Acció Exterior i Govern Obert

Pictograma del vot exterior.

S'han acceptat un total de 15.509 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F

query_builder   28 gener 2021 16:02

event_note Nota de premsa

S'han acceptat un total de 15.509 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F

  • Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les darreres eleccions al Parlament
  • Davant les dificultats històriques d’aquesta modalitat, el Departament d’Acció Exterior ha proposat diverses mesures per facilitar el sistema de vot exterior
Pictograma del vot exterior.

Un total de 15.726 persones que resideixen permanentment a l’estranger han sol·licitat el vot per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya el 14 de febrer. D’aquestes, se n’han acceptat 15.509 i se n’han denegat 217, sobre un cens CERA de 255.087 persones. Es tracta d’un 60% menys respecte a les sol·licituds de vot exterior que es van acceptar per a les eleccions del 2017, 39.521, de les 42.014 presentades llavors, segons dades de l’INE. Per demarcacions, enguany a Barcelona s’han acceptat 11.682 sol·licituds; a Girona, 1.499; a Lleida, 956; i a Tarragona, 1.372. Aquestes sol·licituds pertanyen a persones que resideixen de manera permanent a l’estranger i consten en el Cens de residents absents a l’estranger (CERA), un col·lectiu que ha de fer aquesta sol·licitud prèvia de vot per poder votar als comicis a causa del sistema de vot pregat. Pel que fa a les persones que resideixen temporalment a l’estranger (ERTA), s’han acceptat 355 sol·licituds de vot per al 14-F, mentre que al 2017 eren 2.663.

SOL·LICITUDS DE VOT CERA PER AL 14-F

Demarcació

CERA acceptades

CERA denegades

Barcelona

11.682

131

Girona

1.499

49

Lleida

956

33

Tarragona

1.372

4

Total

15.509

217

 

Mesures per facilitar el vot exterior

Davant les dificultats històriques de la modalitat de vot exterior, el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència ha dut a terme diverses mesures amb l’objectiu de facilitar el sistema de vot exterior per a les properes eleccions. A més de demanar ampliar el termini de sol·licitud de vot per als ciutadans a l’estranger, una petició acceptada per la JEC, el conseller Bernat Solé va enviar una altra carta al mateix òrgan dies abans de la convocatòria electoral, el 18 de desembre, demanant avançar l’enviament de la documentació electoral als catalans i catalanes a l’exterior abans de la proclamació de les candidatures electorals per al 14-F. La petició tenia l’objectiu de contribuir a ampliar els terminis perquè la ciutadania a l’estranger pogués emetre el seu vot, ja que, segons el procediment habitual, l’inici del termini de l’enviament d’aquests documents, i la posterior impressió de les paperetes, ve marcat per la proclamació definitiva de les candidatures. La JEC va denegar la proposta.

Les dificultats del vot exterior han provocat queixes reiterades per part dels ciutadans a l’estranger de manera recurrent, que han denunciat la situació en nombroses ocasions. Davant aquesta preocupació, demanen tant reformes en el vot exterior com la derogació del vot pregat, una competència del Govern espanyol. Amb la voluntat de respondre a aquesta reclamació reiterada, una altra mesura presa pel Departament d’Acció Exterior va ser, al juny del 2020, enviar una carta al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, traslladant la necessitat d'eliminar el vot pregat i proposant un conjunt de mesures per resoldre la situació i per contrarestar la baixa participació de l’electorat resident a l’estranger.

Amb la introducció del vot pregat la participació a l’exterior ha passat del 30% a menys d’un 6% de mitjana. En les darreres eleccions al Parlament, el 2017, sobre un cens CERA de 226.394 persones, el total de vots comptabilitzats va ser de 27.231, és a dir, un 12,03% de participació.