Interior

El conseller Sàmper

Conseller Sàmper: "Vull agrair a tots els ciutadans l'alt grau de compliment de les restriccions en un moment de gran fatiga mental"

query_builder   20 gener 2021 15:00

event_note Nota de premsa

Conseller Sàmper: "Vull agrair a tots els ciutadans l'alt grau de compliment de les restriccions en un moment de gran fatiga mental"

Foto Parlament
  • El conseller d’Interior ha fet aquestes declaracions en la Diputació Permanent del Parlament de Catalunya

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha comparegut aquest matí al Parlament de Catalunya, en la Diputació Permanent, per informar sobre les restriccions adoptades a la Cerdanya i el Ripollès en el marc de la COVID-19 a petició del grup parlamentari de Ciutadans i aprovada per unanimitat, així com per explicar, a petició pròpia, les darreres mesures adoptades per a contenir el brot epidèmic. 

El conseller ha manifestat que “som en un moment complicat, estem en una pandèmia que es produeix cada 100 anys, que s’està allargant en el temps, que porta ja gairebé un any i que està provocant la tensió d’haver de prendre mesures d’una complexitat extrema amb el joc d’aquest binomi entre salut i economia”.

En aquest sentit, Sàmper ha afirmat que “hi ha un elevat compliment de la ciutadania però també un elevat cansament, en som conscients, però cal perseverar”. “Cal que tinguem clar que hem de seguir les indicacions i mesures que ens marquen des de les autoritats sanitàries. Vull donar les gràcies a la ciutadania per l’alt grau de compliment i per la resiliència que està demostrant”, ha insistit.

En aquesta línia, el conseller ha recordat que, a banda del procés de vacunació, “fins que no acabi, hem de continuar complint les cinc mesures estructurals que ens acompanyen aquest mesos: distància, mans, mascareta, la ventilació i la reducció de l'activitat social”.

Sàmper també ha dedicat un agraïment  a totes les persones que representen els cossos de Seguretat i Emergències “que treballen amb voluntat de servei a la ciutadania, amb la màxima professionalitat i amb un enorme sentit de la responsabilitat”. 

Adopció les de noves restriccions per la situació de la pandèmia de COVID-19 a la Cerdanya i el Ripollès

El titular d’Interior ha iniciat la seva intervenció parlant de l’adopció de restriccions per la situació de la pandèmia de COVID-19 a la Cerdanya i el Ripollès, després de donar el seu “sincer condol a tots els familiars i amics de les persones que ens han deixat aquests darrers mesos a conseqüència de la pandèmia i també enviar el suport i escalf de tot el Govern de la Generalitat a aquells que estan patint la malaltia”. 

A continuació, el conseller ha explicat que davant l’informe de l’Agència de Salut Pública de Catalunya emès el 22 de desembre que acreditava un notable increment de la taxa d’incidència acumulada de la malaltia a les comarques de la Cerdanya i del Ripollès i de la pressió assistencial experimentada pels hospitals de referència d’aquests territoris, el 23 de desembre es va publicar al DOGC la resolució per la qual es van establir mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic en ambdues comarques del 23 de desembre fins el 6 de gener inclòs. Segons ha afirmat Sàmper, “aquestes mesures anaven dirigides a assegurar una major limitació en la mobilitat i la interacció social, amb l’objectiu d’aturar i reduir el creixement de la taxa de transmissibilitat del virus”.

Per donar-hi resposta, el Cos de Mossos d’Esquadra va dissenyar un dispositiu de tancament perimetral per tal de controlar el flux d’entrada i sortida de persones i vehicles en aquestes dues comarques. La planificació de les dotacions i serveis específics es van realitzar seguint els criteris del Pla Operatiu ORIS, que es el Pla operatiu de Mossos d’Esquadra on s’estableixen les d’estratègies per fer front a les necessitats extraordinàries generades per la pandèmia de COVID-19.  

Respecte a la planificació dels efectius, el director general de la Policia va emetre la Resolució de 26 d’octubre de 2020 que va modificar la distribució de la jornada diària de treball prevista de les persones membres del cos de Mossos d’Esquadra adscrites a les unitats policials que es requereixi, així com les franges horàries d’incorporació i finalització del servei,  que es va fer de forma compatible amb allò que estableix la norma en matèria de garanties de descans, del Decret 146/1996,de 30 d’abril, pel qual s’aprova la jornada i l’horari de treball dels membres del Cos de Mossos d’Esquadra”.

Els objectius del dispositiu van ser la coordinació de les actuacions policials en l’àmbit territorial de les regions policials implicades, distribució dels recursos regionals i gestió de recursos que hagin de proveir els serveis centrals; la vigilància i control del compliment de les restriccions de mobilitat; i l’establiment de punts de tancament i control a les vies que donen accés a les comarques afectades.

El dispositiu policial comptava amb 17 punts de tancament, 8 dels quals es cobrien de forma estàtica i 9 de forma dinàmica. En aquests punts, les dotacions policials realitzaven controls de pas a les vies i aturaven els vehicles per tal de poder comprovar el motiu del seu desplaçament i fer les comprovacions oportunes. L’horari de cobertura d’aquests punts era  de les 07:00h del matí fins a l’inici del confinament nocturn. El control de les restriccions de mobilitat en hores nocturnes es realitzava per les dotacions policials pròpies de cadascuna de les ABP afectades, que s’encarregaven del patrullatge. 

Amb l’adopció de les restriccions que es van anunciar el dia 5 de gener i es van prorrogar el passat 14 de gener, van decaure les mesures específiques del Ripollès i la Cerdanya. D’aquesta manera, el confinament arreu, també a les dues comarques, va passar a ser municipal. 

Sàmper però ha recordat que, amb tot “aquestes comarques que estan, doncs, en aquests moments, seguint les mateixes mesures que la resta del país, encara estan en uns nivells d’incidència elevats”.

Les dades de balanç del tancament perimetral del Ripollès i la Cerdanya del 23 de desembre de 2020 al 6 de gener de 2021 són: 157 persones identificades (66 a la Cerdanya i 91 al Ripollès); 77 vehicles identificats (31 a la Cerdanya i 46 al Ripollès); i 2 detencions a la Cerdanya per atemptat a agents de l’autoritat. En total a la Cerdanya hi van haver 1.331 efectius planificats i 1.160 al Ripollès. El nombre de controls de vigilància de la circulació de persones i vehicles va ser de 182 (78 a la Cerdanya i 104 al Ripollès).

Darreres mesures adoptades per a contenir el brot epidèmic de la COVID-19

El 5 de gener de 2021 es va publicar al DOGC la Resolució SLT/1/2021 de pròrroga que modificava les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 a Catalunya que tenien vigència del 7 al 17 de gener (ambdós inclosos). Avui s’han aprovat una altra pròrroga de 14 dies que serà vigent des del proper dilluns a la mitjanit de diumenge 7 de febrer.

El conseller ha explicat que “des de l´inici de la pandèmia tota l'estructura del Departament d'Interior està abocada al treball permanent per poder gestionar l'emergència” destacant que “ha fet front a la gestió de la pandèmia alhora que ha gestionat la recent nevada produïda pel  temporal Filomena”. 

Així, des de la Direcció General de Protecció Civil, actualment s'està treballant amb Salut per l’adaptació de les activitats a la COVID-19. A través del PROCICAT, s´han analitzat i aprovat 139 plans (65 per a la fase de desconfinament i 74 adequats a la normativa de la Generalitat per a l’etapa de represa. A més, com a novetat dins la gestió de la Covid, s’han desenvolupat 3 noves campanyes específiques de sensibilització relacionades amb la COVID19: campanya de ventilació, campanya d’activitat social segura i la campanya de Nadal.

A banda de la Covid, hi ha hagut millores a 5 plans de Protecció Civil: PLASEQTA, PLASEQCAT, TRANSCAT, SISMICAT i NEUCAT, amb la incorporació de les estratègies operatives i de coordinació definides en el grup de treball dels serveis d’emergència, per millorar la gestió de situacions d’afectació excepcional a la xarxa viària. Aquestes estratègies es van aplicar en la recent nevada del temporal Filomena amb l’activació en alerta simultània de diversos plans entre els dies 7 i 14 de gener: NEUCAT, VENTCAT, INUNCAT per fort onatge i PROCICAT per onada de fred; amb 10 reunions del Comitè Tècnic (dies 5, 7, 8, 9, 10 i 11) per al seguiment situació i coordinació d’actuacions amb el Servei Meteorològic de Catalunya, bombers, mossos d’esquadra, Servei Català de Trànsit, Carreteres Generalitat, Carreteres Estat, agents rurals, SEM, 112, Protecció Civil, Creu Roja, FCG, RENFE, ADIF, FECSA, Telecomunicacions Generalitat –en contacte amb operadors telefonia-, i RESCAT.

També hi va haver operatius presencials al CECAT per coordinació: Mossos d’esquadra (àmbit seguretat ciutadana i àmbit trànsit), Servei Català del Trànsit, agents rurals, bombers, SEM, Creu Roja; coordinació amb municipis (des de sala CECAT i també a través dels Serveis territorials de Protecció Civil) i restricció de la  circulació de vehicles pesants (des de les 19:00 hores del dia 8 fins a les 6:00 hores del dia 11 de gener). 

A causa de les afectacions produïdes al llarg de l’episodi (sobretot a les comarques del terç sud – Priorat, Terra Alta i Conca de Barberà amb més afectació), el 112 va rebre 1.770 trucades relacionades amb l’episodi; precipitació important de neu en moltes comarques (sobretot terç sud i interior); gruixos entre 50-60 cm en municipis del Priorat, Terra alta, Baix Ebre i Montsià; 14 tallades carreteres tallades i més d’un centenar amb obligació d’ús de cadenes; afectació de la circulació ferroviària amb l’AVE i llarga distància, i també R-13, R-14 i R-15; 6.300 clients afectats amb subministrament elèctric; afectacions en la xarxa fixa i mòbil de telecomunicacions en 28 municipis; transport escolar suspès en 14 comarques; tancament de diverses escoles amb més de 1.100 escolars afectats; i restricció de vehicles pesants (es van gestionar més de 2.300 peticions autorització per vehicles amb subministraments essencials).

Amb la finalització de la prealerta del pla Neucat el passat 14 de gener, hi va haver 16 trams afectats (vies secundàries) a Lleida i Tarragona, 4 d’aquestes tallades (Vimbodí, Tivissa, Riba-roja i Coll de Pal). Accés al Caro tallat (dispositiu mossos, agents rurals i policies locals – coordinació amb Guàrdia Civil); es va restablir l’AVE i també les R-13, R-14 i R-15 amb algunes estacions afectades per neu i gel (Guiamets, Capçanes, Marçà-Falset i Pradell); no quedaven incidències en el subministrament elèctric (es van instal·lar generadors a 10 municipis), no hi havia  incidències en la telefonia mòbil ni fixa; el transport escolar estava suspès parcialment a 5 comarques (algunes rutes de Conca de Barberà, Baix Camp, Priorat, Tarragonès, Alt Urgell i Pallars Jussà); i faltaven dues escoles tancades al Priorat.

Pel que fa a la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, entre les principals mesures dutes a terme, hi són la vigilància intensiva de l’espai públic i de les vies de comunicació amb un dispositiu policial amb punts de control fixes i dinàmics a les principals ciutats del territori i a la xarxa de carreteres. 

Els controls policials ORIS per garantir el confinament municipal es van fer de manera conjunta i coordinada amb les policies locals per poder fer front a més franges  horàries i a més punts arreu del territori. 

El conseller ha detallat que “es continua treballant en la  protecció de la ciutadania i especialment dels col·lectius més vulnerables que en situació d’estat d’alarma poden trobar-se en situació de major vulnerabilitat” i ha recordat que “els mossos d’esquadra estan alerta davant de les possibles estafes relacionades amb la vacuna, principalment, a la gent gran”.

El conseller també ha fet referència al pla de contingència adreçat a les víctimes de violència masclista, domèstica i altres víctimes vulnerables, dient que “continua vigent amb la voluntat de prevenir possibles casos de violència contra les dones de maltractaments en l'àmbit familiar”.  

Sàmper ha tornat a alertar que s’ha detectat un augment de les estafes en el comerç electrònic advertint que “cal fer compres segures. A la pàgina web dels mossos es pot trobar aquesta informació i altre per fer compres segures i altres consells de seguretat en diferents àmbits”, ha dit.

A més, també es va fer un reforç de les mesures de prevenció a les comissaries per atendre amb seguretat els requeriments de la ciutadania amb un sistema de cita prèvia accessible des de la pàgina web, per controlar l´aforament i evitar esperes innecessàries.