Territori

Imatge de la reunió

Calvet: "El 2019 no es van superar els valors establerts a la legislació, al Camp de Tarragona, i el 2020 es preveu que les concentracions siguin més inferiors"

Ho ha explicat aquest matí el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en el marc de la Taula de la Qualitat de l'Aire al Camp de Tarragona

query_builder   20 gener 2021 15:04

event_note Nota de premsa

Calvet: "El 2019 no es van superar els valors establerts a la legislació, al Camp de Tarragona, i el 2020 es preveu que les concentracions siguin més inferiors"

Ho ha explicat aquest matí el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en el marc de la Taula de la Qualitat de l'Aire al Camp de Tarragona

El conseller Calvet també ha explicat que en el marc dels treballs de la Taula ja s’han identificat els COV prioritaris i a partir d’ara ja es podrà concretar la proposta de monitoratge ambiental per disposar d’un programa estable de vigilància atmosfèrica sobre aquests elements.
Imatge de la reunió telemàtica

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presidit aquest dimecres a Tarragona una nova sessió de la Taula de la Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona, un organisme constituït el març del 2015 per intercanviar informació en matèria de qualitat de l’aire i d’emissions de contaminants. Després de la reunió, el conseller Calvet, ha detallat l’estat actual dels treballs de la Taula, que a causa de la pandèmia de la Covid no s’ha pogut reunir fins ara.

En aquest sentit, Damià Calvet ha explicat que “ja s’han identificat, conjuntament amb els tècnics del Departament de Salut, els compostos orgànics volàtils (COV) prioritaris que emeten les indústries per elaborar una nova proposta de monitoratge ambiental continua d’aquests elements contaminants que no estan regulats en la normativa ambiental”. El conseller ha explicat que la selecció es va acabar just abans que esclatés la pandèmia, i durant aquests mesos, des del Departament s’ha continuat treballant analitzant les diverses sèries històriques dels nombrosos estudis que s’han anat elaborant per part dels diferents actors des de l’any 2015 per acotar la proposta de monitoratge. 

S’ha analitzat la informació existent disponible durant els darrers 15 anys en relació a 27 COV susceptibles d’estar presents en l’aire de la zona. En concret, s’han estudiat paràmetres com ara el comportament ambiental dels compostos, la seva determinació analítica o el rang de mesura referent a les concentracions atmosfèriques. Tot i la variabilitat dels estudis i metodologies utilitzades, si que s’adverteix que els municipis de Constantí, Perafort-Puigdelfí i Tarragona es detecten els nivells més elevats. de COV. “S’ha de tenir en compte també que es tracta de les zones que han tingut més punts de mostreig i, per tant, on es disposa de més dades”, ha destacat Damià Calvet.

A partir d’ara, el conseller ha explicat que “el proper pas és determinar en quins compostos ens hem de focalitzar més i quin mètode analític és el més adequat per consensuar el Pla de vigilància que s’ha d’establir al Camp de Tarragona per garantir un entorn de qualitat i disposar així d’un programa estable i robust de vigilància atmosfèrica d’aquests contaminats per anar més enllà de la normativa ambiental”. Mentrestant es continuarà analitzant els COV amb la metodologia actual per tal de monitoritzar i disposar de dades actualitzades de la zona.

Així mateix, i en la línia d’anar optimitzant l’equipament disponible en les estacions de mesura de la qualitat de l’aire, el conseller ha anunciat que “s’instal·larà un nou detector de clorur d’hidrogen a l’estació situada a Vila-seca”.

 

5.900 dades supervisades diàriament

A la reunió, la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament de Territori i Sostenibilitat, també ha exposat els resultats dels contaminants atmosfèrics analitzats durant el 2019 i les mesures automàtiques del 2020. En aquests moments també s’està treballant per tancar també les dades manuals del 2020. El conseller ha destacat que la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) té al Camp de Tarragona la major densitat d’estacions de control de tot Catalunya, i el 60% dels punts de control de la Xarxa d’Emissions Atmosfèriques de Catalunya (XEAC) també es troben en aquesta àrea. “Disposem de 13 punts de mesurament de la XVPCA, dels cinc que necessitaria segons la normativa europea: cinc a Tarragona, i un a Alcover, Constantí, el Morell, la Canonja, Vila-seca-La Pineda, Perafort (Puigdelfí), Reus i Vila-seca (IES)”, ha dit Damià Calvet. Durant el 2019 s’han supervisat unes 5.900 dades diàries. Mensualment es validen 181.000 dades d’equips automàtics.

El conseller ha explicat que “el 2019 no es van superar els valors establerts a la legislació, al Camp de Tarragona, i el 2020 es preveu que les concentracions siguin més inferiors".

Així, el 2019 els nivells de qualitat de l’aire mesurats pel diòxid de nitrogen, el sulfur d’hidrogen, el monòxid de carboni, el diòxid de sofre, les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres, les partícules en suspensió de diàmetre inferiors a 2.5 micres, el benzè i el plom han estat inferiors als valors límit legislats per la normativa vigent. Pel que fa als nivells mesurats d'arsènic, cadmi, níquel i benzo(a)pirè, no es van superar els valors objectiu establerts a la legislació. Respecte al clorur d’hidrogen, no es va enregistrar cap superació dels objectius de qualitat de l’aire semihorari i diari.

D’altra banda, respecte al diòxid de sofre es van assolir els objectius de qualitat de l’aire. No obstant, es va registrar una superació del valor límit horari a l’estació de Constantí.

En el cas del diòxid de nitrogen també es van assolir els objectius, tot i que es van detectar dos superacions del valor límit horari a l’estació de Tarragona (Bonavista).

El conseller també ha avançat que “les mesures en aquest aspecte durant el 2020 indiquen que els nivells, en general, han baixat sobretot a les estacions influenciades pel trànsit degut principalment al descens de la mobilitat i l’activitat humana provocada per les restriccions associades a la pandèmia”. Pel que fa als punts de mesurament industrials la disminució no ha estat tan acusada.

El conseller Calvet també ha aprofitat la reunió de la Taula per explicar que des del Departament de Territori i Sostenibilitat s’han implementat millores en relació al Plaseqta. Així s’ha revisat i adequat el protocol del grup de control ambiental i s’ha incorporat un nou perfil de guàrdia del Pla que s’encarrega de donar suport en la vigilància de la qualitat de l’aire, la interpretació de la meteorologia i els models de dispersió.

En aquest sentit, cal destacar que recentment la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament i l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) han endegat un projecte de col·laboració amb el Departament de Ciències de la Terra del Barcelona Supercomputing Center per a l’ús de la modelització per avaluar la qualitat de l’aire. A través d’aquest projecte es disposarà del pronòstic de la qualitat de l’aire amb una definició d’1x1km. “Aquests models permeten avaluar la qualitat de l’aire al territori, realitzar pronòstics i predir episodis de contaminació i millorar la planificació de la seva gestió”, ha dit el conseller Calvet. 

Tota la informació presentada durant aquesta setena reunió es podrà trobar disponible a la web del Departament, a l’apartat corresponent a la Taula, per a complir amb el compromís de màxima transparència que sempre ens ha caracteritzat. En aquesta trobada han exposat treballs la Universitat Politècnica de Catalunya, concretament els estudis que han realitzat al llarg dels darrers anys sobre el 1-3butadiè a la zona del Morell, i l’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona.

2  

Imatges

Imatge de la reunió telemàtica

Imatge de la reunió telemàtica 78

El conseller Calvet i la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic durant la reunió de la Taula

El conseller Calvet i la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic durant la reunió de la Taula 110

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia