Interior

Interior

Interior fa una crida a mantenir l'alt compliment de les mesures de confinament perimetral demostrat pel conjunt de la ciutadania

query_builder   1 febrer 2021 15:55

event_note Nota de premsa

Interior fa una crida a mantenir l'alt compliment de les mesures de confinament perimetral demostrat pel conjunt de la ciutadania

Foto Interior
  • El conseller Sàmper  ha recordat que aquestes mesures vigents han donat un resultat clar en la millora de l’evolució de la pandèmia i ha explicat que es reforcen des d’avui els controls per part de Mossos a vies ràpides i estacions d’AVE

 

  •  Salut preveu assolir els propers dies el pic assistencial de la tercera onada per Covid-19

 

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha comparegut avui en roda de premsa telemàtica per explicar la situació epidemiològica i de mobilitat a Catalunya per la COVID-19 i ha recordat que  “les mesures vigents de restricció han donat un resultat clar en la millora de l’evolució de la pandèmia i des del Govern volem agrair a  la immensa majoria de la ciutadania el compliment d’aquestes mesures feixugues i antipàtiques però necessàries”.  

Sàmper ha explicat que “des del Departament d’Interior aquest matí s’ha iniciat el reforç per part de Mossos d'Esquadra dels controls perimetrals en vies ràpides com l’AP7, l’A7 i altres, i estacions de l’AVE per fer comprovacions que les persones que venen a Catalunya des d’altres parts de l’Estat ho fan amb una causa justificada”. “Aquests tipus de controls ja es venien fent, però ara es veuràn incrementats específicament perquè hem detectat un increment de viatges no prou justificats  i es comptarà principalment amb les Àrees Regionals de Trànsit (ART) i les Àrees Regionals de Reforç Operatiu (ARRO)”, ha afegit. 

Sàmper també ha dit que durant el cap de setmana s’han mantingut els controls als 6 parcs naturals com ja es va fer la setmana passada per controlar el confinament perimetral municipal. “Aquest cap de setmana s’ha detectat un increment d’actes aixecades, potser per la bonança del temps i les bones temperatures que han fet que la gent hagi fet més sortides”, ha assenyalat. 

Respecte a les intervencions dels Mossos d'Esquadra, el conseller ha informat que ahir diumenge es van aixecar 457 actes (296 per Mossos d’Esquadra i 161 per Policies Locals) per infraccions en les restriccions municipals. En referència a les infraccions del sector de la restauració, es van aixecar 42 actes (20 per Mossos d’Esquadra i 22 per Policies Locals) i finalment, pel que fa a actes per incompliment del confinament nocturn, se n’han aixecat 263.

Pel que fa a les dades de mobilitat, el titular d’Interior ha explicat que divendres 29 de gener, la mobilitat es va mantenir similar a les dades de les últimes setmanes, amb uns percentatges similars pel que fa a l’entrada i la sortida de vehicles. El cap de setmana, dissabte i diumenge, la mobilitat ha mantingut la tònica de mostrar una reducció de més d’un 60% en comparació a les xifres prèvies al confinament municipal. Avui dilluns, amb dades de fins a les 9.00h del matí, les xifres es mantenen pràcticament igual que el dilluns de la setmana anterior, i amb un volum de vehicles d’entrada i sortida equivalent. 

Per la seva banda, el comissari dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, ha destacat que “aquest cap de setmana s’han produït gairebé 2.800 actes aixecades, 352 més que el cap de setmana anterior, el que significa pràcticament un 15% d’increment”. “Aquesta dada  posa en evidencia que continúen persones predisposes a fer un incompliment d’aquest confinament municipal i perimetral de Catalunya, especialment els caps de setmana i especialment en les nits de divendres i dissabte”, ha advertit. 

El comissari ha detallat algunes de les intervencions d’aquest cap de setmana com la realitzada en una festa en el Parc de l'Oreneta de Barcelona amb 130 assistents; una festa en una casa de Bellestar, a l’Alt Urgell, amb 23 persones de nacionalitat francesa; una reunió de joves a Sant Cugat del Vallès amb d’11 actes aixecades; un botelló a Molins de Rei amb 50 actes aixecades i 18 vehicles que incomplien totes les normatives; una actuació al barri de Sants en un bar reincident amb 14 persones i 46 ampolles de gas del riure decomissades, i més de 20 actes aixecades en un prostíbul a Capmany. El comissari també ha esmentat festes celebrades a d’altres municipis com Sitges, Santa Coloma de Farners amb 21 persones o una festa a l’interior d’una perruqueria amb 17 actes al districte de Nou Barris de Barcelona.

Molinero també ha informat dels “63 controls fets durant el matí de dissabte i de diumenge en 6 parcs naturals de Catalunya on s’han aixecat 120 actes, 56 al Parc Natural del Montseny i 32 a la zona de Montserrat”. “Aquestes xifres també suposen un increment a les actes aixecades durant el cap de setmana anterior”, ha assenyalat. 

Finalment, el comissari ha explicat que “avui han iniciat una fase de reforç en les inspeccions de moviments de persones que es desplacen amb AVE i altres trens ràpids i que es desplacen a Catalunya de manera injustificada” i ha manifestat que “aquest matí hem inspeccionat dos trens AVE, el primer amb 206 passatges i 3 actes aixecades, i el segon tren amb 87 passatges i 2 persones sancionades”.

El subdirector general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado, ha recordat que “les mesures de restriccó es mantenen vigents fins al 7 de febrer”. Delgado ha fet una crida a “continuar reduint la mobilitat, ajustar l’activitat del cap de setmana” i ha destacat  la importància del teletreball i de fer un bon ús de la mascareta, “sobretot en un espai tancat i poc ventilat, i en espais privats, com a forma de prevenir els contagis”.

En aquest context, Delgado ha destacat que aquest mes de gener s’han descarregat 2,7 milions de certificats d’autoresponsabilitat i que la mitjana és de 65.000 descàrregues durant el cap de setmana i 90.000 entre setmana. Durant el mes de desembre van haver 1,5 milions de documents descarregats.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha avançat aquest migdia que en els propers dies s’haurà assolit el pic assistencial de la tercera onada per COVID-19 a Catalunya, en tant que s’està experimentant un alentiment en el creixement d’ingressos de pacients a les unitats de cures intensives. No obstant això, Ramentol ha lamentat que aquest indicador hagi estat molt superior al registrat en la segona onada, ja que enguany se superaran els 700 ingressos, amb la conseqüent afectació en l’activitat programada no relacionada amb aquesta malaltia. D’altra banda, epidemiològicament ja es dona per superada, amb solvència, el pic d’aquesta tercera onada, ja que pel que fa als contagis persisteix el seu descens, malgrat ser “exasperadament lent”.

Pel que fa a les vacunes, Ramentol ha confirmat l’arribada, avui, d’unes 65.500 dosis de Pfizer, mentre que s’espera rebre en breu altres 8.500 de Moderna. Amb aquestes unitats s’espera reprendre la vacunació a Catalunya, que ha quedat “mermada” per les dosis que no han arribat les darreres setmanes malgrat haver estat compromeses pel Ministeri de Sanitat. La represa de la vacunació prioritzarà l’administració de segones dosis, tant a residències com a professionals sanitaris.

Per últim, el coordinador de la unitat de seguiment de la COVID-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha advertit que la baixada lenta en el nombre de contagis podria ser difícil de mantenir, vista l’evolució de l’epidèmia a l’entorn de Catalunya i l’existència de la nova variant del virus. Per això, ha reiterat que “no ens podem relaxar i cal seguir sent responsables i ajudant-nos entre tots”, en referència a una ciutadania a qui ha felicitat i reconegut per l’esforç que està fent des de fa temps.

1  

Imatges

Foto salut

Foto salut 92

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia