanyol i ha reclamat “on són aquests ajuts de qui realment disposa de les eines i els recursos d’un estat?”.

La portaveu ha insistit que “mentre el govern espanyol no pren cap mena de mesura per equilibrar el binomi salut-economia, el govern català fa autèntics malabars”. I ha afegit: “ni tan sols en aquelles mesures amb un cost zero, però que en canvi tenen un impacte immens en el control de la pandèmia, com és la mesura de decretar l’obligatorietat del teletreball”.

Per tot això, la consellera ha volgut fer una crida a la corresponsabilitat, “ens cal l’ajuda de tothom, ser conscients que per aturar aquesta pandèmia ens calen mesures que preservin la salut i la vida de les persones i el màxim possible els sectors econòmics”. I ha demanat  als grups que formen part del govern espanyol i que tenen representació en el Parlament que “facin un crit d’alerta i demanin als seus companys de partit que no facin abandonament de funcions i que facin com a qualsevol estat del nostre entorn, donar ajudes directes, injectar liquiditat als sectors afectats”.

Tanmateix, i en línia amb la consellera Budó, el vicepresident Pere Aragonès ha insistit que amb l’esforç de la Generalitat “no n’hi ha prou; el Govern de l’Estat també ha de posar de la seva part”. Aragonès ha reclamat a l’Executiu estatal que habiliti ajudes directes als sectors que més ho necessiten; que prorrogui els ERTO fins al 30 de juny i en millori la gestió i el pagament; i que decreti el teletreball obligatori en totes aquelles feines que sigui possible. “La competència per dictar aquesta obligatorietat i donar-li tota la força jurídica és de l’Estat però, si no ho vol fer, que traspassi la competència a aquest Parlament”, ha exigit.

Proactivitat i diàleg social

La consellera de la Presidència s’ha referit també durant la seva intervenció a les mesures restrictives que s’han adoptat per tal de contenir la corba del virus que ha qualificat de “molt dures”, però que responen a la situació “molt complexa” que vivim. La consellera ha explicat que a més de les  restriccions, fa moltes setmanes que “som proactius en la cerca del virus”. Aquí ha emmarcat els “dos nous programes posats en marxa per intensificar encara més aquesta búsqueda activa del virus” i “la campanya d’automostratges a les escoles”.

Pel que fa als programes, Budó ha detallat que es tracta d’un “nou programa de rastreig”, integrat per nous gestors, amb perfils administratius i tècnics de salut publica, que portaran un servei més àgil i individualitzat del rastreig i quedaran inscrits a l’Agència de Salut Pública de Catalunya.  I un “programa temporal de vigilància del coronavirus en aigües residuals de Catalunya per als anys 2021-2021”, que proporcionen un indicador addicional de l’estat de la situació de la pandèmia i pot ajudar a detectar anticipadament nous rebrots.

En aquesta voluntat de trobar les mesures més efectives per controlar la pandèmia i les seves conseqüències, la portaveu del Govern ha emmarcat la “creació de dos espais de diàleg”, un amb “els sectors estratègics de reconstrucció” i l’altre “seguiment de la contenció de la Covid19”. Budó ha explicat que tots dos àmbits donen resposta a l’Acord Nacional de Bases per a la reactivació econòmica i protecció social i hi participaran les organitzacions empresarials i sindicals més representatives, el Consell de Diàleg Social i diferents Departaments de la Generalitat.

 

2  

Imatges

Foto del vicepresident Aragonès (Rubén Moreno)

Foto del vicepresident Aragonès (Rubén Moreno) 146

Foto de la consellera Budó (Rubén Moreno)

Foto de la consellera Budó (Rubén Moreno) 140