Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Les Garrigues

La consellera Jordà es compromet a buscar amb el sector de l'olivera solucions i mesures estructurals per fer front a episodis climàtics extrems

query_builder   22 gener 2021 11:54

event_note Nota de premsa

La consellera Jordà es compromet a buscar amb el sector de l'olivera solucions i mesures estructurals per fer front a episodis climàtics extrems

La consellera Jordà en un momenr de la visita en una finca d'olivera a Vinaixa
La consellera Jordà en un momenr de la visita en una finca d'olivera a Vinaixa

La consellera d’Agricultura xifra en 46.383 hectàrees les oliveres afectades pel temporal Filomena a Catalunya

 

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha fixat en més de 46.000 hectàrees les afectacions en el cultiu d’olivera a Catalunya a causa del temporal Filomena. Jordà fa avui diverses visites a finques d’oliveres de la comarca de les Garrigues per conèixer de primera mà alguns dels danys originats en aquest cultiu.

La consellera ha explicat que “la nevada ens ha agafat quan s’ha acabat la collita. La de l’any passat està salvada, però hem de veure quina serà l’afectació sobre la collita d’aquest 2021”. Segons Jordà, podríem estar parlant d’unes reduccions del 40-50% d’una collita mitjana, però caldrà esperar els pròxims dies l’informe dels tècnics. De fet, la d’avui és una primera valoració que s’haurà d’anar concretant les pròximes setmanes.

En el marc de les visites, Teresa Jordà s’ha compromès “a treballar i buscar solucions per recuperar el potencial productiu de les zones afectades pel temporal i trobar de manera conjunta mesures estructurals a curt i mitjà termini per poder ser capaços de tirar el sector endavant”.

Tècnics del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han realitzat aquesta setmana, una vegada desglaçada la neu, la valoració dels danys que la nevada del 9 i 10 de gener ha deixat principalment al conreu de l’olivera. El càlcul total és de 46.383 hectàrees: 34.633 a la zona de Lleida, 8.750 a les Terres de l’Ebre i 3.000 al camp de Tarragona. Les comarques més afectades són les Garrigues, el Segrià, l’Urgell, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Priorat.

 

34.683 ha d’oliveres afectades en diferent grau a Lleida

Els municipis més afectats són aquells on els gruixos de neu van ser més considerables i el seu pes va provocar el trencament de branques tant en plantacions joves com en adultes. En les plantacions joves, els danys són considerables, ja que tenen les branques més primes. Les comarques més afectades són les Garrigues, el Segrià i l’Urgell. Pel que fa a la Noguera, el Pla d’Urgell i la Segarra, els danys poden haver estat puntuals en alguna finca però no tindrien l’abast en hectàrees de les altres tres comarques.

Els municipis més afectats de les Garrigues són els de la part sud-est de la comarca: el Vilosell, la Pobla de Cérvoles, Tarrés, l’Espluga Calba, Fulleda, els Omellons, l’Albi, Vinaixa, la Floresta, Cervià de les Garrigues, Juncosa, el Soleràs, els Torms i Granyena de les Garrigues.

La superfície afectada és de 21.408 hectàrees d’olivera. El percentatge d’arbres afectats amb branques trencades pot variar segons el tipus de plantació i la seva edat, però podria estar entre el 20-40%. De moment, el fred encara no ha provocat danys, tot i que hi podria haver afectacions com a conseqüència de les baixes temperatures en alguna plantació més jove i situada a les valls.

Al Segrià, seguint un patró similar a la comarca de les Garrigues, els municipis més afectats són els de la part sud-est de la comarca, i la part amb altitud: Maials, Almatret, Seròs, Aitona, Llardecans, Sarroca de Lleida, Torrebesses, Alcanó, Aspa i Alfés. La quantitat de neu acumulada va ser de 50 cm a Maials i uns 20 cm a Aspa.

La superfície afectada podria estar al voltant de les 10.570 ha d’olivera. El percentatge d’arbres afectats amb branques trencades pot variar segons l’altitud municipal i el tipus de plantació i l’edat, però s’estima una afectació al 50% dels arbres (fins al 80% segons les plantacions) als municipis del sud de la comarca (Maials, Almatret, Llardecans). Amb menor intensitat, hi pot haver entre un 20% i un 40% d’arbres afectats en la resta de municipis més cap al nord.

A l’Urgell, la situació és similar: hi ha moltes branques trencades en plantacions d’oliveres tradicionals, i danys més generals en plantacions joves. En algunes, el sistema de suport (emparrat) les ha aguantades, i en d’altres no. S’haurà d’esperar per saber si caldrà renovar-les des de baix o bé es podran redreçar. L’afectació a la comarca de l’Urgell es xifra en 2.655 ha d’olivera.

 

8.750 hectàrees d’oliveres afectades a les Terres de l’Ebre

L’afectació més important a les Terres de l’Ebre és també la ruptura de branques d’olivera. La collita de l’oliva ja havia acabat, però gruixos de fins a 60 cm de neu han deixat una afectació amb major o menor grau en 8.750 hectàrees principalment a la Terra Alta i la Ribera d’Ebre.

A la Terra Alta, hi ha al voltant d’un 70% dels arbres amb alguna ruptura de branques, que anirien des d’un 20% a un 80% de branques trencades segons la tipologia de les oliveres. Les que presenten més danys son les oliveres velles i les que tenen de 5 a 20 anys. També cal dir que els arbres entre 3 i 5 anys amb una densitat de brancatge important són els que han patit més danys, amb una afectació del 50-70% de branques. Aquest fet, juntament amb els danys estructurals importants, comprometen la viabilitat econòmica de la plantació. El 90% de la superfície d’olivera de la comarca (aproximadament) té incidència amb més d’un 20% dels arbres afectats amb branques a terra. Del total de 4.900 ha de cultiu que hi ha a la comarca, es considera que han estat afectades, amb diferent grau, unes 4.500 ha.

A la Ribera d’Ebre, en municipis com Tivissa, la Palma d’Ebre, Garcia, Rasquera i zones puntuals d’Ascó i Flix, hi ha danys estructurals que poden superar el 60% de les branques. És en aquests municipis la producció de l’any vinent i en molts casos la dels 2-3 anys següents estarà compromesa fins que no es recuperi la massa foliar perduda. El 55% de la superfície d’olivera de la comarca (aproximadament) té incidència amb més d’un 20% dels arbres afectats amb branques a terra. Del total de 7.120 ha de cultiu a la comarca, es considera que han estat afectades unes 3.900 ha, algunes amb un grau molt alt d’afectació.

Al Baix Ebre, la nevada es va donar en llocs puntuals com el Perelló i Tivenys, amb gruixos d’uns 15 cm. Es consideren afectades unes 350 hectàrees, en petits graus d’afectació.

 

La nevada històrica al Camp de Tarragona deixa danys en unes 3.000 hectàrees d’oliveres

 Les hectàrees afectades de diversa consideració serien unes 3.000, amb trencament de les branques en diferents intensitats. Els danys més importants es concentren a la comarca del Priorat.

La borrasca Filomena va deixar a la demarcació de Tarragona fortes precipitacions en forma de neu que cal considerar històriques, amb gruixos que van superar els 60 cm. L’estat de la majoria de conreus de la zona, amb la collita finalitzada, permet afirmar que no hi ha hagut afectació sobre les produccions actuals dels cultius. Així, s’ha determinat que els danys es concentren pràcticament en el cultiu de l’olivera per trencament de branques a conseqüència del pes de la neu.

Tot i que la nevada va arribar a molts indrets de la demarcació, cal centrar la possibilitat de danys importants principalment a tota la comarca del Priorat i municipis limítrofs del Baix Camp i la Conca de Barberà. Això implica danys de diversa consideració en un total de 3.000 ha, consistents en trencament de ramatge de diferent intensitat segons molts factors propis de la gestió de l’explotació: edat del arbres, tipus de plantació, tipus de poda, etc.

La repercussió d’aquests danys sobre la collita pròxima és força difícil de determinar, però tècnics del Departament preveuen unes reduccions del 40-50% d’una collita mitjana, tot i que puntualment poden haver-hi reduccions superiors. Tampoc no preveuen reduccions de collita més enllà de la pròxima campanya, atès que les temperatures posteriors a la nevada no han estat extremadament baixes i, per tant, no s’han glaçat les oliveres. En qualsevol cas, les condicions meteorològiques a partir d’ara, el maneig posterior de les plantacions, la gestió del reg i l’adobatge seran determinants en la recuperació de les plantacions.

 

La ramaderia i altres danys de la nevada

En relació amb altres danys, a Tarragona cal remarcar l’ensorrament de la teulada del celler Vall Llach a Porrera i, en l’àmbit de la ramaderia, hi va haver incidències puntuals. En una explotació de Falset, es va enfonsar el cobert on hi havia 54 cabres, 10 de les quals van morir. També es va enfonsar la teulada d’una nau de reproductores de porcí de Gratallops, però no hi va haver cap baixa i els animals es van redistribuir a altres naus de la granja mateixa. També hi ha hagut danys en una granja de cargol a Blancafort amb afectació sobre les instal·lacions. A les Terres de l’Ebre, es va enfonsar un sostre d’una explotació avícola de Gandesa i una altra al municipi de Caseres.

 

 També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.

2  

Imatges

Un moment de la visita en una finca d'olivera a Vinaixa

Un moment de la visita en una finca d'olivera a Vinaixa 157

La consellera Jordà en un moment de la visita en una finca d'olivera a Vinaixa

La consellera Jordà en un moment de la visita en una finca d'olivera a Vinaixa 202

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia