Interior

Interior

El Govern agraeix a la ciutadania el seu civisme durant la jornada electoral del 14F

query_builder   15 febrer 2021 15:40

event_note Nota de premsa

El Govern agraeix a la ciutadania el seu civisme durant la jornada electoral del 14F

  • El conseller Sàmper  felicita la bona feina i la implicació de Mossos d’Esquadra i Policies Locals i dels voluntaris de Protecció Civil i Creu Roja de Catalunya pel bon funcionament de la jornada electoral
  • Salut situa la jornada electoral com a exemple d’organització i de respecte a les mesures de prevenció
Foto
El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha comparegut avui en roda de premsa telemàtica per explicar la situació epidemiològica i de mobilitat a Catalunya per la COVID-19. Sàmper ha iniciat la seva intervenció felicitant-se per les bones dades epidemiològiques i ha recordat que “aquesta tendència és gràcies al treball del món sanitari però també al compliment de les mesures per part de la ciutadania”.

El titular d’Interior ha posat en valor  el bon funcionament de la jornada electoral i ha volgut agrair a la ciutadania “pel seu civisme i compliment de les mesures que van fer que hi haguessin molt poques incidències, moltes menys que les que es donen normalment en una jornada electoral”.

Sàmper ha agraït  també “la feina feta al Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència en l'organització de la jornada, al món sanitari i en especial als cossos de seguretat, tant Mossos d’Esquadra com Policies Locals però també als voluntaris de Protecció Civil i Creu Roja de Catalunya”“No s’entendria sense la bona feina i implicació de Mossos i Policies Locals, però també dels voluntaris de Protecció Civil i Creu Roja de Catalunya”, ha reiterat. 

Respecte a les intervencions dels Mossos d'Esquadra, el conseller ha informat que ahir diumenge es van aixecar 105 actes per infraccions de la restricció municipal, 93 aixecades per Mossos i 12 per Policies Locals. Pel que fa a infraccions del sector de la restauració, s’han aixecat 13 actes, 11 per part de Mossos i 2 de Policies Locals. I sobre les infraccions de confinament nocturn, s’han aixecat 163 actes.

Per la seva banda, el comissari dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, ha qualificat la jornada electoral d’ahir de “molt tranquil·la” destacant que en els gairebé 2.800 col·legis, “els Mossos d’Esquadra i les Policies Locals només van aixecar 14 actes per incompliment de la normativa Covid, bàsicament per negar-se a portar mascareta, i es van instruir tan sols 8 diligències policials per delictes relacionats amb la jornada electoral”.  

El subdirector general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado, ha fet “una valoració positiva de la jornada d’ahir destacant el treball conjunt de totes les administracions de tots els àmbits juntament també amb la ciutadania”. “Si som capaços d’adaptar les activitats, les podem desenvolupar de forma segura i el cas d’ahir és un exemple”, ha dit. 

Delgado ha manifestat que “des de Protecció Civil es van dissenyar els espais electorals, conjuntament amb el Departament de Salut i els ajuntaments, per tenir bones condicions de baixa ocupació, bona ventilació, evitar cues i aglomeracions” i, en aquest sentit, ha fet una crida a que “de cara als propers dies continuen les mesures vigents i demanem aquesta reflexió d'adaptació de les activitats, reprendre-les de forma segura per no haver de fer passos enrere”, ha afegit.

Per últim, Delgado ha recordat que “fins diumenge tenim vigents les mesures actuals, confinament comarcal permanentment de dilluns a diumenge excepte la mobilitat essencial i confinament nocturn des de les 22:00 hores fins a les 6:00h”. 

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha manifestat un profund “agraïment a la ciutadania, treballadors públics, professionals sanitaris i de salut pública, cossos de seguretat i voluntaris per fer de la jornada electoral d’ahir una jornada exitosa” pel seu desenvolupament democràtic i perquè “es va donar exemple de com ha de ser l’organització d’un procés electoral en una context molt difícil, de pandèmia”.

Ramentol ha volgut donar les gràcies, des de Salut, “en especial a tots els professionals sanitaris, membres dels equips d’atenció primària que han fet en la darrera setmana més de 30.000 proves TAR a les persones membres de les meses electorals”. Així com també ha agraït als treballadors i treballadores de l’Agència de Salut Pública que han elaborat els manuals i la formació pertinent per a la seguretat i protecció en els col·legis i espais electorals.

Quant a la situació epidemiològica, Ramentol ha assegurat que es manté la tendència progressiva a la baixa del nombre de contagis, que després de moltes setmanes cau per sota dels 400 casos per 100.000 habitants.

En canvi, el secretari general de Salut ha indicat que “encara estem en zona de risc, de perill en pressió assistencial, i no podem abaixar la guàrdia”. I és que actualment són 632 els pacients ingressats a les UCI per COVID-19, una xifra que suposa encara més de la meitat de la ocupació dels llits de crítics a Catalunya (52%).

Sobre el desenvolupament de la jornada electoral, el sub-director de Vigilància Epidemiològica de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i coordinador de la Unitat COVID, Jacobo Mendioroz, s’ha sumat a les felicitacions i agraïments a tothom que ha participat en la jornada electoral, i ha reiterat aquesta “sensació de respecte a les normes de protecció i prevenció davant la COVID-19, de seguretat dels circuits d’entrada i sortida”. Ha dit que en la jornada s’ha pogut veure “un exemple òptim de com hauria de ser el nostre entorn habitual per combatre la pandèmia, en contextos de concentració de persones, més enllà de només a unes eleccions”.

Finalment, Mendioroz ha alertat que “encara queden molts mesos difícils de pressió assistencial fins que es pugui controlar la pandèmia quan pugen les temperatures, que és quan s’ha demostrat que es pot controlar millor”. Per tant, ha dit que caldria “recordar aquesta logística de les eleccions de com s’organitzen els espais per fer-los segurs i que fos un model de com cal fer les coses en general”.

Pel que fa a la campanya de vacunació, Ramentol ha assenyalat que ja s’han rebut 36.8000 noves dosis d’AstraZeneca, per seguir el subministrament als professionals sanitaris de segona fila i col·lectius essencials prioritzats, i 79.560 dosis de Pfizer. D’altra banda, també ha confirmat que avui han sabut no es rebrà les dosis previstes de Moderna.

  

1  

Imatges

Foto

Foto 1916