Cultura

Ponsa: "La Comissió Territorial de Patrimoni de l'Alt Pirineu situa les decisions sobre la cura del patrimoni on pertoca: a la gent del Pirineu"

query_builder   25 febrer 2021 19:02

event_note Nota de premsa

Ponsa: "La Comissió Territorial de Patrimoni de l'Alt Pirineu situa les decisions sobre la cura del patrimoni on pertoca: a la gent del Pirineu"

  • La consellera de Cultura visita l’Alt Urgell, on presenta el Bibliobús Pere Quart, i es reuneix amb la ministra de Cultura i Esports d’Andorra
Bibliobus

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha realitzat avui una jornada de treball a l’Alt Urgell, on ha presidit la reunió constitutiva de la Comissió Territorial de Patrimoni de l’Alt Pirineu, un pas fonamental per protegir i reivindicar la singularitat de la cultura pirinenca. Aquesta comissió és un òrgan col·legiat amb competències en la protecció i conservació del patrimoni cultural i en matèria d’autorizació d’intervencions en els béns culturals d’interès nacional i d’altres relatives. Comprèn les comarques de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà.

Ponsa ha destacat que la Comissió Territorial de Patrimoni de l’Alt Pirineu “situa les decisions sobre la cura del patrimoni al lloc on li pertoca: a la gent del Pirineu”. “Vull fer un agraïment a l’alcalde de la Seu de llavors, Albert Batalla, que va començar a lluitar fa uns anys el que avui celebrem”, ha afegit.

La consellera Ponsa també s’ha reunit amb l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, per tractar els principals projectes culturals del municipi. En les trobades, s’ha fet un pas endavant en la candidatura transnacional (Andorra, Seu d’Urgell i Foix) del coprincipat d’Andorra, en la qual s’inclou de la Catedral de Santa Maria de la Seu d’Urgell com a Patrimoni Mundial de la UNESCO.

 

En referència a la seva visita a l’Alt Urgell, en què també han participat la directora general del Patrimoni Cultural Elsa Ibar, i el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, la consellera Ponsa ha afirmat: “Ha estat una intensa visita de treball perquè el Pirineu està, com sempre, molt viu. Hem parlat de cultura popular, patrimoni, biblioteques, internacionalització, treball conjunt d’institucions i societat civil: la Generalitat també hi és i té el plaer de contribuir-hi.”

A les reunions també s’ha abordat l’arribada del servei de biblioteques a municipis que fins ara no disposaven d’aquest servei de lectura pública. En aquest sentit, la consellera ha aprofitat la seva visita per presentar davant dels mitjans de comunicació la nova ruta del Bibliobús Pere Quart, que aquest mes de febrer ha ampliat el seu servei a tres nous municipis de la comarca: Coll de Nargó, Organyà i Ribera d’Urgellet. Ponsa ha estat acompanyada dels alcaldes d’Organyà, Celestí Vilà; de Coll de Nargó, Martí Riera, i la presidenta del Consell Comarcal i alcaldessa de Ribera d’Urgellet, Josefina Lladós.

El Bibliobús compta amb un fons de 12.510 documents (llibres, audiovisuals i revistes), i ofereix els serveis següents:  informació i assessorament, préstec, Internet, accés a la plataforma digital eBiblioCat, que permet el préstec a llibres, pel·lícules, audiollibres, diaris i revistes, entre d’altres recursos. També ofereix activitats de foment a la lectura per a tot tipus de públics. 

A la tarda, la consellera Ponsa ha visitat Andorra, on ha mantingut una reunió de treball amb la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva. Ponsa també s’ha reunit amb Joan Reguant, assessor i expert en candidatures a Patrimoni Mundial de la UNESCO, que coordina la proposta multinacional perquè la figura del coprincipat d’Andorra en formi part. Posteriorment, la consellera de Cultura ha visitat la Casa Comuna de Sant Julià de Lòria, i l’exposició “Kintsugi” de l’artista Joan Fontcuberta, a la sala annexa al Museu Fàbrica Reig.

Estamariu i Arsèguel
La visita de la consellera a l’Alt Urgell va començar ahir a la tarda a Estamariu i Arsèguel. La titular de Cultura va visitar el projecte la Borda del Camader, que vol esdevenir un punt de trobada d'escriptors, i va posar en valor la col·laboració públic-privada. També va visitar l'església de Sant Vicenç, que conserva les úniques pintures romàniques conservades in situ a la comarca.

A Arsèguel, Ponsa va conèixer el fons del Museu de l'Acordió, impulsat per Artur Blasco, una figura clau per a documentar la memòria sonora del Pirineu. El seu testimoni actiu i compromès el converteixen en un referent imprescindible de la cultura popular pirinenca.

3  

Imatges

Fotografia: La consellera Ponsa presenta el Bibliobús Pere Quart

Fotografia: La consellera Ponsa presenta el Bibliobús Pere Quart 120

Fotografia: La consellera Ponsa es reuneix amb la ministra de Cultura i Esports del Govern d'Andorra, Sílvia Riva

Fotografia: La consellera Ponsa es reuneix amb la ministra de Cultura i Esports del Govern d'Andorra, Sílvia Riva 276

Fotografia: La consellera Ponsa presideix la Comissió Territorial de Patrimoni de l'Alt Pirineu

Fotografia: La consellera Ponsa presideix la Comissió Territorial de Patrimoni de l'Alt Pirineu 100

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia