Acció Exterior i Unió Europea

EXT

Solé defensa a la taula de partits que 'els col·legis i les meses electorals són espais segurs'

El conseller recorda que els protocols aprovats tenen el consens de la taula de partits, malgrat assegurar que "la millor manera de minimitzar riscos és fer les eleccions el 30M"

query_builder   23 gener 2021 14:55

event_note Nota de premsa

Solé defensa a la taula de partits que 'els col·legis i les meses electorals són espais segurs'

El conseller recorda que els protocols aprovats tenen el consens de la taula de partits, malgrat assegurar que "la millor manera de minimitzar riscos és fer les eleccions el 30M"

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparencia, Bernat Solé, ha defensat aquest migdia a la taula de partits que “els col·legis i les meses electorals són espais segurs sigui quina sigui la data de les eleccions”, malgrat considerar que el TSJC mantingui les eleccions el 14 de febrer. "És un risc posar en circulació cinc milions i mig de persones el 14 de febrer i, per tant, caldrà garantir la seguretat a l’espai públic davant del risc que suposa en una situació de pandèmia", ha remarcat.

Davant la decisió del tribunal que manté els comicis de forma provisional pel 14F, Solé ha recalcat la incertesa que genera i s’ha reafirmat “en l’acord unànime adoptat en aquesta mateixa taula de partits el 15 de gener” a favor de l’ajornament dels comicis. “La millor manera de minimitzar riscos és fer les eleccions el 30 de maig, i aquesta és la proposta del Govern i de la majoria de partits”, ha assegurat.

Sobre el decret aprovat pel Govern divendres passat, Bernat Solé ha remarcat que el TSJC “no qüestiona la validesa jurídica del decret ni la competència del vicepresident per signar-lo”, de la mateixa manera que no entra al fons de la qüestió, i ha demanat “defugir debats que porten a la confusió”.

Malgrat això, Solé ha assegurat que, “per responsabilitat, cal seguir treballant per garantir que, si les eleccions són el 14F, es puguin celebrar amb màxima seguretat”. El conseller d’Acció Exterior ha remarcat que el Govern ha fet la feina per tenir-ho tot a punt, i ha posat en valor els cinc protocols aprovats pel Procicat i que tenen el consens unànime de la taula de partits. “Estem davant la incertesa que ha generat la decisió temporal del TSJC, però per responsabilitat i per servei a la ciutadania, Govern i partits ens hem conjurat per donar una resposta unànime i generar la confiança que necessita el ciutadà”, ha conclòs. Solé ha demanat centrar el debat en els projectes polítics i no pròpiament en l’organització electoral.

Per la seva banda, el director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López, ha repassat algunes de les mesures previstes als protocols, com les mesures de seguretat als mateixos col·legis electorals (amb ventilació constant, entrades i sortides independents, limitació de meses o cues d'espera a l'exterior), les franges recomanades de votació (de 9 a 12h per a persones de risc, de 12 a 19h per a persones no pertanyents a cap col·lectiu de risc, i de 19 a 20h per a persones positives i contactes estrets) o la tramesa única de sobres i paperetes electorals.

Peña-López ha destacat també les mesures de seguretat i prevenció per als membres de les meses electorals, als quals se'ls farà un test d'antígens abans de la constitució de les meses, tindran material de protecció durant tot el dia i un Equip de Protecció Individual (EPI) durant la darrera hora, coincidint amb el vot de les persones positives. A més, els membres de les meses estaran a una distància d'1'5m, i no hauran de tocar en cap cas ni els documents d'identificació dels electors ni els sobres de votació.

Per últim, el director general ha destacat la campanya de foment del vot per correu, que per primera vegada es pot fer de forma integral sense necessitat de sortir de casa. En aquest sentit, a data 20 de gener s'havien rebut unes 45.000 sol·licituds, la meitat per via telemàtica.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia