Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Campus Empresarial Agrari

El Departament d'Agricultura renova el Campus Empresarial Agrari per millorar la competitivitat i innovació de les empreses agroalimentàries

query_builder   27 gener 2021 12:51

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura renova el Campus Empresarial Agrari per millorar la competitivitat i innovació de les empreses agroalimentàries

  • El Campus Empresarial Agrari posa en marxa un nou mecanisme per detectar les necessitats reals del món agroalimentari i millorar la formació en gestió empresarial dels professionals i les empreses agroalimentàries de Catalunya
  • L’objectiu és potenciar la competitivitat, l’esperit emprenedor i col·laborador i la innovació del sector mitjançant nous recursos formatius a través del portal RuralCat
Curs del Campus empresarial agrari
Un dels cursos del Campus Empresarial Agrari que va tenir lloc abans de la pandèmia

El Campus Empresarial Agrari, una oficina coordinada per les catorze Escoles Agràries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, es reinventa amb la missió de potenciar la competitivitat, l’esperit emprenedor i col·laborador i la innovació dels professionals i les empreses del món agroalimentari català.

A partir d’aquest 2021, el Campus Empresarial Agrari inicia un nou pla de treball que permetrà detectar les necessitats del sector i proporcionarà formació en gestió empresarial personalitzada i adaptada a la realitat i el context de l’àmbit agropecuari i alimentari.

La gestió empresarial és un pilar essencial per assegurar la viabilitat i el futur de les empreses. Per aquesta raó, el Campus Empresarial Agrari utilitzarà els formats que siguin més adequats per a l’aprenentatge del seu alumnat, orientarà i transferirà coneixements i solucions en la gestió de l’empresa agrària i innovarà en el producte i en la millora pedagògica.

 Es tindran en compte les peticions formatives dels professionals i les empreses agroalimentàries i es prioritzaran les sessions formatives de dimensions reduïdes per aportar valor afegit a l’alumnat. L’oficina del Campus Empresarial Agrari també proporcionarà un servei d’orientació als participants, ja que se’ls facilitarà els contactes d’altres agents i entitats del món agroalimentari amb l’objectiu que els puguin donar suport si ho requereixen.

 Noves eines i recursos en línia

Amb la finalitat de fer possible aquest nou enfocament, s’ha creat una nova plataforma web dins del portal RuralCat que aglutina i dona accés a una àmplia oferta formativa de cursos i jornades en modalitat presencial, semipresencial i a distància que s’aniran impartint al llarg de l’any.

Aquestes formacions se centraran en diversos camps de la gestió empresarial: tècniques de venda, comunicació, màrqueting digital i comerç virtual, anàlisi de costos, presa de decisions i anàlisi estratègica, finançament, internacionalització, lideratge, creativitat i innovació, planificació i organització del temps, negociació i resolució de conflictes, etc.

L’alumnat tindrà l’oportunitat de resoldre els exercicis i els casos pràctics segons la seva pròpia experiència professional, empresa, projecte o explotació. D’aquesta manera, es fomenta una formació aplicada a la pràctica, més real, útil i profitosa.

A més, l’espai web ofereix un repositori de vídeos de les Jornades Tècniques del Pla Anual de Transferència Tecnològica centrades en gestió empresarial i comercialització, i, pròximament, també s’activarà la formació en obert, uns cursos en línia gratuïts que pot fer qualsevol usuari que estigui registrat a Ruralcat. Cada trimestre, es facilitarà un curs diferent amb l’objectiu de proporcionar més eines i recursos als professionals del sector.

Des de la nova plataforma, s’ha habilitat un accés a la informació sobre els ajuts que ofereix la Generalitat de Catalunya, el Govern espanyol i la Unió Europea; la normativa d’aquests mateixos organismes públics, i diverses publicacions d’interès del sector agroalimentari (dossiers tècnics, memòria del Campus Empresarial Agrari, novetats estadístiques i novetats documentals).

Les entitats col·laboradores d’aquest projecte són l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), la Promotora dels Aliments Catalans (Prodeca), GLOBALLEIDA i la Xarxa Comptable Agrària de Catalunya (XCAC).

Servei de Formació Agrària

El Servei de Formació Agrària del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya està format per catorze Escoles Agràries distribuïdes arreu del territori català. La seva principal missió és professionalitzar el sector agroalimentari mitjançant la millora de la qualificació dels seus professionals.

Ofereix una àmplia oferta de cicles, cursos i jornades en la modalitat presencial, semipresencial i a distància adaptats a les necessitats del sector agropecuari, forestal i alimentari. S’encarrega d’executar, seguir i avaluar els plans i els programes de capacitació professional agrària del DARP en diversos àmbits: la formació inicial mitjançant cicles formatius de grau mitjà i grau superior; la formació contínua dels professionals del món agropecuari, forestal i alimentari, i la incorporació de joves a l’empresa agrària. Coordina i gestiona el Campus Empresarial Agrari, un espai que ofereix formació en gestió empresarial a les empreses i professionals del sector.

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.

 

1  

Imatges

Un dels cursos del Campus Empresarial Agrari abans de la pandèmia

Un dels cursos del Campus Empresarial Agrari abans de la pandèmia 654