Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson, inaugura la Jornada 'Comunitats energètiques locals: Guia per a l'administració local'

query_builder   27 gener 2021 13:44

event_note Nota de premsa

El director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson, inaugura la Jornada 'Comunitats energètiques locals: Guia per a l'administració local'

Aquesta jornada s’emmarca en el projecte de cooperació Leader ENFOCC ‘Energia, Forest i Canvi Climàtic’, l’objectiu principal del qual és catalitzar i impulsar la sostenibilitat del model de desenvolupament dels territoris rurals catalans, basant-se en una estratègia de foment de l’estalvi i eficiència energètica, en la promoció de les energies renovables basades en fonts endògenes, i en la creació i implementació de plans de mitigació i adaptació vers el Canvi Climàtic

El director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Oriol Anson, inaugurarà la Jornada virtual ‘Comunitats energètiques locals: Guia per l’administració local’, avui, 27 de gener, a les 16:00 hores.

Les comunitats energètiques ciutadanes són un actor nou que desperta un notable interès per la seva potencialitat d’esdevenir un vehicle per a ampliar les bases i la participació en la transició energètica. Tenen un valor estratègic innegable, des de diversos angles: democratització i empoderament, millora de condicions econòmiques per al ciutadà-usuari de l’energia, i augment de la flexibilitat en el sistema elèctric.

Durant la jornada es presentarà la guia que s’ha elaborat en el marc del projecte de cooperació ENFOOCC ‘Energia, Forest i Canvi Climàtic”, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Pere de Torelló, l'Agència de l'Energia de Ripollès,  l'Agència de l'Energia d'Osona i Aiguasol com a equip redactor.

Atès que la transició energètica implica un procés de canvi en què se succeeixin actuacions pioneres, aprenentatge, validació i replicació, s’ha utilitzat com a exemple el cas de Sant Pere de Torelló, on convergeixen la visió del govern municipal amb l’experiència de la xarxa de calor municipal a partir de biomassa. La consolidació de la comunitat energètica en el municipi permet després l’adaptació i/o replicació cap a altres municipis.

L’objectiu de la guia és fer una valoració crítica de la figura Comunitat Energètica Local o Comunitat Energètica Ciutadana en municipis rurals, detectar les oportunitats i beneficis que pot aportar, així com identificar necessitats o requeriments de tipus organitzatiu, administratiu o tècnic, per a establir i fer operativa una comunitat energètica local. Tanmateix, l’objectiu és identificar, des d'un punt de vista pragmàtic, el rol dels ajuntaments en la promoció, posada en marxa, i operació de comunitats energètiques.

La jornada està organitzada pel grup Leader Associació Leader Ripollès Ges i Bisaura, en el marc del projecte de cooperació Leader ENFOCC, amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), i el cofinançament del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 72

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia