Cultura

Foto

La consellera Ponsa participa en l'acte d'obertura de l'Any Manuel Cubeles

query_builder   5 febrer 2021 11:41

event_note Nota de premsa

La consellera Ponsa participa en l'acte d'obertura de l'Any Manuel Cubeles

  • L’acte inaugural, demà dissabte, 6 de febrer, es podrà seguir de forma telemàtica des del canal de Youtube del Departament de Cultura

 

foto

El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, ha impulsat la celebració de l’Any Manuel Cubeles (Barcelona, 25 de desembre de 1920 - La Garriga, 19 de desembre de 2017) en motiu dels 100 anys del seu naixement. L’acte inaugural, demà dissabte, 6 de febrer, al Teatre del Casino de l’Aliança del Poblenou, es podrà seguir de forma telemàtica des del canal de Youtube del Departament de Cultura https://www.youtube.com/user/culturacatalunya

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, participarà de forma telemàtica en la cloenda de l’acte. La benvinguda anirà a càrrec de la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, M. Àngels Blasco, i del comissari de l’Any Cubeles, Josep Garcia i Miràngels.

L’acte serà alhora un homenatge i una consigna. L’homenatge a l’home, el coreògraf, l’activista cultural, protagonista i testimoni del paper fonamental que la cultura popular va jugar en la reconstrucció cultural del país durant el franquisme, i també la consigna de recollir el seu llegat per projectar-lo endavant, cap a les noves generacions.

Es comptarà amb amics i estudiosos de l’obra de Cubeles en el camp de la dansa i els mitjans de comunicació, dues coreografies seves a càrrec de l’Esbart Marboleny de Les Preses, els versos de Sagarra  —que ell estimava tant— dits per Valentí Maymó, la veu de la cantant Gemma Humet evocant l’imaginari musical de Cubeles, i unes escenes teatrals que recreen moments fonamentals de la seva vida. Tot plegat, sota la direcció de Jordi Lara. L’acte suposarà el tret de sortida d’un any dedicat a recordar el creador i l’activista que, ja gran, ens recordava: “L’esperit de lluita i de servei encara crema!”.

Amb la inauguració de l’Any Cubeles, comencen un seguit d’activitats i actuacions que es portaran a terme al llarg d’aquest 2021, com ara l’edició d‘un àlbum musical amb la Cobla de Cambra de Catalunya de música de coreografies i arranjament coreogràfics de Manuel Cubeles, i l’edició d’una Miscel·lània d’homenatge. També està previst que nombrosos esdeveniments i festivals del país comptin en les seves respectives programacions actes d’homenatges i de record a l’etno-coreògraf: Ésdansa, Fira Mediterrània, Festa d’en Toca-sons, Dansàneu, Festival Amb so de Cobla, Memorial Joaquim Serra..., així com algunes propostes artístiques singulars creades per esbarts basades en l’obra de Manuel Cubeles.

Manuel Cubeles i Solé és un dels noms destacats del moviment dels esbarts i la dansa a Catalunya, però alhora és un personatge polièdric que al llarg de la seva vida va participar en molts altres àmbits de la cultura.El mateix Cubeles es definia com a integrant de la legió del silenci, referint-se a la generació de joves que varen viure la guerra i postguerra; en aquell context que Josep Benet va definir com “l’intent de genocidi cultural franquista a Catalunya”.

Va ser membre de la Federació de Joves Cristians de Catalunya, integrant de l’anomenada lleva del Biberó, director i membre fundador de l’Esbart Verdaguer i l’Esbart Sarrià, membre fundador de l’Obra del Ballet Popular, membre de la Comissió Abat Oliba, cantaire i membre de junta de l’Orfeó Català, guionista de ràdio, cap de producció de TVE a Catalunya, col·laborador de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB) i dels cicles de teatre medieval al Saló del Tinell... A partir dels anys vuitanta del segle passat va retornar al món dels esbarts amb noves coreografies i col·laborant amb nombrosos esbarts: Sant Martí, Rubí, Manresà, Santa Tecla, Ciutat Comtal, Sant Genís, Marboleny.

L’Any Cubeles forma part de les desenes de commemoracions  que impulsa el Departament de Cultura aquest 2021, i comparteix protagonisme amb els 125 anys del naixement del músic i compositor Joan Tomàs i Parés; els 50 anys de la mort de l’historiador i escriptor Ferran Soldevila i Zubiburu, i els 125 anys del naixement de Robert Gerhard, entre d’altres. La celebració d’aquestes efemèrides, aprovades pel Govern de la Generalitat, posa especial rellevància en els esdeveniments i les personalitats de caràcter institucional, i són possibles gràcies a les aliances i del treball compartit de moltes entitats del país.

Totes les activitats de l’Any Manuel Cubeles es podran consultar al web anymanuelcubeles.cat

 

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa Any Manuel Cubeles

Dossier de premsa Any Manuel Cubeles
PDF | 1492

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia