Direcció General de Comunicació

La consellera Capella

Consellera Capella: "Protegir la democràcia i preservar la salut. Aquest és l'únic propòsit de l'ajornament de les eleccions del 14F"

query_builder   21 gener 2021 19:37

event_note Nota de premsa

Consellera Capella: "Protegir la democràcia i preservar la salut. Aquest és l'únic propòsit de l'ajornament de les eleccions del 14F"

  • La titular de Justícia ha presentat les al·legacions del Govern davant el TSJC, que estudia si anul·la el decret d’ajornament dels comicis al Parlament
  • La consellera assegura que no es tracta d’una qüestió jurídica, sinó de “sentit comú” i ha criticat qui posa els interessos partidistes per sobre dels generals
La consellera Capella

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha explicat aquest dijous a la tarda les al·legacions que ha presentat el Govern de la Generalitat davant la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de mantenir cautelarment les eleccions al Parlament del 14 de febrer i ha argumentat els motius de l’executiu català per ajornar les eleccions. “Protegir la democràcia i preservar la salut. Aquest és l’únic propòsit de l’ajornament de les eleccions”, ha assegurat Capella en roda de premsa, que ha afegit que “defensar la democràcia és defensar unes eleccions amb el 80% de participació” i que la data dels comicis “no és una decisió de tipus jurídic sinó de sentit comú”, en un context amb unes xifres d’afectació de la Covid-19 disparades, similars als nivells de l’abril de l’any passat.

Capella també ha llançat un advertiment: “Han de prevaldre els interessos generals per sobre dels interessos particulars o partidistes”, i s’ha dirigit directament a Salvador Illa: “El ministre de Salut i candidat del PSC ha de prioritzar el recompte dels malalts en lloc del recompte de les seves enquestes”, ha expressat. La consellera s’ha preguntat també qui serà el responsable de mobilitzar cinc milions i mig de persones durant la tercera onada de la pandèmia i qui pot garantir que la gent anirà a votar sense por, mentre que la posició del Govern de Catalunya és el de protegir la salut  i la qualitat democràtica.

En la seva intervenció davant els mitjans de comunicació, Capella ha qualificat d’“escàndol” el procés per no ajornar les eleccions, perquè s’ha presentat “un recurs per la porta del darrere” i s’ha “trencat” l’acord de la taula de partits “a través d’altres partits sense representació parlamentària”. I ha afegit que “els tribunals ens aboquen a un calendari sense sentit”, que pot provocar que es tirin 100.000 vots per correu si la campanya es cancel·la a la meitat.

La titular de Justícia ha defensat que el decret d’ajornament signat per l’executiu català és efectiu perquè “no anul·la les eleccions, sinó que les ajorna” i s’ha aplicat la mateixa plantilla que ja es va utilitzar en el cas del País Basc i Galícia, que és el més garantista amb els drets de la ciutadania. La titular de Justícia ha detallat que el decret està fonamentat en tres informes: sobre l’evolució epidemiològica, l’efecte sobre la qualitat democràtica i el marc jurídic; i avalat tant per la Comissió Jurídica Assessora, com el Síndic de Greuges i la taula de partits. A més, ha remarcat que el vicepresident Aragonès té facultat per ajornar les eleccions i que aquestes només poden “ser lliures si es pot votar sense por”, i ha lamentat que actualment s’acumulen 26.000 casos positius de Covid en una setmana i 621 persones ingressades a les UCI.

1  

Fitxers adjunts

Al·legacions del Govern de la Generalitat davant el TSJC

Al·legacions del Govern de la Generalitat davant el TSJC
PDF | 16435

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia