Territori

Imatge de voluntariat ambiental.

Calvet: "La col·laboració amb el tercer sector és imprescindible per implementar un nou model d'economia sostenible"

query_builder   17 febrer 2021 11:56

event_note Nota de premsa

Calvet: "La col·laboració amb el tercer sector és imprescindible per implementar un nou model d'economia sostenible"

  • El conseller de Territori i Sosteniblitat, Damià Calvet, ha defensat aquest dijous la col·laboració amb sectors socioeconòmics, durant la presentació del nou Pla de treball elaborat conjuntament amb la Xarxa de Conservació de la Natura 2021-2025
Imatge de l'acte virtual
  • El pla inclou accions amb la custòdia del territori i el voluntariat ambiental com a protagonistes, per afavorir, a partir de la implicació social, la conservació comunitària i privada de la natura

 

  • El Pla es desenvolupa a partir de 4 àmbits generals, 10 àmbits estratègics, i 25 actuacions que es concreten en una vuitantena d‘accions

 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha defensat la necessitat de col·laborar amb entitats del tercer sector, i amb altres sectors socioeconòmics compromesos amb la sostenibilitat per avançar en un nou model d’economia sostenible, perquè “no podem pensar en prosperitat sense pensar en sostenibilitat”. Ho ha dit aquest dijous durant la presentació del Pla de Treball conjunt del Departament i la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), que ha qualificat com “una eina estructurada per aprofundir en les polítiques de protecció de la natura”.

 

Del pla, ha posat de relleu “l’aproximació transversal i la coresponsabilitat i la participació directa de la societat”, i ha recordat que “una natura ben conservada és font de riquesa i salut”.

 

Calvet ha assegurat que “cal protegir els espais naturals, i això s’ha de veure no com una amenaça sinó com una oportunitat, com, de fet, ja ho veu així el territori”. En aquesta matèria a Catalunya, ha afirmat que “estem en un punt d’inflexió, que es basa en quatre pilars fonamentals: l’Estratègia de patrimoni natural i biodiversitat de Catalunya ÉsNatura, l’Agència de la Natura, el Fons del patrimoni natural i la biodiversitat, i l’informe de l’Estat de la Natura”.

 

Calvet ha afegit que “ens cal una perspectiva a llarg termini en conservació de la natura, que tingui en compte altres àmbits com la ramaderia, el turisme, l’energia o la salut, en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda Verda que estem elaborant des de del Departament”.

 

Finalment, el conseller ha destacat que “les iniciatives de la societat civil organitzada són fonamentals per difondre la importància de conservar el patrimoni natural i la biodiversitat i compartir els objectius comuns amb altres agents i sectors del territori”.

 

Presentació virtual del pla

 

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i la presidenta de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), Cristina Sànchez, han estat les encarregades de presentar el Pla de Treball conjunt que concreta les accions de conservació de la natura en finques públiques i privades a partir d’instruments com la custòdia del territori i el voluntariat ambiental, per al període 2021-2025.

 

En la seva intervenció, Marta Subirà ha assegurat que “aquest Pla permet portar la gestió del medi natural de Catalunya a un altre nivell, perquè es fa amb la XCN, una entitat de més abast i ambició”. “Aquesta ambició ens permet treballar amb més intensitat per afrontar el repte de frenar la pèrdua de biodiversitat i l’emergència en què ens trobem”, ha afegit.

 

Ha recordat que el Pla de treball coincideix amb la feina que s’ha fet els darrers anys que ha culminat amb l’Estratègia de patrimoni natural i biodiversitat de Catalunya, ÉsNatura. És el full de ruta del Govern en polítiques de medi natural i està també en consonància amb el primer Pla estratègic 2019-2022 d’educació i voluntariat ambiental als parcs naturals de Catalunya.

 

Així, ha assegurat que “tenim la possibilitat de multiplicar esforços i resultats per treballar tots plegats en objectius comuns”. Ha destacat que el pla incideix en moltes línies de l’estratègia ÉsNatura, i ha remarcat la d’establir mesures fiscals per a la conservació de patrimoni natural, una mesura que es recull en una llei de creació de l’Agència de la Natura, aprovada pel Parlament de Catalunya.

 

En aquest sentit ha dit que “en els propers mesos l’Agència serà una realitat operativa i ens ha de permetre, juntament amb el Fons de patrimoni natural, disposar de recursos i una estructura forta perquè des de l’administració fem una feina que és imprescindible, amb lligams amb el tercer sector ambiental”. “Hem de continuar aquesta marató que és la conservació de la natura”, ha afegit.

 

També ha destacat com a elements clau, la creació del registre d’acords de custòdia del territori, el repartiment de fons de la UE per una Agenda Verda, la sensibilització i formació de la ciutadania en general, i el foment de la col·laboració público-privada.

 

Un pla per afrontar els reptes de l’emergència

 

El pla respon a la necessitat d’afrontar desafiaments de primera magnitud en matèria de biodiversitat i medi natural, en un context d’emergència climàtica, que posa de relleu l’extrema fragilitat dels nostres ecosistemes, espècies, hàbitats i processos ecològics.

 

En aquest marc, les entitats de conservació de la natura duen a terme una important tasca per a la societat, en tant que impulsen accions de conservació,  sensibilització, educació ambiental i dinamització de la ciutadania i el teixit social.

 

Com ja ho han fet amb èxit en el passat, ara el Departament de Territori i Sostenibilitat i la XCN volen continuar col·laborant en la planificació i desenvolupament d’accions conjuntes per a la conservació comunitària i privada de la natura, mitjançant la promoció de la custòdia del territori i el voluntariat ambiental.

 

En el marc dels Plans estratègics de DTES

 

El Pla s’emmarca en altres estratègies o plans d’àmbit superior, com són l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya 2030 o el Pla Estratègic 2019-2022 sobre l’educació i voluntariat ambiental als Parcs Naturals de Catalunya tots dos de la Generalitat, i el Pla Estratègic 2021-2025 de la Xarxa per a la Conservació de la Natura.

 

El Pla és coherent i desplega la programació prevista en ambdues estratègies del Departament de Territori i Sostenibilitat. D’una banda, pel que fa a l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya (EsNatura), aprovada 17 de juliol de 2018 pel Govern de la Generalitat. Es tracta del document de planificació estratègica que defineix el full de ruta de les polítiques de conservació de la natura a Catalunya fins el 2030. La custòdia del territori i el voluntariat ambiental hi són explícitament incloses, amb diverses línies d’actuació que en fan referència. Així, aquest Pla conjunt DTES-XCN detalla la vinculació de les accions previstes amb les línies d’actuació corresponents de l’Estratègia EsNatura.

 

D’altra banda, el Pla Estratègic 2019-2022 sobre l’educació i voluntariat ambiental als Parcs Naturals de Catalunya, presentat públicament el 26 de setembre de 2018, recull la planificació estratègica amb visió global sobre educació i voluntariat ambiental als parcs naturals per al període 2019-2022, amb l’objectiu de programar accions prioritàries amb una visió conjunta i, millorar i enfortir un dels aspectes clau de la gestió d’un parc. Aquest Pla de treball conjunt DTES-XCN inclou diverses accions de l’esmentat Pla de de voluntariat.

 

Implicació social i coresponsabilitat

 

El Pla de Treball és fruit de la col·laboració entre el Departament de Territori i Sostenibilitat i la Xarxa per a la Conservació de la Natura amb l’objectiu de desenvolupar accions conjuntes per a la conservació comunitària i privada de la natura. Pretén promoure la participació directa i la coresponsabilitat de la societat en les polítiques públiques i en l’acció sobre el territori per a la conservació del patrimoni natural i la seva biodiversitat.

 

Així, es basa en una estratègia de conservació de la natura centrada en la implicació social a través de dues eines principals: la custòdia del territori i el voluntariat ambiental. També vol desenvolupar eines per fomentar la conservació comunitària i privada de la natura, i impulsar accions per dotar al voluntariat ambiental de més visibilitat i millorar-ne la gestió per part de les entitats.

 

4 àmbits generals

 

S’estructura a partir de 4 àmbits de treball generals:

 

  1. Desenvolupament estratègic de la conservació comunitària i privada de la natura
  2. Capacitació i enfortiment de les entitats de conservació de la natura
  3. Promoció i impuls de la implicació ciutadana i el voluntariat ambiental en la conservació de la natura
  4. Treball en xarxa i aliances estratègiques

 

Aquests àmbits generals es concreten en 10 àmbits estratègics, 25 accions i 86 actuacions. Els àmbits estratègics són:

  1. Elaborar i promocionar un nou marc conceptual de la conservació comunitària i privada de la natura a Catalunya basat en els estàndards internacionals.
  2. Definir i aplicar una estratègia de conservació comunitària i privada del patrimoni natural de Catalunya.
  3. Avaluar i donar a conèixer la situació de la conservació comunitària i privada de la natura i el seu impacte.
  4. Contribuir al desenvolupament d’un sistema legal, econòmic i fiscal que garanteixi la conservació de la natura.
  5. Capacitar i donar suport a les entitats per a una gestió i governança de qualitat.
  6. Impulsar mecanismes de finançament i captació de fons per a les entitats de conservació de la natura.
  7. Sensibilitzar, conscienciar i empoderar la ciutadania sobre la importància de conservar la natura.
  8. Impulsar i donar visibilitat a les oportunitats de voluntariat ambiental a Catalunya.
  9. Fomentar la participació de tots els actors del territori en la conservació de la natura.
  10. Impulsar el treball en xarxa amb organitzacions estratègiques.

6  

Imatges

Imatge

Imatge 215

Imatge

Imatge 1240

Conseller Damià Calvet

Conseller Damià Calvet 182

Secretària Marta Subirà

Secretària Marta Subirà 932

Imatge

Imatge 657

Imatge

Imatge 1140

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 990

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia