Delegació a Barcelona

Reunió sobre els aiguats del 18 de desembre de 2020

El Govern es reuneix amb els municipis del Vallès Occidental afectats pels forts aiguats del 18 de desembre

query_builder   18 gener 2021 19:03

event_note Nota de premsa

El Govern es reuneix amb els municipis del Vallès Occidental afectats pels forts aiguats del 18 de desembre

  • Cerdanyola i Ripollet preparen informes per demanar ajudes, mentre Montcada i Reixac demanarà a l’Estat la declaració d’emergència greu de protecció civil
Reunió sobre els aiguats del 18 de desembre de 2020

El delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernàndez, s’ha reunit amb els alcaldes de Cerdanyola i Ripollet i l’alcaldessa de Montcada i Reixac, per parlar de les conseqüències de les fortes pluges que van caure a Catalunya el passat 18 de desembre, i que van afectar especialment  als tres municipis del Vallès Occidental.

El delegat ha compartit amb els ajuntaments els diferents procediments que existeixen en aquests casos d’emergència per poder demanar suport a les administracions. En aquest sentit, ha explicat quines són les diferents vies que el Govern té a disposició dels municipis per finançar actuacions extraordinàries derivades d’efectes meteorològics. “Aquests ajuts van destinats a restitucions d’infraestructures preexistents i d'inversió”, ha especificat el delegat.

Juli Fernàndez també ha incidit en la necessitat d’acompanyar les persones afectades pels aiguats durant el procés en els seus drets i cobertures d'assegurança. El delegat ha dit que “aquest acompanyament és clau i les administracions hem d'estar al costat dels ciutadans i ciutadanes posant els recursos tècnics que tenim a la seva disposició”.

Els alcaldes de Cerdanyola, Carlos Cordón, i de Ripollet, José Maria Osuna, han explicat que des dels seus ajuntaments estan recopilant totes les dades per poder demanar ajuts.

Carlos Cordón ha destacat les greus afectacions que hi van haver sobretot al barri de Les Fontetes, a Cerdanyola, i José Maria Osuna ha recordat que algunes empreses de Ripollet van patir greus danys en la seva maquinària i en algunes cobertes. També van quedar molt afectats el deflectors del riu, el mercat municipal i el cementiri.

L’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, ha dit que el seu ajuntament està preparant també un informe per sol·licitar al Govern espanyol la declaració d’emergència greu de protecció civil per al municipi. L’alcaldessa ha afirmat que “és la nostra obligació fer-ho i estem preparant un informe molt complert perquè és el tràmit imprescindible per poder demanar aquesta subvenció a l’Estat”. 

Laura Campos ha demanat al delegat del Govern que l'ACA ajudi al consistori a fer el manteniment de la gran xarxa hidrogràfica que té el municipi en el seu territori.

Montcada va ser el municipi més afectat de la comarca, amb importants danys a carrers, aparcaments, botigues, i domicilis. 5 habitatges van haver de ser desallotjats a causa dels desperfectes causats per la pluja.

Els aiguats intensos que van caure el passat 18 de desembre a Catalunya van provocar  una important crescuda del riu Besòs i van afectar especialment als municipis de Cerdanyola. Ripollet i Montcada on es van recollir en entre 100 i 300 litres per metre quadrat. La pluja també va provocar afectacions a la línia R4 de Rodalies.