Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Laboratori Lleida

El Departament d'Agricultura destina 35 M€ a la recerca, desenvolupament i innovació del sector agroalimentari l'any 2019

query_builder   24 febrer 2021 10:00

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura destina 35 M€ a la recerca, desenvolupament i innovació del sector agroalimentari l'any 2019

D’aquesta suma, 25 M€ provenen de fons propis i els 10 M€ restants es van obtenir del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i del Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA)

Més del 67% de l'esmentat import es va emprar en actuacions de suport a centres de recerca
Més del 67% dels 25M€ de fons propis del Departament es van emprar en actuacions de suport a centres de recerca

En el marc del Pla estratègic de recerca, innovació i transferència agroalimentària 2013/2020, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, durant l’exercici pressupostari 2019, va destinar un import total de 35.903.499 € a activitats d’R+D+i en l’àmbit agroalimentari i a la seva divulgació i transferència.

D’aquest import, 25.718.008 € provenen de fons propis del Departament, que van suposar el 72% de la despesa total realitzada en activitats d’R+D+i. La resta del pressupost, 10.185.490 €, es va obtenir del cofinançament de mesures a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i del Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA).

El finançament d’activitats d’R+D+i per part dels departaments de la Generalitat de Catalunya es pot desglossar en imports destinats al foment d’actuacions pròpies d’R+D+i (suport a infraestructures, projectes d’R+D, ajuts, etc.) i en imports destinats a la promoció, planificació, divulgació i transferència dels resultats de l’R+D+i.

Es van destinar 24,89 milions d’euros a les despeses d’actuacions pròpies d’R+D+i del Departament. Més del 67% de l’esmentat import es va emprar en actuacions de suport a centres de recerca com l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC).

En segon lloc, cal esmentar l’import que es va destinar a ajuts per a projectes d’R+D+i amb 2,77 milions d’euros, que incloïa els ajuts a la Cooperació per a la innovació de l’Associació Europea per a la Innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles (AEI) i els ajuts a les Activitats de demostració.

Aquestes despeses en actuacions pròpies d’R+D+i es poden desglossar segons corresponguin a activitats d’R+D (19,82 M€) o activitats d’innovació (5,07 M€). La major part d’aquesta darrera xifra es va destinar a donar suport a la Cooperació per a la innovació mitjançant la creació i el funcionament de Grups Operatius de l’AEI, als ajuts destinats a les inversions relatives a la transformació i comercialització d’aliments, als ajuts destinats a la millora de la competitivitat de les explotacions agràries amb la incorporació de nova tecnologia i a projectes innovadors de cooperació entre Grups d’Acció Local.

Pel que fa a actuacions de divulgació i transferència tecnològica, el Departament d’Agricultura va destinar un import de prop de 0,83 milions d’euros a activitats d’assessorament, divulgació i comunicació de resultats de l’R+D+i al sector agroalimentari. En aquest sentit, cal destacar les activitats desenvolupades en el marc del Pla anual de transferència tecnològica i del portal RuralCat.

Amb aquests imports mobilitzats, el Departament d’Agricultura va ser el tercer departament que més va contribuir al finançament d’activitats d’R+D+i en el conjunt de la Generalitat de Catalunya, per darrere dels departaments amb competències sobre universitats i recerca, empresa i salut. Això és, en part, per l’aportació que fa a diversos centres de recerca i pel fet que en l’impuls al sector fa un esforç destacable per promoure’n la innovació.

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat

 

1  

Imatges

Més del 67% dels 25M€ de fons propis del Departament es van emprar en actuacions de suport a centres de recerca

Més del 67% dels 25M€ de fons propis del Departament es van emprar en actuacions de suport a centres de recerca 638