Delegació a Barcelona

Projectes proposats pel Govern per optar als fons europeus Next Generation i que tindran impacte a la demarcació de Barcelona

query_builder   2 febrer 2021 19:00

event_note Nota de premsa

Projectes proposats pel Govern per optar als fons europeus Next Generation i que tindran impacte a la demarcació de Barcelona

  • Entre les 27 iniciatives de la proposta global, 10 estan especialment relacionades amb la demarcació de Barcelona

 

  • Totes elles s’orienten a transformar l’actual model productiu català en un de més pròsper, inclusiu, resilient i sostenible

 

El Govern de la Generalitat ha analitzat avui l’informe Next Generation Catalonia, el document lliurat per la Comissió per a l’elaboració del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social (CORECO), que conté la proposta provisional de projectes catalans candidats a obtenir recursos del fons Next Generation EU. Es tracta de 27 projectes emblemàtics seleccionats per la CORECO d’entre les iniciatives presentades per l’Administració (Generalitat i ens locals), empreses privades, consorcis i entitats del tercer sector. D’aquests 27, una desena estan vinculats especialment a la demarcació de Barcelona.

El delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernàndez, ha valorat molt positivament la selecció d’aquestes iniciatives, perquè “sens dubte contribuiran a adaptar els sectors estratègics a les noves necessitats econòmiques i socials del país i ajudaran a transformar el territori generant riquesa d’una manera més sostenible, més justa i més equilibrada”

La selecció s’ha fet en base a 10 criteris de priorització: la singularitat dels projectes, el seu grau de maduresa, l’import, el potencial de comercialització, la capacitat d’inversió en tendències de futur, el seu lideratge fort, la contribució a la reindustrialització del país, el foment de l’equilibri territorial, la contribució a la lluita contra el canvi climàtic i la capacitat de generar benestar i progrés social.

El resultat d’aquest procés de selecció és el document Next Generation Catalonia, on s’identifiquen 27 projectes emblemàtics que, d’una banda, tenen capacitat per augmentar la competitivitat i el potencial de desenvolupament de Catalunya; i que, de l’altra, poden estimular els canvis profunds que necessita l’economia per tal de transformar l’actual model productiu català en un de més pròsper, inclusiu, resilient i sostenible.

Les propostes presentades avui al Govern s’inscriuen en els objectius del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social de Catalunya elaborat per la CORECO i aprovat per l’Executiu català el mes de juliol passat. El Pla fixa cinc eixos estratègics que dibuixen el model social, econòmic i institucional cap al que ha d’avançar Catalunya en la propera dècada, i que s’alineen amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de Nacions Unides, el Pacte Verd Europeu i l’Estratègia Digital Europea. Aquests cinc eixos son els següents: economia per la vida, transició ecològica, transformació digital, societat del coneixement i vector transversals

10 projectes significatius per a la demarcació de Barcelona

Bona part dels projectes seleccionats, quan es duguin a terme, tindran incidència en l’economia i el benestar dels ciutadans i ciutadanes de la demarcació de Barcelona, amb 10 projectes emblemàtics:

Catalunya, motor de la innovació audiovisual i del vídeojocs del sud d’Europa

L’objectiu d’aquest projecte gira a l’entorn de la construcció d’una infraestructura que esdevingui un Centre de recerca i producció per als sectors audiovisual i de continguts digitals, i que integri facilitats de producció per al mercat nacional i internacional, l’acolliment d’empreses, la innovació tecnològica i la formació avançada. Un centre dotat de tecnologia puntera i en constant actualització a les necessitats del mercat i a la creació de tecnologia que  permetrà atreure talent i situar Catalunya com a hub per a empreses d’àmbit global.

Salut 2030

Transformar el sistema de salut de Catalunya mitjançant el desenvolupament i l'adopció de tecnologies innovadores i la creació d'ocupació per assolir un model assistencial integrat, resilient i sostenible (Salut 4.0). El projecte ha de permetre oferir l’atenció més adequada a la ciutadania, basada en l'evidència i el valor, garantint la continuïtat assistencial, l'accés equitatiu i l’eficiència en l'ús de recursos.  El projecte també pretén millorar la capacitat d'adaptació del sistema de salut davant de situacions d'emergència o de necessitat de resposta ràpida, a través de la transformació digital.

 Hub del Coneixement del Barcelonès Nord

 El Hub del Coneixement del Barcelonès Nord s’ubicarà  a l’edifici de les Tres Xemeneies. És un projecte impulsat pel Govern, l’ Ajuntament de Sant Adrià del Besòs i l’Ajuntament de Badalona i a ell es vincula també el desplegament del Pla director urbanístic de transformació de la C-31 al tram Sant Adrià de Besòs -Badalona.

Racionalització de l’ús de l’aigua

 El  projecte està compost per 3 subprojectes principals:

-La modernització dels principals regadius de Catalunya per tal de permetre un ús més eficient de l’aigua, adaptar els cultius al canvi climàtic i millorar les condicions socioeconòmiques a les explotacions.
-Incrementar la resiliència de l’abastament d’aigua potable de la regió metropolitana de Barcelona, de manera compatible amb la Directiva marc de l’aigua, tot aplicant els principis d’economia circular.
-La instal·lació de la nova ITAM Foix per a la dessalinització de l’aigua de mar a la zona de Cubelles i que estarà destinada a dotar de més abastament i reduir la pressió dels aqüífers.

 Carbon Recovery

El  projecte Carbon Recovery té la voluntat de posicionar Catalunya com un referent europeu en descarbonització i economia circular. El projecte vol esdevenir un element clau en la plataforma regional que aglutini diferents iniciatives al voltant de la sostenibilitat a Catalunya. Es coordinarien així les iniciatives regionals de coneixement i d’impuls de la sostenibilitat amb el teixit empresarial i industrial, i amb tot l’ecosistema d’innovació català. S’alinea amb els objectius de neutralitat climàtica fixats per Europa per al 2050 (European Green Deal).

Battery Hub

Té per objectiu reforçar la cadena de valor de les bateries elèctriques a Catalunya i al Sud d’Europa. Es planteja a partir de l’impuls a la fabricació de vehicles elèctrics, com a element de tracció i motor de transformació de tota la cadena de valor del sector de l’automoció i com a pilar clau per atreure i incentivar inversions al voltant de les bateries elèctriques. Aquesta iniciativa inclou també projectes de transformació d’empreses de tota la cadena de valor del sector de l’automoció cap a l’electrificació, impulsats per diferents empreses i agents.

Descarbonització de la mobilitat: impuls de la xarxa ferroviària

La xarxa ferroviària és clau per avançar en la descarbonització de la mobilitat urbana i metropolitana, alhora que és un motor pel desenvolupament econòmic i una garantia de cohesió social i territorial. S’hi configuren tres àmbits d'actuació:

-Finalització de la xarxa de metro. Es planteja la culminació de l‘L9-L10 i enllaçar les estacions de FGC de Pl. Espanya i Gràcia, de la L8
-Impuls de la mobilitat tramviària, mitjançant un nou servei ferroviari entre Cambrils i Tarragona. I a Barcelona, es proposa la unió del TramBaix i el TramBesòs que suprimirà la circulació de 13.000 vehicles diaris i reduirà les emissions, el soroll i l’accidentalitat.
-Implantació d’aparcaments d’enllaç per afavorir el transvasament modal a les principals estacions ferroviàries de Rodalies i FGC i la reducció de vehicles privats a l’àmbit més central de l’àrea metropolitana de Barcelona.​

Impuls del medi natural i les àrees rurals

Aquest projecte vol protegir el medi natural i la biodiversitat, fent-los compatibles amb el desenvolupament econòmic sostenible i la creació d’oportunitats al territori. Consta de quatre àmbits d’actuació:

-Desplegament de 450 mesures per a la conservació, restauració i gestió de la Xarxa Natura 2000. ​
-Pla de mesures per frenar la regressió i subsidència del Delta de l’Ebre
-Augment de la connectivitat dels àmbits rurals i àrees de població dispersa, mitjançant la millora de les infraestructures de transport col·lectiu per carretera.
-Quatre projectes (Conca del Ter, Pirineu, Ebre i Baix Montseny) per convertir el patrimoni cultural i natural, i l’oferta cultural disseminada arreu del país, en un motor d’activitat econòmica creativa i sostenible.

Computació i telecomunicacions quàntiques

El projecte fomenta la generació de coneixement propi i la seva aplicació en l’àmbit de la tecnologia quàntica a partir de la suma de tres projectes complementaris que faran de Barcelona un referent internacional en aquesta tecnologia: la construcció del primer ordinador quàntic a Catalunya, la primera autopista quàntica entre Barcelona i Madrid i una aliança estratègica dels tres millors centres de física quàntica del món (ICFO, instituts Max-Planck a Dresden, Stuttgart i Hamburg) i el MIT, amb tres grups de recerca de les universitats de Stanford, Princeton i Columbia.

Xip europeu

L’objectiu d’aquesta proposta és posar en marxa una ambiciosa iniciativa publicoprivada que permeti constituir a Barcelona el nucli del disseny i el protitopatge d’un xip, incloent processador i accelerador, basat en propietat intel·lectual europea.

El document complet

El document Next Generation Catalonia amb el contingut específic dels 27 projectes presentats es pot consultar al web del departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda: http://economia.gencat.cat/web/.content/20_departament_gabinet_tecnic/arxius/pla-recuperacio-europa/next-generation-catalonia.pdf

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia