Territori

Conseller Calvet

VALORACIÓ PUBLICACIÓ SENTÈNCIA DEL TC SOBRE EL DL 17/2019

Calvet: "Ha arribat el dia en què l'Estat espanyol ha anat en contra de la gent"

query_builder   24 febrer 2021 14:37

event_note Nota de premsa

VALORACIÓ PUBLICACIÓ SENTÈNCIA DEL TC SOBRE EL DL 17/2019

Calvet: "Ha arribat el dia en què l'Estat espanyol ha anat en contra de la gent"

  • El conseller denuncia que l’anul·lació de diversos articles del Decret llei “ja té efectes immediats sobre més de 3.000 persones i famílies que estaven esperant obtenir un lloguer social obligatòri per evitar el seu desnonament”

 

  • Calvet critica la “passivitat” del Govern estatal, que “va tenir l’opció de signar un acord bilateral amb la Generalitat sobre aquesta matèria que podia haver evitat una part dels efectes del recurs i va preferir esperar la sentència”

 

  • Aposta per impulsar una nova llei amb el mateix contingut que el Decret llei parcialment anul·lat
Imatge

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha valorat avui la sentència del Tribunal Constitucional (TC), publicada ahir al BOE, que estima parcialment el recurs d’inconstitucionalitat presentat per diputats del PP contra el Decret llei 17/2019, de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge. Segons Calvet, “ha arribat el dia en què l’Estat ha anat en contra de les persones i famílies més vulnerables”, atès que l’anul·lació, “ja està tenint un efecte immediat i directe: més de 3.000 persones i famílies que estaven esperant obtenir un lloguer social obligatori per evitar el seu desnonament es troben ara que els grans tenidors que els hi estan negant”.

 

En aquests moments, hi ha 3.383 famílies que es troben en diferents fases de gestió del lloguer social a què podien optar segons el Decret llei, “i que ara es posen en risc”. La sentència, doncs, “és un atac a l’escut social que a Catalunya hem anat creant”, ha reblat.

 

El Tribunal fonamenta l’anul·lació parcial del text en l’argumentació que la figura jurídica del Decret llei, pensada per afrontar situacions d’urgència i que el Parlament convalida posteriorment, no era l’adequada. Segons el TC, la regulació havia d’haver-se dut a terme mitjançant una llei. El titular de TES ha emfasitzat que el Constitucional té una doble vara de mesurar: anul·la la norma de Generalitat per una qüestió purament formal, que es la via del Decret Llei, quan l’Estat l’utilitza de forma sistemàtica per regular qüestions d’habitatge.”

 

Per a Calvet, la solució passa perquè els grups polítics impulsin una proposició de llei, amb el mateix contingut que el Decret llei, “tan bon punt es constitueixi el nou Parlament, i que es tramiti ràpidament”.

 

A més, el conseller ha volgut criticar la “passivitat” del Govern central, perquè “va tenir l’opció de signar un acord bilateral amb la Generalitat sobre aquesta matèria, que podia haver evitat una part dels efectes del recurs, i va preferir esperar que la sentència els fes la feina bruta”.

 

Finalment, Calvet ha denunciat també que “l’Estat, que encara disposa de termini legal per recórrer el Decret, ja ens ha anunciat la possibilitat de recórrer un nou article, anant així fins i tot més enllà del recurs del PP. Espero que no hi hagi cap més impugnació per part del Govern central en els propers dies”.

 

Articles anul·lats

 

La sentència del Tribunal Constitucional anul·la els següents articles del Decret llei 17/2019:

 

  • Desapareix la quantificació de les multes coercitives que es podien imposar en el cas dels habitatges buits, de 1.000 euros mensuals, amb un màxim del 50% del preu de l’habitatge.

 

  • Tomba el reforç del lloguer social obligatori per reduir els casos de risc d’exclusió residencial. Així, s’anul·la:

 

  • L’obligació d’oferir un lloguer social quan s’extingeix un contracte, en cas de vulnerabilitat de la família, i l’obligació de prorrogar aquest lloguer social un segon cop si la vulnerabilitat es manté.

 

  • L’obligació d’oferir un lloguer social en determinats casos d’ocupacions de pisos sense títol habilitant quan les famílies complissin certs requisits.

 

En conseqüència, el lloguer social obligatori quedarà reduït al que contemplava la Llei 24/2015: una durada de 3 anys i només en casos de desnonaments per impagament de la renda de lloguer.

 

  • La capacitat d’expropiar el domini dels habitatges buits; només es podrà expropiar el seu ús temporal.

 

  • L’equiparació com a habitatge buit d’aquelles estructures d’edificis inacabats amb menys del 80% de les obres acabades, que amb el Decret llei es podien expropiar.

 

Us podeu descarregar les declaracions senceres del conseller Calvet en el següent enllaç.

 

1  

Imatges

Imatge

Imatge 112

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 288

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia