Territori

Imatge de la trobada amb mitjans

ARRAN DE LA CARTA D'EMPLAÇAMENT DE LA CE SOBRE EL DELTA DEL LLOBREGAT

Calvet: "Exigirem a l'Estat el compliment i l'increment de les mesures compensatòries del port i aeroport"

query_builder   25 febrer 2021 17:01

event_note Nota de premsa

ARRAN DE LA CARTA D'EMPLAÇAMENT DE LA CE SOBRE EL DELTA DEL LLOBREGAT

Calvet: "Exigirem a l'Estat el compliment i l'increment de les mesures compensatòries del port i aeroport"

  • La Generalitat ampliarà les Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i les reserves naturals del Delta del Llobregat, i està enllestint el projecte del Pla de protecció del medi natural i del paisatge dels espais naturals protegits del delta del Llobregat per iniciar la tramitació en breu
  • El conseller Calvet anuncia una inversió de 74 milions fins al 2027 per part de l’ACA, per a millorar l’estat ambiental del delta i el seu parc agrari
Fotografia de la trobada amb mitjans.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha assegurat aquest dijous que “exigirem a l’Estat el compliment i l’increment de les mesures ambientals compensatòries establertes al seu dia davant l’ampliació del port i de l’aeroport, que s’han mostrat insuficients, i també la seva ampliació”. Calvet ha reaccionat així a la carta d’emplaçament que la Comissió Europea ha adreçat a Espanya, instant l’Estat a reforçar les mesures de protecció del delta del Llobregat davant l’impacte negatiu que han tingut les ampliacions del port de Barcelona, inclòs el desviament de la llera del riu Llobregat, i de l’aeroport del Prat, així com la construcció d’un aparcament en l’espai protegit de Can Sabadell.

Calvet ha presidit avui la reunió de la junta rectora del Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat i també de la Comissió del Delta del Llobregat. En declaracions posteriors als mitjans, ha recordat que l’origen de la carta europea “és l’ampliació de dues infraestructures que impacten al delta del Llobregat responsabilitat de l’Estat, el port i l’aeroport de Barcelona”. “S’ha constatat que les mesures correctores i compensatòries previstes no han estat suficients per evitar el deteriorament dels hàbitats i la disminució d’espècies protegides”, ha explicat.

Pel que fa al paper de la Generalitat, “ens pertoca l’ampliació de la Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), de les reserves naturals i tramitar el Pla de protecció del medi natural i del paisatge dels espais naturals protegits del delta del Llobregat”, ha explicat el conseller, que ha assegurat que “tenim tots els treballs de base fets” per tirar endavant la tramitació d’aquests instruments, que s’haurà de fer amb la participació del Consorci i els ajuntaments que l’integren.

Pel que fa als aparcaments denunciats per la Comissió Europea, ha avançat que “en la resposta que farem en les properes setmanes” a la institució comunitària “especificarem que el Pla de protecció no és una figura que pugui resoldre si hi ha d’haver o no els aparcaments”. “El que farà el Pla és recollir allò que l’Estat i la Comissió Europea siguin capaços de pactar sobre aquests aparcaments”, ha volgut detallar. En qualsevol cas, ha emfasitzat que “la nostra recomanació a l’Estat és que restauri la realitat física alterada de l’espai, i el Pla de protecció de la Generalitat recollirà aquesta solució”.

El titular de TES ha expressat que “veiem aquesta carta d’emplaçament com una gran oportunitat” i ha assegurat que “a mitjans d’abril respondrem a la Comissió Europea; esperem que de la resposta conjunta Estat-Generalitat surti un full de ruta clar que porti a la UE a la retirada de la carta pels compromisos ferms que prendrem”. “Nosaltres complirem la part que ens toca i ampliarem les ZEPA i les reserves naturals”, ha assegurat.

No obstant això, “entenem que la protecció formal, sense més, té un impacte limitat sobre la conservació de les aus si no s’implementen mesures per a la millora ecològica efectiva dels llocs”, ha advertit. En aquest sentit, “la Generalitat i les administracions locals estem impulsant diversos projectes de portada d’aigua de qualitat a les zones humides protegides”, ha recordat Calvet.

Inversió de 74 milions de l’ACA

Precisament, el conseller, acompanyat del director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Lluís Ridao, entre d’altres autoritats, ha assistit a la sessió de clausura de la Comissió del delta del Llobregat, on ha anunciat les inversions previstes per l’ACA en el proper cicle de planificació. L’Agència, durant el tercer cicle de planificació, que comprèn el període 2022-2027, destinarà de manera directa més de 74 milions d’euros per a millorar l’estat ambiental del delta del Llobregat i el seu parc agrari.

Les actuacions es divideixen en 4 eixos, concretament:

  • La millora del sanejament (12,1 MEUR) en actuacions centrades en el sistema de sanejament de Gavà/Viladecans (remodelació de la depuradora, el desdoblament del col·lector interceptor en alta i l’emissari/sobreeixidor submarí).

  • L’increment en la producció de l’aigua regenerada (més de 53 MEUR per a millores a les estacions de regeneració d’aigua de les depuradores de Gavà i Prat de Llobregat). “Apostem per donar una nova dimensió i valor al sanejament del nostre país, convertint les principals depuradores en ecofàbriques d’aigua nova, i superem la visió lineal històrica de final de canonada per la visió moderna, responsable i compromesa de l’economia circular”, ha volgut remarcar Calvet.

 

  • La rehabilitació de zones humides del Pla del Llobregat (2,6 MEUR en les zones del Remolar-Filipines, Ricarda, Murtra i Cal Tet).

 

  • Actuacions de prevenció i defensa contra les inundacions (més de 6 MEUR en actuacions per a millorar el drenatge de la plana del delta i la millora de les lleres).

Segons Calvet, “aquesta és la millor garantia que estem parlant no de futuribles, sinó d’actuacions que estan planificades i que compten amb els fons necessaris per a dur-les a terme; en el cas de l’ACA, a través del cànon de l’aigua”. Aquestes inversions demostren “el compromís ferm del Govern amb el territori i amb la preservació i millora del Delta del Llobregat i de tots els ecosistemes, estructures, sectors, activitats econòmiques i persones que en depenen”, ha assegurat.

Prop de 430 milions d’euros en ajuts

Calvet també ha anunciat, per al període 2022-2027, la convocatòria de diverses línies d’ajuts, amb un import conjunt de 430 milions d’euros, per a reduir els impactes dels sobreeiximents dels sistemes públics de sanejament

Els ajuts es dividiran en:

  • 375 MEUR en estudis, plans directors i la instal·lació de sistemes de quantiticació, tenint en compte que 300 dels quals s’espera rebre a través d’ajuts europeus.

 

  • 54,5 MEUR per prevenir els danys arran d’inundacions i avingudes, amb la millora del drenatge de zones agrícoles i urbanes en l’àmbit de les conques internes, actuacions de manteniment de lleres i mesures de protecció davant d’inundacions.

Potenciar altres actuacions ambientals

D’altra banda, tant des de l’ACA com des del Departament de Territori i Sostenibilitat es potenciaran actuacions de millora ambiental que s’han de dur a terme de manera coordinada amb altres administracions implicades. Entre elles, un pla per gestionar la barrera de sorra que s’acumula en la desembocadura de la Murtra (terme municipal de Gavà i Viladecans), programes d’eliminació del tap de sorra a la desembocadura de la riera de Sant Climent i Remolar (termes de Viladecans i El Prat de Llobregat), així com estudis de mobilitat de dinàmica litoral per a la prolongació dels espigons de la desembocadura de la riera de Sant Climent al mar (Viladecans).

En aquesta línia, també es volen dur a terme actuacions en altres àmbits, com la posada en funcionament d’un pou de l’aqüífer profund existent a la maresma dels Reguerons (Viladecans), l’estudi d’accions de millora de la qualitat de l’aigua dels canals que envolten les basses de can Dimoni (Sant Boi de Llobregat), així com mesures de neteja i manteniment de les Corredores del delta, entre d’altres.

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 168

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 469

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia