Empresa i Treball

PE

MODA

La directora de Comerç, Muntsa Vilalta, afirma en el Barcelona Fashion Summit que "cal col·laborar per consolidar un ecosistema de la indústria de la moda ben forts"

query_builder   1 febrer 2021 17:35

event_note Nota de premsa

MODA

La directora de Comerç, Muntsa Vilalta, afirma en el Barcelona Fashion Summit que "cal col·laborar per consolidar un ecosistema de la indústria de la moda ben forts"

La directora Muntsa Vilalta en la inauguració del Barcelona Fashion Summit
La directora Muntsa Vilalta en la inauguració del Barcelona Fashion Summit
  • La directora general de Comerç del Departament d’Empresa i Coneixement, Muntsa Vilalta, ha participat en la inauguració del Barcelona Fashion Summit, un dels fòrums de debat més importants de la indústria de la moda a nivell estatal, que se celebra fins el 4 de febrer en una edició en streaming amb subscripció gratuïta

La directora general de Comerç del Departament d’Empresa i Coneixement, Muntsa Vilalta, ha assenyalat avui en la inauguració de Barcelona Fashion Summit que “cal reivindicar el nostre llegat tèxtil. Ara toca col·laborar per sortir reforçats i poder consolidar un ecosistema de la indústria de la moda ben forts”.

En el marc de la 9a edició del certamen, que organitza Moda.es amb el suport del Departament d’Empresa i Coneixement, Vilalta ha assegurat que “el sector de la moda remuntarà” i ha assenyalat que “ tota crisi pot ser una oportunitat”. Vilalta ha destacat que “la resistència, la innovació i la redefinició d’estratègies són els grans aliats per sortir reforçats i rellançar el sector de la moda”.

Barcelona Fashion Summit és el principal fòrum de la moda de l’estat espanyol, que organitza anualment Modaes.es, amb el suport del 080 Barcelona Fashion del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), del Departament d’Empresa i Coneixement. Aquesta 9a edició, en format digital, tindrà lloc des d’avui i fins el 4 de febrer amb continguts emesos en streaming des del DHUB Barcelona, amb subscripció gratuïta. Sota el títol Una mirada al futurDrivers per a la recuperació, el Barcelona Fashion Summit comptarà amb ponències, entrevistes i taules rodones a càrrec d’experts de primer nivell de la indústria de la moda, adreçades a professionals del sector.

Ecosistema de moda potent

A Catalunya existeix un potent ecosistema de moda, amb la major part de la cadena de valor representada: un sistema productiu proveïdor (filadors, teixidors, adobers, acabats tallers confeccionistes, estampadors...), talent i creativitat (amb 9 escoles de disseny i moda, algunes amb grau universitari), centres tecnològics (com la xarxa TECNIO), empreses tractores a nivell mundial, un ecosistema tech i digital potent, i un ecosistema català d’emprenedoria, que facilita  que empreses internacionals de vegin en Catalunya i Barcelona el millor emplaçament per desenvolupar les seves estratègies d’innovació. Actualment a Catalunya hi ha més de 70 startups relacionades amb el sector de la moda.

Impacte de la Covid-19 al sector de la moda a Catalunya

La crisi econòmica derivada de la pandèmia per la Covid.19 ha provocat 2.500 milions d’euros de facturació perduda al sector: 1.300 milions d’euros corresponents al mercat intern i 1.200 milions d’euros en exportacions. En termes generals, s’ha experimentat una caiguda del 30% de la facturació i del 40% de les exportacions respecte 2019.

La pèrdua més significativa de volum de negoci correspon a aquelles categories relacionades amb l’activitat social i l’oci, com el bany (que ha caigut un 41%), i la roba exterior de dona (amb una davallada del 28,3%). Les categories que millor han resistit han estat les de moda íntima d’home i de dona.

Es preveu que la recuperació del sector sigui en forma de K, amb les categories de roba esportiva, tècnica, infantil en la línia ascendent.

Dades sector moda a Catalunya (2019)

El sector de la moda a Catalunya compta amb més de 10.000 empreses de retail i prop de 5.000 de no retail, que ocupen a uns 74.000 treballadors, segons dades de 2019. Catalunya té una capacitat de distribució privilegiada per la seva posició geoestratègica i les infraestructures amb les que compta, que li permeten establir una xarxa logística que pot arribar a 400 M de consumidors en menys de 48hrs.

Pel que fa a la inversió estrangera directa, de 2014 a 2019 Catalunya ha acollit 35 projectes, amb una inversió de capital de 156,4M€ i la creació de 1.561 llocs de treball, sent la primera destinació de l’estat espanyol. En l’àmbit d’Europa Occidental, Catalunya ha estat la primera en captació de projectes, la segona en creació de llocs de treball creats i la sisena en inversió de capital.