Justícia, Drets i Memòria

.

L'artista Àngel Jové presenta "Über alles"

Una cinquantena d'obres descriuen l'exili i la deportació en la nova exposició del MUME

Es tracta d'una instal·lació d'art conceptual sobre la foscor

query_builder   26 febrer 2021 10:00

event_note Nota de premsa

L'artista Àngel Jové presenta "Über alles"

Una cinquantena d'obres descriuen l'exili i la deportació en la nova exposició del MUME

Es tracta d'una instal·lació d'art conceptual sobre la foscor

Imatge d'una de les obres de l'exposició

El Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera inaugura aquest dissabte una nova exposició sobre l’exili i la deportació. L’artista pluridisciplinari Àngel Jové, pioner i figura destacada de l’art conceptual català, proposa una reflexió sobre la pèrdua de llibertat en un muntatge format per cinquanta-quatre obres pictòriques i diversos objectes quotidians. La instal·lació descriu l’estat emocional de les persones privades de llibertat i n’evoca els pensaments, les emocions i la foscor que experimenten en aquesta situació.

A “Über alles”, Jové presenta un paisatge gairebé idèntic en totes les obres i en va variant la visió de llums, colors i formes que canvien en la foscor. La repetició d’imatges en els quadres s’acompanya de dues peces escultòriques realitzades amb objectes quotidians embolcallats amb filferro espinós.

Alemanya, sobre de tot

El títol de l’exposició “Über alles” fa referència a la lletra de l’himne nacional alemany Das Deutschlandlied, escrit l’any 1841 per A. H. Hoffmann i musicat per Joseph Haydn. La primera estrofa de l’himne original deia “Deutschland, Deutschland über alles, / über alles in der Welt!” (“Alemanya, Alemanya per sobre de tot, / sobre tot el món”).

L’artista

L’Àngel Jové (Lleida, 1940) és un artista pluridisciplinari. El seu interès per les arts en general l’han portat a treballar en diverses disciplines, des del disseny fins al cinema, passant per la pintura, de la qual ha fet exposicions arreu del món.

És reconegut com un dels pioners i representants històrics de l’art conceptual català. El seu treball ha reflexionat sempre al voltant de la memòria i la imatge, on accentua el concepte de la representació del buit, la malenconia i el trauma. La seva obra abraça diversos camps d’experimentació.

Ha rebut nombrosos premis i mencions de tot l’Estat espanyol. La seva obra es troba en diversos museus del país i en col·leccions particulars europees i nord-americanes.

La comissària de l’exposició és la directora de la Càtedra d’Art i Cultura Contemporanis de la Universitat de Girona, Maria Josep Balsach. És professora d’Història de l’Art Contemporani i autora de nombrosos treballs teòrics sobre l’estètica i l’art dels segles XIX i XX.

Activitat paral·lela 

Com a activitat paral·lela a la mostra, aquest mateix dissabte s’organitza un col·loqui amb la intervenció de tres expertes en cultura contemporània, que mantindran una conversa sota el títol “Representació o ofrena. La imatge interior de la violència”. Hi intervindran la comissària de l’exposició i directora de la Càtedra d’Art i Cultura Contemporanis de la Universitat de Girona, Maria Josep Balsach; l’escriptora i professora de la Laurier University de Canadà, Marta Marín-Dòmine, i la directora del Centro Studi Famiglia Capponi de Florència, Maria Pertile.

L’acte es farà a les 12 h i es podrà seguir en directe a través del canal Youtube del MUME: https://www.youtube.com/channel/UC0lL4Wx6_wX1eFfco7JIXEA

Per a visitar l’exposició, cal tenir en compte que l’aforament del MUME és limitat. Es demana inscripció prèvia a info@museuexili.cat.

2  

Imatges

Imatge d'una de les obres de l'exposició "Über Alles"

Imatge d'una de les obres de l'exposició "Über Alles" 10815

Imatge d'una de les obres de l'exposició "Über Alles"

Imatge d'una de les obres de l'exposició "Über Alles" 49

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia