Justícia, Drets i Memòria

.

Rellotges, anells o fotografies de Baldiri Soler, Josep Vergés i Vicente Borjabad

L'exposició #StolenMemory del MUME facilita el retorn d'objectes personals de tres deportats

La mostra, amb pertinences confiscades als camps nazis, es pot visitar fins al 14 de febrer

query_builder   11 febrer 2021 09:36

event_note Nota de premsa

Rellotges, anells o fotografies de Baldiri Soler, Josep Vergés i Vicente Borjabad

L'exposició #StolenMemory del MUME facilita el retorn d'objectes personals de tres deportats

La mostra, amb pertinences confiscades als camps nazis, es pot visitar fins al 14 de febrer

.

L’exposició #StolenMemory (Memòria Robada) del Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera (Alt Empordà) haurà facilitat el retorn d’objectes personals de tres deportats en camps nazis. Es tracta de Baldiri Soler, Josep Vergés i Vicente Borjabad, que van ser interns al camp de Neuengamme, al nord d’Alemanya.

La mostra reuneix una cinquantena d’objectes confiscats pels nazis a una vintena de deportats catalans i espanyols. Són fotografies, joies, rellotges, claus o documents personals. Es tracta d’alguns dels 3.000 objectes custodiats pels Arxius Arolsen, Centre Internacional de la Persecució Nazi, que programa exposicions d’aquesta mena en diferents països amb l’objectiu de difondre els objectes i trobar familiars dels qui en foren propietaris.

#StolenMemory es podrà visitar fins al 14 de febrer. Tot i així, un conveni de cessió entre el MUME i els Arxius Arolsen farà possible que, durant dos anys, diversos objectes continuïn exposats a la sala d’exposicions permanent fins que s’hagin trobat els familiars dels propietaris.

Baldiri Soler, alcalde de Sils: un rellotge i una cadena

La recerca de l’historiador Jordi Pons va fer possible la localització de familiars de Baldiri Soler, que va ser alcalde de Sils durant la Guerra Civil. La consellera de Justícia, Ester Capella, va retornar un rellotge i una cadena a la seva neta, Geneviève Picart. Posteriorment, la família va donar els objectes al MUME, que els ha incorporat al seu fons.

Baldiri Soler, nascut a Cassà de la Selva (Gironès), va ser nomenat alcalde de Sils al maig de 1938, però va deixar el càrrec al gener de 1939 per anar a lluitar al front. Al febrer va haver de marxar a l’exili amb la seva dona i la seva filla de 10 anys. Va estar internat a Argelers i Agde. Dos anys després va ser detingut per la Gestapo per col·laboració amb la resistència i el van deportar al camp nazi de Neuengamme. Va ser alliberat el 2 de maig de 1945.

Vicente Borjabad: un rellotge, un anell, unes claus, una targeta i una fotografia  

Tot i que no va tenir descendència, l’associació memorialista Recuerdo y Dignidad ha aconseguit trobar els familiars de Vicente Borjabad. Els objectes del deportat conservats són un rellotge, un anell, unes claus, una targeta de visita amb el seu nom i una fotografia de carnet amb el seu nom i la seva adreça de 1944; tot plegat es retornarà als familiars en les pròximes setmanes.

Vicente Borjabad Alguacil, natural de Sòria, va marxar a l’exili en acabar la Guerra i es va acabar establint al Voló. Allà va ser detingut pels alemanys, acusat de pertànyer a la Resistència. El van deportar al camp de Neuengamme després de passar pel centre de detenció de Compiègne, a França. El maig de 1945 va ser alliberat al subcamp de Sandbostel.

Josep Vergés: un rellotge i un anell

L’exposició conserva el rellotge de polsera i l’anell de segell que Josep Vergés portava en el moment de la detenció. Gràcies a la tasca de les investigadores Cristina Capó i Mercè Casademont, s’ha localitzat els familiars, i en les pròximes setmanes se’ls podran retornar els objectes recuperats.

Josep Vergés, natural de Sales de Llierca (la Garrotxa), va ser deportat al camp d’internament de Compiègne-Royallieu, a França, i d’allà al camp de concentració de Neuengamme, el 21 de maig de 1944. Va ser un dels més de 2.000 presoners d’aquest gran trasllat.

1  

Imatges

Objectes de Vicente Borjabad

Objectes de Vicente Borjabad 4356

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia