Justícia

Sessió informativa de mediació

El 70 % de les mediacions són telemàtiques

El Departament de Justícia organitza dues conferències aquest dijous amb motiu del Dia Europeu de la Mediació

query_builder   20 gener 2021 17:47

event_note Nota de premsa

El 70 % de les mediacions són telemàtiques

El Departament de Justícia organitza dues conferències aquest dijous amb motiu del Dia Europeu de la Mediació

Sessió informativa de mediació


La consellera de Justícia, Ester Capella, presentarà aquest dijous, 21 de gener –Dia Europeu de la Mediació–, la conferència Cap a una política pública de mediació de la Generalitat de Catalunya, que anirà a càrrec de Javier Wilhem, psicòleg i mediador, en una edició que estarà marcada per les restriccions per a la prevenció de la COVID-19. L’acte tindrà lloc a les 13.15 h i es podrà seguir a través de la plataforma Zoom amb capacitat limitada (ID:978 4316 2083 i codi:904974).

A més, a les 12 h, el director general de Dret i d’Entitats Jurídiques, Xavier Bernadí presentarà la sessió Els valors de la mediació, a càrrec de Javier Hernández García, magistrat de la Sala 2a del Tribunal Supremque també es farà en línia; cal  inscriure-s’hi prèviament.

La conselleria de Justícia ha organitzat aquestes conferències coincidint amb el Dia Europeu de la Mediació, que se celebra aquest dijous. El Departament publica al seu web els actes que organitzen diverses entitats implicades en la mediació.

 

 Mediació i COVID-19

La pandèmia ha incidit fortament en les mediacions. La crisi sanitària i el posterior confinament no han aturat la celebració de les sessions, però s’ha hagut de buscar fòrmules alternatives per dur-les a terme.

A l’inici de la pandèmia –el mes de març– el Centre de Mediació de Catalunya va posar en funcionament el programa Mediació i Covid-19, que ha permés fer mediacions telemàtiques. Aquesta modalitat ofereix rapidesa i seguretat, i sobretot evita  desplaçaments de les parts. Fins a aquell moment, totes les mediacions eren presencials.

La mediació en línia és una modalitat que ha arribat per quedar-se: de totes les mediacions que es van iniciar el 2020 a Catalunya (2777), un 70 % es van fer de manera telemàtica (1939).

El programa Mediació i COVID-19 abasta tota mena de conflictes: familiars (divorcis, custòdies, pensions...), però també civils (arrendaments, comunitat de veïns...).

El 30 % de les mediacions fetes durant la pandèmia han estat presencials, perquè, o bé les parts ho han demanat, o bé no disposaven de mitjans telemàtics.


Lleuger descens

Tot i que les mediacions iniciades l’any 2020 (2777) baixen molt lleugerament (només un 1,6 %) respecte de 2019 (2822), les mediacions finalitzades (840) pugen prop d’un 20 % respecte de l’any anterior (704).

2  

Imatges

Sessió informativa de mediació

Sessió informativa de mediació 700

Derivació judicial d'un assumpte a mediació

Derivació judicial d'un assumpte a mediació 831