Delegació a la Catalunya Central

Imatge de la portada del document NEXT GENERATION CATALONIA amb els projectes presentats

Diversos projectes proposats pel Govern per optar als fons europeus Next Generation EU tindran impacte a la Catalunya Central

Les 4 iniciatives especialment relacionades amb la Catalunya Central s'orienten a transformar l'actual model productiu català en un de més pròsper, inclusiu, resilient i sostenible

query_builder   2 febrer 2021 19:07

event_note Nota de premsa

Diversos projectes proposats pel Govern per optar als fons europeus Next Generation EU tindran impacte a la Catalunya Central

Les 4 iniciatives especialment relacionades amb la Catalunya Central s'orienten a transformar l'actual model productiu català en un de més pròsper, inclusiu, resilient i sostenible


El Govern de la Generalitat ha analitzat avui l’informe Next Generation Catalonia, el document lliurat per la Comissió per a l’elaboració del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social (CORECO) que conté la proposta provisional de projectes catalans candidats a obtenir recursos del fons Next Generation EU. Es tracta de 27 projectes emblemàtics seleccionats per la CORECO d’entre les iniciatives presentades per l’Administració (Generalitat i ens locals), empreses privades, consorcis i entitats del tercer sector.

La selecció s’ha fet en base a 10 criteris de priorització: la singularitat dels projectes, el seu grau de maduresa, l’import, el potencial de comercialització, la capacitat d’inversió en tendències de futur, el seu lideratge fort, la contribució a la reindustrialització del país, el foment de l’equilibri territorial, la contribució a la lluita contra el canvi climàtic i la capacitat de generar benestar i progrés social.

El resultat d’aquest procés de selecció és el document Next Generation Catalonia, on s’identifiquen 27 projectes emblemàtics que, d’una banda, tenen capacitat per augmentar la competitivitat i el potencial de desenvolupament de Catalunya; i que, de l’altra, poden estimular els canvis profunds que necessita l’economia per tal de transformar l’actual model productiu català en un de més pròsper, inclusiu, resilient i sostenible. Així, els projectes abasten àmbits tan diversos com la salut, l’eficiència energètica, la descarbonització, la mobilitat, la formació, les telecomunicacions o la transformació digital, però tots ells comparteixen una vocació de millora i transformació de l’economia i la societat.

Les propostes presentades avui al Govern s’inscriuen en els objectius del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social de Catalunya elaborat per la CORECO i aprovat per l’Executiu català el mes de juliol passat. El Pla fixa cinc eixos estratègics que dibuixen el model social, econòmic i institucional cap al que ha d’avançar Catalunya en la propera dècada, i que s’alineen amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de Nacions Unides, el Pacte Verd Europeu i l’Estratègia Digital Europea. Aquests cinc eixos son els següents:

  • Economia per la vida
  • Transició ecològica
  • Transformació Digital
  • Societat del coneixement
  • Vector transversals

Quatre projectes relacionats amb la Catalunya Central

Bona part dels projectes seleccionats, quan es duguin a terme, tindran incidència en l’economia i el benestar dels habitants de la Catalunya Central. D’aquests, en destaquem quatre que poden ser més significatius:

  • Capacitació i Talent digital per al s.XXI (eix 1: Economia per la vida, àmbit 6: Formació al llarg de la vida)
  • Carbon Recovery (eix 2: Transició ecològica, àmbit 8: Economia circular)
  • Bioeconomia circular en la valorització de les dejeccions ramaderes i altres subproductes agroalimentaris (eix 2: Transició ecològica, àmbit 8: Economia circular)
  • Activació de la producció bioeconòmica dels boscos de Catalunya i defensa contra els incendis forestals (eix 2: Transició ecològica, àmbit 8: Economia circular)

Capacitació i Talent digital per al s.XXI

Projecte per fomentar la capacitació de la ciutadania i el reciclatge professional davant la transició digital, promovent la implantació i ús d’eines i principis digitals, la conscienciació digital i l’assoliment de coneixements i competències digitals. Accelerar aquest procés de capacitació a partir d’un model de societat inclusiva per garantir una transició digital justa i amb l’objectiu de reduir i minimitzar l’impacte de l’escletxa digital.

El projecte s’estructura en diferents eixos, entre ells: un col·laboratori de capacitació digital universal; el Pla Dona TIC; un programa de foment de l’alfabetització i les competències digitals; formació per generar professionals híbrids especialitzats; i infraestructures per reduir la bretxa digital. A aquests eixos se suma el projecte UL3.CAT que engega una formació contínua de nivell universitari (nivells 5, 6 i 7 de l’EQF) de caràcter públic amb programes temàtics de curta durada.

Està vinculat a les missions d'Igualtat d’oportunitats i de Sobirania tecnològica.

Carbon Recovery

El projecte Carbon Recovery té la voluntat de posicionar Catalunya com un referent europeu en descarbonització i economia circular.

El Carbon Recovery vol esdevenir un element clau en la plataforma regional que aglutini diferents iniciatives al voltant de la sostenibilitat a Catalunya. Aquest projecte coordinaria les iniciatives regionals de coneixement i d’impuls de la sostenibilitat amb el teixit empresarial i industrial, i amb tot l’ecosistema d’innovació català.

S’alinea amb els objectius de neutralitat climàtica fixats per Europa per al 2050 (European Green Deal).

Està vinculat a les missions Economia sostenible, Energia en transformació i nova indústria, Mobilitat sostenible i Medi natural.

Bioeconomia circular en la valorització de les dejeccions ramaderes i altres subproductes agroalimentaris

Impuls de la bioeconomia circular en la valorització de les dejeccions ramaderes i altres subproductes agroalimentaris. El projecte consisteix en les actuacions següents:

  1. Millorar la gestió de les dejeccions ramaderes en origen i reduir l’impacte ambiental a les explotacions ramaderes, mitjançant tractaments en origen i la implementació de les millors tècniques disponibles.
  2. Valoritzar les dejeccions ramaderes mitjançant la producció d’energia i l’obtenció de fertilitzants.
  3. Implementar una xarxa de biorefineries per a la producció de bioproductes i biomaterials d’alt valor afegit.

Està vinculat a les missions Economia sostenible, Energia en transformació i nova indústria, Mobilitat sostenible i Medi natural.

Activació de la producció bioeconòmica dels boscos de Catalunya i defensa contra els incendis forestals

El projecte té com a objectiu principal impulsar la reactivació de l’activitat forestal com a eina de gestió del territori i com a factor fonamental per a l’adaptació del medi als reptes derivats del canvi climàtic, principalment els grans incendis forestals i altres catàstrofes naturals.

L’element motor d’aquesta reactivació serà la producció de fusta per a la construcció, principalment CLT (Cross Laminated Timber), producte que permet substituir de forma avantatjosa altres materials de construcció amb una reducció de costos globals, la disminució de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i, en resum, permetent que en la construcció d’habitatges (tant unifamiliars com també edificis multifamiliars) es disminueixi la petjada ecològica.

S’inclouen també a la proposta accions de foment de la utilització de la biomassa forestal per a la producció d’energia, així com mesures per al foment de la gestió forestal sostenible i la prevenció d’incendis forestals.

Està vinculat a les missions Economia sostenible, Energia en transformació i nova indústria i Medi natural.

Els projectes significatius i el document complet

Adjuntem document PDF amb els quatre projectes significatius esmentats. El document Next Generation Catalonia amb el contingut específic dels 27 projectes presentats es pot consultar al web del departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda: http://economia.gencat.cat/web/.content/20_departament_gabinet_tecnic/arxius/pla-recuperacio-europa/next-generation-catalonia.pdf.

1  

Fitxers adjunts

Document amb els 4 projectes significatius per a la Catalunya Central

Document amb els 4 projectes significatius per a la Catalunya Central
PDF | 940

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia