Cultura

Ulls clucs

El Departament de Cultura i L'Auditori de Barcelona recuperen i revisiten música tradicional en el nou disc 'Ullsclucs'

query_builder   8 febrer 2021 11:00

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura i L'Auditori de Barcelona recuperen i revisiten música tradicional en el nou disc 'Ullsclucs'

  • El disc ja està disponible a L'Auditori Digital i s'estrenarà el proper mes de maig a L'Auditori de Barcelona i a l’octubre a la Fira Mediterrània de Manresa
Ulls clucs

El Departament de Cultura i L'Auditori de Barcelona presenten el nou disc del seu Projecte Educatiu, Ullsclucs, que recupera músiques tradicionals des d'un punt de vista contemporani i que ha estat enregistrat pel segell discogràfic de L'Auditori. El disc és la primera part del projecte que culminarà amb un espectacle familiar i escolar que es podrà veure a L'Auditori de Barcelona el proper mes de maig i a la Fira Mediterrània de Manresa, coproductora del concert, a l’octubre de 2021.

El disc es pot escoltar gratuïtament a la plataforma L'Auditori Digital i ha estat possible gràcies a la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L'àlbum està format per vint temes tradicionals catalans que fa temps que s'han deixat de cantar i que Arnau Obiols ha seleccionat i arranjat a partir del llegat de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya, institució històrica de la que se celebrarà el centenari de la seva fundació al llarg del 2022.

L'espectacle familiar i escolar Ullsclucs s'estrenarà el proper 11 de maig a la Sala 2 Oriol Martorell de L'Auditori i està pensat per infants que tinguin a partir de 2 anys. Com tots els concerts del Projecte Educatiu, no es tracta només d'un espectacle, sinó que és una proposta didàctica global que, a més de les actuacions en directe a L'Auditori, inclou formació per a professorat, formació per a famílies i material pedagògic, també disponible a L'Auditori Digital. Després de la seva estrena a L'Auditori de Barcelona el proper maig, la Fira Mediterrània se suma a la producció del concert, que es podrà veure a Manresa el proper mes d’octubre.


Les il·lustracions d'Ullsclucs han estat realitzades per l'artista Inge Nouws. Arnau Obiols ha estat l'encarregat de seleccionar la música d'Ullclucs, fer-ne els arranjaments i també de la direcció musical a partir del llegat de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya, institució que es va dedicar a recopilar la música tradicional del territori entre l'inici del anys 20 del segle passat i la Guerra Civil Espanyola.

El repertori es planteja com una passejada. Es convida a l’oient a tancar els ulls i escoltar els sons i sorolls del seu voltant, sons que generen músiques, que són les que formen aquest repertori. En aquest sentit, als àudios hi ha un munt de gravacions de camp, com passes al bosc, fulles, ocells, sons del mar o sons de ramats pasturant.

Per tal d'apropar el llenguatge d'aquesta música al públic actual, tant els arranjaments com la instrumentació barregen l'element tradicional amb efectes tan contemporanis com els sintetitzadors.