Territori

Imatge

Anunci previ de licitació de la construcció i subministrament de 14 trens per als nous serveis ferroviaris a l'Aeroport de Barcelona i les Rodalies de Lleida

query_builder   18 gener 2021 19:11

event_note Nota de premsa

Anunci previ de licitació de la construcció i subministrament de 14 trens per als nous serveis ferroviaris a l'Aeroport de Barcelona i les Rodalies de Lleida

  • Pas previ a la licitació de 10 trens per al nou servei a l’Aeroport, per un import de 187 MEUR

 

  • Es destinen 4 unitats al corredor Lleida-Cervera-Manresa, en el marc del nou sistema de transport públic a la demarcació

El Departament de Territori i Sostenibilitat, mitjançant Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), ha impulsat els anuncis previs de licitació de la construcció i subministrament de 14 unitats de tren per al servei R-Aeroport i les noves rodalies de Lleida per un valor total de 252 MEUR. Les licitacions corresponents a aquests contractes s’iniciaran el mes que ve.

 

El contracte per al nou servei R-Aeroport, que discorrerà entre l’estació de Sant Andreu Comtal i l’aeroport de Barcelona-El Prat Josep Tarradellas, inclou la construcció i subministrament de 10 unitats de tren elèctriques de longitud màxima de 100 metres i de capacitat per a 600 persones, així com el seu manteniment per un període de 15 anys. L’import de licitació previst és de 187 MEUR.

 

L’altre contracte del qual ara s’ha publicat l’anunci previ de licitació correspon a la construcció de 4 unitats de tren elèctriques de 60 metres de longitud màxima i capacitat per a 325 persones per a circulació del servei de rodalies de Lleida. Així mateix, també s’inclou el manteniment integral de les unitats de tren per un període de 15 anys, per un valor total de 65,1 MEUR.

 

L’R-Aeroport

 

El Govern està treballant per implantar el nou ferroviari d’accés a l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat com a servei de rodalies de Catalunya, que prestarà FGC, segons l’acord de Govern de desembre de 2019, un cop estigui enllestit el ramal ferroviari actualment en construcció per part de l’Adif, empresa pública dependent del Ministeri Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

 

Aquest nou ramal ferroviari, de 4,5 quilòmetres de longitud, s’està construint des de l’estació del Prat de Llobregat fins a la terminal T1 de l’Aeroport. Aquesta actuació inclou la construcció de les noves estacions ferroviàries a la T1 i la T2, amb intercanvi amb la línia L9 del metro.

 

Una vegada dutes a terme les proves tècniques i de seguretat corresponents, es podrà establir un nou servei ferroviari entre la ciutat de Barcelona i l’Aeroport. La Generalitat té la voluntat de garantir uns serveis de viatgers amb unes condicions adequades de freqüència i de qualitat, afavorir una mobilitat més sostenible i contribuir a la vertebració territorial.

 

Aquesta nova línia de rodalies representa diverses millores respecte de l’oferta actual: prestarà servei a totes dues terminals de l’Aeroport –actualment, s’atura només a la T2– i tindrà el doble de freqüència, amb un tren cada 15 minuts, front dels 30 minuts actuals. Aquesta freqüència, a més, es podrà millorar en funció de les necessitats futures.

 

Noves Rodalies de Lleida

 

D’altra banda, el Govern ha encarregat a Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) la prestació del servei a la línia Lleida-Cervera-Manresa, segons l’acord de Govern de desembre de 2020, en el marc d’un sistema de Rodalies de Lleida basat en una oferta conjunta i coordinada de tren i autobús.

 

Les quatre unitats de tren que s’adquiriran s’afegiran a les tres que FGC ja disposa per a la línia Lleida-Balaguer-la Pobla.

 

Entre les millores que s’implantaran, es preveu doblar les expedicions entre Lleida i Cervera, en passar de les sis actuals per sentit en dia laborable a les 12 previstes. Així mateix, entre Cervera i Manresa, s’incrementaran les expedicions de les tres actuals fins a les cinc previstes. Paral·lelament, es millorarà la cadència dels trajectes, per tal que estiguin millor distribuïts al llarg del dia.

 

A més, d’augmentar i millorar l’oferta amb més expedicions i més repartides, els objectius d’aquest nou model són:

 

  • Afavorir una major fiabilitat, puntualitat i qualitat del servei

 

  • Incrementar les opcions de connectivitat amb el Bages des de l’àmbit de Lleida i facilitar la connectivat amb el nucli de Rodalies de Barcelona mitjançant un intercanvi d’entre 5-10 minuts.

 

  • Millorar la coordinació i connectivat a Lleida, tant amb els serveis d’alta velocitat com amb la línia Lleida-Balaguer-la Pobla.

 

  • Millorar la velocitat comercial i l’eficiència, introduint parades discrecionals en estacions que tinguin una demanda més baixa.

 

  • Coordinar-se i complementar-se amb el transport públic per carretera d’una manera més eficient.

 

  • Afavorir la intermodalitat amb altres modes de transport: mobilitat a peu i bicicleta i vehicle privat.

 

La gestió dels dos corredors comportarà la implantació d’una nova central operativa d’FGC, amb tallers i cotxeres, a l’àrea de Lleida, així com la contractació de nou personal. El nou servei ferroviari al corredor Lleida-Cervera-Manresa entrarà en funcionament el 2024.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 112