Drets Socials

Bandera amb l'arc de Sant Martí

Les professionals directives de la DGAIA es formen per garantir els drets LGBTI i prevenir discriminacions

query_builder   25 febrer 2021 11:14

event_note Nota de premsa

Les professionals directives de la DGAIA es formen per garantir els drets LGBTI i prevenir discriminacions

  • Al març començarà la formació en línia de 250 persones a tot el territori, amb la previsió d’arribar a la resta de professionals dels 500 centres en futures edicions
  • La DGAIA i la DGI han protocol·litzat els circuits a seguir quan un jove expressa una orientació sexual o identitat de gènere no normatives

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies formarà a tots i totes les professionals amb responsabilitat en la presa de decisions dels recursos residencials de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) per garantir els drets del col·lectiu LGBTI i detectar i prevenir les discriminacions. Durant el mes de març d’aquest any, es realitzaran nou sessions formatives, de les quals es podran beneficiar unes 250 professionals.

Aquesta primera edició del curs Estratègies d’intervenció per a garantir els drets de les persones LGBTI i contra la discriminació: Llei 11/2014, del 10 d’octubre serà en línia, degut a les mesures de prevenció de la COVID19. S’implementarà als recursos residencials dels territoris de Barcelona Ciutat, Barcelona Àrea Metropolitana, Barcelona Comarques, Terres de l’Ebre, Tarragona, Lleida i Girona. També arribarà als coordinadors o responsables de recursos de joves extutelats.

La Secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut, i la Direcció General d’Igualtat (DGI), lideren conjuntament la iniciativa, que dóna compliment a la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais i bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Aquesta normativa obliga a les administracions públiques de Catalunya a garantir la formació i la sensibilització dels professionals, així com el deure d’intervenció, i l’elaboració d’un protocol d’actuació.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és garantir els drets dels infants, adolescents i joves LGTBI+, i evitar-los situacions de discriminació, assegurant que puguin viure la diversitat sexual i afectiva en plena llibertat, lliure d’estereotips, sense ser discriminats per la seva orientació sexual, la seva identitat de gènere o expressió de gènere, i que no es sentin assetjats. Es busca que, començant des del personal que fa la presa de decisions, s’incorpori una mirada respectuosa cap als drets LGBTI de forma transversal, amb la finalitat que les persones que atenen, eduquen i tenen cura dels infants i joves tutelats estiguin formades i els puguin acompanyar. Per això, el Departament preveu replicar aquesta formació en més edicions per poder arribar a tots els professionals dels 500 recursos residencials de la DGAIA.

Com actuar davant d’un cas

La DGAIA i la DGI han protocol·litzat els circuits que cal seguir davant determinades situacions de l’àmbit LGTBI, per exemple quan un jove expressi que té una orientació sexual o una identitat de gènere no normatives. Així, a més de sensibilització, la formació dotarà de guies sobre com actuar i a quins recursos acudir davant una petició de trànsit d’un infant o adolescent tutelat, la necessitat d’assessorament en temes d’orientació sexual, o un cas d’assetjament per orientació sexual o per identitat de gènere.

Formació als treballadors públics

La Direcció General d’Igualtat forma a professionals de les administracions públiques per sensibilitzar sobre drets LGBTI, una activitat que s’ha adaptat al format virtual en temps de pandèmia, i des de l’inici de la COVID19 s’ha format a 8.000 funcionaris de la Generalitat i les administracions locals sobre com afrontar aquestes discriminacions.

També s’ha format als directors dels centres educatius (amb noves formacions als novells i actualitzacions als que ja havien rebut la primera) i al personal d'inspecció del Departament d'Educació, així com a professionals del lleure educatiu i de la Secretaria General de l'Esport, entre d'altres. Paral·lelament, han rebut sensibilització en matèria LGBTI professionals de justícia juvenil i policies (Mossos d’Esquadra i policia local). En Salut, s’ha format a personal directiu i es treballa per formar i sensibilitzar a la resta de professionals, tant de l’atenció primària com d’hospitals. L’objectiu és que des de tots els àmbits de les administracions catalanes es tingui capacitat per detectar les discriminacions i per prevenir-les.