Salut

.

Josep Maria Argimon: "La vacunació redueix un 80% les taxes d'infecció entre el personal que treballa en centres sanitaris" 

query_builder   17 febrer 2021 16:55

event_note Nota de premsa

Josep Maria Argimon: "La vacunació redueix un 80% les taxes d'infecció entre el personal que treballa en centres sanitaris" 

  • “S’han detectat dos possibles casos de variant brasilera a Catalunya”
Cabezas i Argimon, avui en roda de premsa
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha destacat que, tal com s’havia observat en l’entorn residencial, també s’ha començat a veure l’efecte de la vacuna en els professionals, on es produeix una reducció del 80% de les infeccions.  

També ha anunciat que s’han trobat dos casos de variant brasilera que corresponen a un clúster de 6 persones i que ja s’ha començat a fer l’estudi del brot complex que es preveu que acabi a finals de setmana. Argimon ha explicat que aquesta nova variant causa més infecció: "Tampoc hi ha encara prou evidències per afirmar que les noves variants facilitin més la reinfecció de persones que ja hagin patit la malaltia o que la vacuna no sigui eficaç en aquestes noves mutacions."

Pel que fa a la situació epidemiològica, el secretari de Salut Pública ha explicat que en els últims tres dies la variant britànica és cada cop més present i s’aproxima als nivells de la variant originària de Wuhan, amb una presència del 30-32% a tot el territori català. 

Els indicadors que més preocupen segueixen sent els d’ingressos a les UCIs, ja que, “tot i que el ritme d’infecció de la 3a onada no és tan ràpid que en les onades prèvies, el nombre d’ingressats a les UCI és bastant superior”. No reduir aquestes xifres significa que “un eventual repunt en els contagis partiria d’una ocupació d’unitats de cures intensives molt elevat” i, per tant, “d’un menor marge d’absorció de l’augment de casos crítics que es derivarien d’una evolució epidemiològica negativa”. “Més enllà de les dades epidemiològiques, la desescalada ha de comportar una reducció més significativa en la reducció de llits d’UCI”, ha reblat Argimon comminant a mantenir “una actitud de prudència”. 

Per la seva banda, la sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha afirmat que “s’està treballant molt intensament en la campanya de vacunació" i ja s’han administrat 425.505 vacunes (252.818 primeres dosis i 172.687 segones dosis). A les residències geriàtriques la cobertura en la primera dosi és del 92,6% en residents i el 72,9% en professionals. Precisament per les xifres tan altes de cobertura, s’han pogut flexibilitzar les mesures establertes en el nou pla sectorial en el qual es preveu que els residents que vagin a passar dies a casa ja no s'hauran d'aïllar quan tornin i tampoc els caldrà un test d'antígens per als familiars que els visitin. 

Cabezas també ha explicat que s’ha seguit ampliant la campanya vacunal a la resta de professionals sanitaris i serveis essencial com els funcionaris de presons o els professors dels centres educatius que, des d’ahir, estan sent citats i també en persones trasplantades. Amb tot, ha recordat que el gran repte segueix sent “enfocar-nos en les persones de gran vulnerabilitat i de gran dependència" (grau III, grau II i I) que acudeixen al centre de dia o persones en programes d’atenció domiciliària (ATDOM), sobretot les majors de 80 anys i els seus cuidadors. En aquests casos, per a dur a terme la vacunació, es contactaran les persones que es puguin desplaçar als punts de vacunació o centres de dia per facilitar l’administració dels vials i, en les situacions en les quals no sigui possible, es farà en els domicilis. Un altre dels pròxims col·lectius que es vacunarà a partir de la setmana vinent serà el personal de funeràries. 

El progrés en el pla de vacunació dependrà de la disponibilitat i de la quantitat de vacunes rebudes. En aquest sentit, Argimon ha explicat que "altre cop hi ha un retard en el lliurament de vacunes de Moderna i en el nombre de dosis compromeses, que serà la meitat de les que inicialment s’esperaven". També en el cas de la vacuna d’AstraZeneca: finalment, de les 90.000 que es preveien, seran 60.000.

El secretari també ha aprofitat per agrair a tots els professionals de salut que van participar en les eleccions per fer que fossin les més segures possibles: "Es van fer més de 30.000 informes clínics, 30.576 TARs, un treball exhaustiu" de revisió i assessorament en l’elaboració dels protocols referents a les mesures als col·legis electorals i als responsables de seguretat sanitària i amb relació als models d'equips de protecció individuals a la Direcció General de Processos Electorals i als Ajuntaments. També ha valorat la feina de formació dels Responsables de Seguretat Sanitària (amb una assistència de gairebé 2.000 persones) i l’assessorament posterior per a resoldre tots els dubtes que van sorgir.

1  

Fitxers adjunts

Presentació

Presentació
PDF | 684

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia