Acció Exterior i Unió Europea

El Govern i l'Ajuntament de Barcelona reforcen l'associació Decidim per fomentar la participació ciutadana i la democràcia activa

El Govern i l'Ajuntament de Barcelona reforcen l'associació Decidim per fomentar la participació ciutadana i la democràcia activa

query_builder   18 febrer 2021 17:35

event_note Nota de premsa

El Govern i l'Ajuntament de Barcelona reforcen l'associació Decidim per fomentar la participació ciutadana i la democràcia activa

El Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, l’Ajuntament de Barcelona i  l’Associació de Software Lliure Decidim han signat un nou conveni de col·laboració per impulsar la democràcia participativa i el desenvolupament i implementació d’infraestructures digitals de participació obertes, lliures i democràtiques a través de la plataforma digital Decidim.
El secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz, ha destacat el suport a aquest projecte perquè, segons Foz, “ajuda a tenir un govern més obert a tots els nivells administratius” i  “és un avenç en la qualitat democràtica del país”. En aquesta mateixa línia el secretari veu clar que el conveni “consolida una manera de fer i relacionar-nos entre administracions i ciutadania més horitzontal i amb més oportunitats d’incidència per a tothom”.

Amb aquest acord es pretén fomentar l’ús i la reutilització de  programari lliure per a la participació ciutadana tant a les administracions públiques com a les entitats socials, i treballar col·laborativament amb altres institucions públiques i agents socials amb l’objectiu de sumar esforços per aprofundir en la sobirania tecnològica i la millora de la qualitat democràtica a l’era digital. Alhora, s’estableix el marc d’aportacions econòmiques per part de les administracions signants i les que s’hi vulguin adherir en el futur, amb uns barems entre 50.000 euros (per a administracions de més de 250.000 habitants) i un mínim de 3.000 euros (per a administracions de menys de 50.000 habitants).

Creada per l’Ajuntament de Barcelona i la comunitat de Decidim al febrer de 2016, ha estat adoptada per la Generalitat de Catalunya i altres administracions públiques i entitats socials a Catalunya i al món. Actualment disposa de més de 300 instàncies actives i ha estat implementada a una vintena de països, per  governs locals i institucions molt diverses com el governs de Ciutat de Mèxic, Helsinki, Nova York i Kakogawa (Japó) i L'Assemblea Nacional de França, per anomenar-ne algunes.

Al 2019 va ser reconeguda per la Comissió Europea com un dels projectes de codi obert més innovadors d’Europa. La governança del seu codi és responsabilitat de l’Associació de Software Lliure Decidim, encarregada de vetllar per les pràctiques democràtiques de la plataforma i de l'impuls de la seva comunitat.

Des del 2016, l'Ajuntament de Barcelona ha contribuït amb 1,5 milions d’euros i per aquest mandat té una inversió prevista d’1,2 milions més per al desenvolupament de l'eina Decidim.Barcelona. Aquesta inversió, per la naturalesa de codi lliure de la plataforma, s'ha pogut revertir en la plataforma a disposició d'altres administracions.

Així doncs, és d’especial interès col·laborar en el manteniment d’aquesta infraestructura i fomentar el seu ús a organitzacions de tot el món. Actualment Decidim disposa de més de 300 instàncies actives i està present a 18 països, des de Mèxic fins al Japó. Aquesta col·laboració ha de servir com a garantia de continuïtat del projecte i preservació dels principis democràtics recollits al seu contracte social.

La signatura d’aquest conveni significa donar suport al Projecte Decidim i a la seva comunitat per fomentar la participació política mitjançant canals digitals, a través de la creació d’infraestructures digitals lliures de caràcter obert, a les que qualsevol administració o organització pot accedir per a millorar la participació de la ciutadania i la democràcia, i a la que qualsevol organització o persona pot contribuir per a millorar-ne el desenvolupament i funcionalitats.

L’Associació de Software Lliure Decidim és l’entitat jurídica sense ànim de lucre, creada per la Comunitat Decidim al febrer de 2019 amb l’objectiu de contribuir al manteniment de les activitats pròpies de la Comunitat de construcció d’una infraestructura digital a disposició de la ciutadania i les administracions públiques.

A més del secretari Jordi foz, han participat en l'acte, Guillem Marponsi Ucero, president de l’Associació de Software Lliure Decidim, i Marc Serra i Solé, regidor de Drets de Ciutadania i Participació de l’Ajuntament de Barcelona.  Hi han assitit Ismael Peña-López,director general de Participació Ciutadana del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, i Blanca Rodà i Goula, responsable de Planificació de Projectes Participatius del Departament.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia