Educació

Núria Cuenca, secretària general d'Educació:

Núria Cuenca, secretària general d'Educació: "El 98% dels nostres alumnes estan anant als centres amb normalitat"

query_builder   18 gener 2021 13:26

event_note Nota de premsa

Núria Cuenca, secretària general d'Educació: "El 98% dels nostres alumnes estan anant als centres amb normalitat"

  • Així ho ha explicat aquest matí en la roda de premsa sobre l’inici del segon trimestre de curs escolar

 

  • Sobre els cribratges massius al personal dels centres educatius, ha informat que ja s’han fet 32.892 proves PCR

 

  • Cuenca ha informat que el Departament d’Educació ha emès una instrucció pels centres educatius sobre com han de realitzar les portes obertes
SG d'Educació

La secretària general d’Educació, Núria Cuenca, ha assegurant aquest matí als mitjans de comunicació que “el 98% dels nostres alumnes estan anant als centres amb normalitat”. Ho ha fet durant una roda de premsa que ha ofert per informar sobre l’inici del segon trimestre de curs escolar, on ha manifestat que “comença amb l’objectiu de sempre, que és el de mantenir les escoles obertes”. En aquest sentit, ha remarcat que “les escoles han d’estar obertes perquè és la única manera de mantenir la cohesió social i les oportunitats necessàries per superar la crisi”.

 

Pel que fa a les dades globals sobre el confinament en els centres educatius, la secretària general ha exposat que “tenim 1.057 grups confinats, que representa un 1,47% del total de grups estables”. Sobre l’alumnat, ha dit que hi ha 25.379 alumnes confinats, que és un 1,76% del total i, sobre els docents, n’hi ha 1.452 de confinats, que suposa un 0,91% del total. També ha donat xifres del nombre de casos positius, que és un total de 2.762 en el cas de l’alumnat, que és un 0,19%, i 472 en el cas dels professionals, que representa un 0,3%.

 

Cuenca ha informat que a data d’avui hi ha 3 centres confinats totalment -1 escola rural, 1 escola bressol i 1 escola d’educació especial – en què ha destacat que “dues són de dimensions petites i tenir un positiu significa confinament total, i la d’educació especial és fruit dels cribratges que hem iniciat als professionals aquest trimestre”.  La secretària general ha recordat que l’inici d’aquest segon trimestre ha estat “marcat per una complexitat afegida, que ha estat el temporal Filomena, que va afectar a l'obertura de 53 centres, que avui ja estan tots en funcionament”.

 

La secretària general ha recordat que “les dades i els experts en pediatria avalen que les escoles no suposen un amplificador de la pandèmia, fet que es va demostrar el primer trimestre”. Ha afegit que “la comunitat educativa està compromesa i convençuda com nosaltres que la crisi la superarem amb les escoles obertes”, i ha agraït aquest “suport de la comunitat educativa, el compromís dels docents i de les famílies, i sobretot dels alumnes, que és per qui estem seguint aquest objectiu, per assegurar el seu desenvolupament personal”.

 

 

Cribratges als professionals

 

Núria Cuenca ha donat xifres sobre els cribratges a tots els professionals docents que s’estan duent a terme en aquest inici del segon trimestre, que suposa una mesura addicional per “garantir la seguretat, perquè no hi hagin transmissions ni contagis del virus”. Ha explicat que ha començat el 13 de gener, que es faran durant les properes 3 setmanes i que seran un total de 170.000 proves: “ja s’han fet  32.892 proves PCR (19% del total) i hem detectat 565 proves positives (1,7%)”. Així doncs, ha subratllat, “estem a nivells sostenibles i manejables pel que fa al sistema educatiu” i ”la gestió dels grups que es confinen és a causa dels positius, que són asimptomàtics, i, per tant, prevenim possibles contagis”.

 

La secretària general d’Educació ha recordat que aquestes proves s’estan fent mitjançant automostra i que “són molt senzilles de realitzar, via frotis nasal, i que tots professionals estan realitzant la PCR a partir d’un tutorial,  de manera autònoma”. Ha manifestat que “pels inputs que estem rebent de les proves, els  professionals ho estan valorant molt positivament”.

 

 

Jornades de portes obertes

 

Durant la roda de premsa Cuenca ha subratllat que la setmana passada es va enviar als centres educatius unes pautes per organitzar les jornades de portes obertes, que el curs passat no es van poder dur a terme perquè els centres estaven tancats per la pandèmia. Ha ressaltat que “és important que els centres es puguin organitzar, sobretot  perquè  famílies rebin informació de primera mà per fer la tria”. En les pautes s’indica de quina manera s’han d’organitzar: reunions d’un màxim de 10 persones i 3 de personal propi del centre, que es facin fora de l’horari lectiu i amb cita prèvia. La secretària general ha explicat també que “a les famílies se’ls prendrà la temperatura, hauran de dur mascareta i guardar la distància de seguretat” i que es faran si pot ser en espais a l’aire lliure o bé permanentment ventilats, que després es desinfectaran.

 

Una altra qüestió a la que s’ha referit són les noves mesures de ventilació, que es van ampliar la setmana passada amb un  nou document, que s’ha complementat amb les noves aportacions científiques dels estudis del CSIC. La ventilació, ha dit Cuenca, “és una de les mesures que millor garanteix la prevenció de contagis i és per això que és important que els centres facin una bona ventilació”. Ha concretat que, els documents clarifiquen una mica més com fer una ventilació idònia, sobretot pel fet “d’establir equilibri entre contaminació i confort tèrmic: és important que els edificis estiguin escalfats abans que entrin els alumnes per poder fer després aquesta ventilació creuada, perquè es garanteixi una certa temperatura i a la vegada la prevenció”.

 

 

18 de gener de 2021

1  

Imatges

SG d'Educació

SG d'Educació 231

1  

Fitxers adjunts

Dossier RdP 18 de gener de 2021

Dossier RdP 18 de gener de 2021
PDF | 250