Direcció General de Comunicació

Cooperació al desenvolupament

El Govern aprova el Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2011-2014

query_builder   15 juny 2010 13:44

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2011-2014

  • El document marca l'estratègia d'acció de la Generalitat en matèria de cooperació al desenvolupament per als propers 4 anys i potencia el valor afegit de la cooperació catalana al món
 
Pla de cooperació al desenvolupament
El Govern ha aprovat el nou Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2011-2014, que marcarà l'estratègia d'acció de la Generalitat de Catalunya en aquesta matèria durant els propers quatre anys. El document renova, per tercer cicle consecutiu, el compromís del poble de Catalunya per l'assoliment d'un ordre internacional més just i solidari, i subratlla el valor afegit de la cooperació catalana al món. La coherència interna i externa de la política de cooperació al desenvolupament amb la resta de polítiques públiques de la Generalitat n'és un punt prioritari. Amb l'acord d'avui, el Govern ha iniciat els tràmits per a l'aprovació definitiva del Pla al Parlament.
 
Aquest és el tercer pla director que marcarà l'acció del Govern i constitueix el resultat de la reflexió dels principals actors de la cooperació del nostre país (organitzacions no governamentals per al desenvolupament –ONGD-, ens locals, agents universitaris, organitzacions empresarials, organitzacions sindicals i agràries i entitats juvenils, a més de la pròpia Generalitat de Catalunya) per establir línies d'actuació estratègiques que vetllin per l'eficiència, l'eficàcia i la qualitat de les polítiques implementades. El Govern referma, així, la seva voluntat de sumar esforços, a través de les seves capacitats i de la societat civil, en la lluita contra les desigualtats mundials. Com a novetat, a més, el nou pla garanteix en un 60% la participació d’aquesta societat civil (i en especial de les ONGD) en la cooperació.
 
El document aprovat avui dóna continuïtat als dos anteriors (circumscrits als períodes 2003-2006 i 2007-2010) i segueix apostant pel paradigma del desenvolupament humà, entès com aquell procés que persegueix ampliar les capacitats de les persones i dotar-les de més opcions a l'hora de satisfer les seves necessitats vitals.
 
El Pla subratlla el valor afegit de la cooperació catalana. Un valor que prové del fet que parteix d'unes polítiques altament participatives i participades i que compta amb una àmplia expertesa sectorial, fonamentalment en temes relacionats amb la governança multinivell, la configuració de polítiques públiques, la construcció de pau i la prevenció de conflictes violents, la defensa dels drets col·lectius i de les cultures minoritzades i l'equitat entre homes i dones.
 
Aquest nou Pla també promou una cooperació de banda ampla, és a dir, incorpora la coherència interna i externa de la política de cooperació al desenvolupament amb la resta de polítiques públiques de la Generalitat i contribueix, a més, a la provisió de béns públics globals, superant, per tant, l'estricta gestió de l'Ajut Oficial al Desenvolupament.
 
Dins el nou document, destaca, també, la creació d'una nova via de treball, tant al Nord com al Sud: el codesenvolupament. Aquesta línia neix a partir del recent augment del nombre de persones immigrades al nostre país.
 
Pel que fa al panorama internacional, el Pla Director 2011-2014 té en compte els canvis d'escenari dels darrers anys al sector de la cooperació a nivell mundial i inclou el compromís assolit en el Programa d'Acció d'Accra (2008) per accelerar i aprofundir l'aplicació de la Declaració de París (2005) sobre l'eficàcia de l'ajut.
 
Amb el nou Pla, el Govern referma la seva voluntat i compromís amb el finançament del desenvolupament per sumar esforços, a través de les seves capacitats, en la lluita contra les desigualtats mundials.
 
Objectius transversals de la cooperació catalana:
 
  • Promoure l’equitat entre les dones i els homes mitjançant l’aplicació de la perspectiva de gènere.
  • Promoure el respecte integral i la consolidació dels drets humans, la governança democràtica i l’enfortiment del teixit social.
  • La sostenibilitat del desenvolupament en la seva triple dimensió –social (que inclou la cultural i política), ambiental i econòmica.
 
Línies d’actuació i percentatge de recursos destinats:
 
  • Línia de desenvolupament ( entre un 70 i un 73% dels recursos)
  • Línia d’acció humanitària (entre un 7 i un 10%)
  • Línia d’Educació per al Desenvolupament (entre un 15 i un 17%)
  • Línia d’enfortiment de les capacitats dels actors de la cooperació catalana (entre un 3% i un 5%)
 
Països i pobles prioritaris
 
  • El Marroc, Palestina, el Sàhara Occidental, Moçambic, el Senegal, Guatemala, Nicaragua, el Salvador, Bolívia, Colòmbia i l’Equador (concentraran almenys el 70% dels recursos)
  • Països Menys Avançats (PMA) (amb una assignació mínima del 25% a aquest grup de països) .
  • Països i pobles en situació de postconflicte bèl·lic i conflicte armat, sotmesos a bloqueig o objecte de greus vulneracions dels drets humans.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia