Institut Català de les Dones

Logo CNDC

Assemblea Territorial de Dones de la Plana de Lleida del Consell Nacional de les Dones de Catalunya

query_builder   19 febrer 2021 09:10

event_note Nota de premsa

Assemblea Territorial de Dones de la Plana de Lleida del Consell Nacional de les Dones de Catalunya

ATD

La presidenta del Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC) i de l’Institut Català de les Dones, Laura Martínez, i la vicepresidenta segona del CNDC, Montse Pineda, han presidit avui de manera telemàtica l’Assemblea Territorial de Dones de la Plana de Lleida. També hi ha participat Carme Castelló, coordinadora territorial de l’ICD a Lleida.  

En la reunió, s’ha informat de les actuacions desenvolupades en el darrer any, s’han escollit les representants de la Plana de Lleida en el CNDC i també s’han fet públiques les guanyadores del concurs "Confinades, mai distanciades" que visibilitza  els projectes de les entitats de dones de Lleida davant la crisi de la COVID19.

En l’assemblea, Martínez ha expressat tot el “suport de l’ICD a les entitats per tal que puguin tenir més incidència en la política dels seus municipis i aconseguir més coordinació de les entitats amb les institucions a tots els nivells”. I ha destacat que “el món associatiu femení Lleidatà és dinàmic, actiu i participatiu, així ho heu vingut demostrant al llarg dels anys i també en temps de pandèmia, col·laborant activament per protegir les nostres sanitàries i cuidadores i després participant en el projecte “Confinades, mai distanciades”.

L’objectiu d’aquesta iniciativa era fer visibles les activitats de les associacions que treballen per avançar en la igualtat efectiva de dones i homes i contra la violència masclista en el marc de la crisi social de la COVID19. Una part del projecte era una convocatòria per mostrar l’estat d’alarma, a traves de la literatura, la fotografia, i el dibuix o pintura.

La presidenta de l’ICD ha anunciat que en la modalitat de literatura, el primer premi ha recaigut en l’obra Gràcies per ser-hi!  de M Carme Guiu Arbonès, de l’associació de dones El Roure de la Granadella. L’obra és un diari que ens descriu els sentiments i pensaments amb una actitud positiva de la vida en l’estat d’alarma. En la modalitat de fotografia, la guanyadora és Montserrat Sas, de l’associació de dones El Roure de la Granadella, les Garrigues, per la imatge Un 23 d’abril diferent. I tenen reconeixement Rosa Sala, de l’associació cultural La Rouella de Cabanabona, La Noguera, per la fotografia Ballarines al camp; Lidia Caelles, de l’associació de dones Domise de Ponts, amb l’obra l’Espurna d’esperança.

Noves representants de Lleida al CNDC

La coordinadora territorial Carme Castelló ha explicat que Montse Lorite, de l’Associació de Dones Palau d’Anglesola i presidenta de la Federació de dones del Pla d’Urgell, i la Rosa Romero,  presidenta de l’Associació de Dones de Torrelameu, s’han presentat per ser representants de les entitats de la Plana de Lleida en el CNDC i l’assemblea les ha nomenat a les dues.

Modificació del decret del CNDC

Per la seva banda, Montse Pineda ha recordat que va ser  en una assemblea plenària del CNDC a Lleida on va néixer el grup de treball per modificar el CNDC i que aquests dies hi ha un procés de participació obert per proposar modificacions “volem que el CNDC sigui més autònom del Govern i afavorir la participació en el seguiment de les polítiques públiques”. 

La vicepresidenta del CNDC ha engrescat les representants de les entitats de dones de la plana de Lleida a participar telemàticament en els grups de treball del #CNDC per fer incidència en el Govern i ha afirmat que “venen temps difícils i les dones hem d’estar més unides que mai”, referint-se a l’entrada al Parlament d’un grup polític que qüestiona la violència masclista i els drets de les dones.

Hi han participat a l’assemblea d’avui representats d’entitats de dones dels municipis de Cubells, Pons, La Granadella, Cabanabona, Torrelameu, Mollerussa, Els Alamús, ciutat de Lleida, Alguaire, Torres de Segre i de l’Associació de dones empresàries de Lleida.

CNDC

El CNDC està format per 439 associacions i és un organisme amb estatus consultiu del Consell Econòmic i Social, de les Nacions Unides (ECOSOC) amb 20 anys d’experiència, amb representació en les sessions anuals de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW). Està organitzat en 10 grups de treball: dones amb discapacitat; dones grans; dones i mitjans de comunicació; dones migrades i refugiades; dones, empresa i economia; per a la millora del funcionament del CNDC i modificació del decret que el regula; ODS i agenda 2030; participació internacional; salut; i violències masclistes.