Direcció General de Comunicació

El vicepresident Aragonès i la consellera Budó, durant la declaració institucional

El vicepresident del Govern signa el decret que ajorna les eleccions del 14 de febrer al 30 de maig

query_builder   15 gener 2021 21:00

event_note Nota de premsa

El vicepresident del Govern signa el decret que ajorna les eleccions del 14 de febrer al 30 de maig

  • El vicepresident del Govern i la consellera de la Presidència han fet aquesta tarda una declaració institucional després d’una reunió extraordinària del Consell Executiu
  • Pere Aragonès ha explicat que "mantenir la convocatòria en la data prevista és un risc inassumible a nivell sanitari i un perjudici per a la participació que ha de legitimar tot procés democràtic"
  • Meritxell Budó ha posat de relleu la "voluntat del Govern de facilitar al màxim els procediments ja realitzats amb les convalidacions d’actes que siguin necessàries"
El vicepresident Aragonès i la consellera Budó, durant la declaració institucional. Autor: Rubén Moreno
El vicepresident Aragonès i la consellera Budó, durant la declaració institucional. Autor: Rubén Moreno

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha signat aquesta tarda el decret que trasllada al 30 de maig les eleccions al Parlament de Catalunya previstes per al 14 de febrer. La signatura ha tingut lloc després d’una reunió extraordinària del Consell Executiu.

A continuació, el vicepresident del Govern i la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, han fet una declaració institucional en la qual Aragonès ha afirmat que aquesta decisió s’ha pres "per tal de minimitzar el risc epidemiològic" i perquè "tothom pugui exercir amb seguretat el dret a vot". "Ho teníem tot a punt per tal que les eleccions es poguessin celebrar amb la màxima seguretat el 14 de febrer, però l’actual evolució de la Covid-19 evidencia que mantenir la convocatòria en la data prevista és un risc inassumible a nivell sanitari i un perjudici per a la participació que ha de legitimar tot procés democràtic", ha declarat.

El vicepresident ha explicat que la decisió de traslladar les eleccions ha estat presa "després d’un procés de deliberació amb els partits amb representació parlamentària que ens ha permès construir un ampli consens en relació a la nova data". En aquest sentit, ha agraït la predisposició dels partits "a col·laborar amb el Govern" i ha fet una crida a "aïllar la pandèmia de la disputa electoral". "Venen setmanes on tots i totes hem d’estar centrats únicament i exclusivament en l’evolució de la pandèmia i en la necessitat d’evitar el col·lapse del sistema sanitari", ha afegit.

Aragonès ha recordat que aviat farà un any de l’arribada de la Covid-19 a Catalunya, “una crisi sanitària, social, econòmica i emocional sense precedents”. Malgrat l’impacte de la pandèmia, el vicepresident ha insistit que “aconseguirem derrotar-la i sortir més forts d’aquesta crisi”, i ha subratllat la voluntat del Govern d’obrir “una nova etapa on redoblem tota l’energia per superar la pandèmia, enfortint-nos a partir del treball compartit davant els objectius comuns de situar la ciutadania al centre, superar les difícils setmanes que venen i començar a enfilar la recuperació”.

Per la seva part, la consellera Budó ha anunciat que el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publicarà demà el decret 1/2021, que deixa sense efecte la celebració de les eleccions previstes per al 14 de febrer i les trasllada al 30 de maig, “prèvia anàlisi de les circumstàncies epidemiològiques i de salut pública”. Unes circumstàncies, ha afegit, que “impedeixen garantir les condicions per al desenvolupament d’un procés electoral en llibertat, dificultant tant la campanya com la pròpia jornada electoral i de votacions”.

Meritxell Budó ha explicat que en els propers dies s’informarà de “com es rereconfigura tot el calendari electoral i els canvis i modificacions que s’hauran de produir”. En aquest sentit, ha explicat que, per exemple, “s’haurà de modificar el cens electoral” i ha posat de relleu la “voluntat del Govern de facilitar al màxim els procediments ja realitzats amb les convalidacions d’actes que siguin necessàries”.

La consellera s’ha referit tant al dictamen que va elaborar la Comissió Jurídica Assessora, a petició del president Quim Torra, com a l’informe del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i al del síndic de Greuges. I ha conclòs que “el més important en unes eleccions són els electors, i en les condicions actuals de pandèmia hem de garantir el dret a la participació política, el dret a vot, el dret a la salut i el dret a la vida”.

3  

Imatges

Reunió del Govern

Reunió del Govern 2381

Signatura del decret

Signatura del decret 2464

Declaració institucional

Declaració institucional 3101

1  

Fitxers adjunts

Decret

Decret
PDF | 264