Agència Catalana de l'Aigua

Riu Ter a Torelló.

L'ACA impulsa la creació d'un Observatori sobre Inundacions que facilitarà l'accés a la informació sobre inundabilitat i episodis històrics

query_builder   26 febrer 2021 10:59

event_note Nota de premsa

L'ACA impulsa la creació d'un Observatori sobre Inundacions que facilitarà l'accés a la informació sobre inundabilitat i episodis històrics

  • S'estan destinant 500.000 euros en l'ànalisi d'episodis com els produïts arran de la Dana d’octubre de 2019 i el temporal Gloria del mes de gener de 2020, com les causes de la crescuda del riu Francolí i l’anàlisi de la inundabilitat en el tram final del riu Tordera

 

  • S’han impulsat també estudis dirigits a la millora del coneixement de la capacitat de resposta vers les inundacions de les estructures transversals al flux de l’aigua com ponts i zones sensibles

  • Des de 2020 l’ACA està subvencionant el projecte Àgora, un estudi  de recerca i desenvolupament enfocat a la minimització de danys causats per les inundacions a la població a través del coneixement, la comunicació i participació ciutadana
Riu Ter a Torelló, després d'una crescuda.
Riu Ter a Torelló, després d'una crescuda.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) està impulsant la creació d'un Observatori sobre Inundacions amb l'objectiu de facilitar l'accés a la informació sobre inundabilitat i episodis històrics. Com un primer pas s'estan impulsant una sèrie d’estudis que permetran ampliar el coneixement sobre l’impacte de les inundacions en el territori i la conseqüent millora en la gestió del risc d’inundació. Amb una inversió superior als 500.000 euros, s’han posat a marxa darrerament fins a 5 estudis de temàtica diversa en matèria d’inundacions.

S’han impulsat estudis dirigits a l’anàlisi de l’impacte sobre el territori d’inundacions extraordinàries conseqüència d’episodis de pluja extrems, amb l’objectiu d’entendre els esdeveniments des d’un punt de vista hidràulic i deixar-ne constància per al futur. Els episodis d’inundacions objecte d’estudi són els esdevinguts com a conseqüència de l’episodi de precipitacions del 22 i 23 d’octubre de 2019 i la borrasca “Glòria” esdevinguda entre el 20 i 23 de gener de 2020, ambdós temporals amb fortes repercussions sobre el territori català. Els estudis que se’n deriven d’aquesta línia de treball són:

 

  • Anàlisi de la crescuda del Francolí del 22 d’octubre de 2019, realitzat per l’equip de Juan Pedro Martin Vide del Departament d’Enginyeria Civil i Ambiental de la UPC, on es destaquen els treballs de camp i gabinet realitzats per entendre l’esdeveniment hidrològic i hidràulic, així com el transport de sediments i flotants durant l’avinguda. Els treballs han permès reproduir l’avinguda sobre el riu Francolí i l’anàlisi del paper que van jugar els ponts i sediments sobre el funcionament hidràulic del riu.

 

  • Anàlisi de la inundabilitat del tram final de la Tordera; considerant la capacitat de transport i efectes del material llenyós, en base a les afeccions del temporal Gloria”, el qual el portarà a terme l’Institut FLUMEN (UPC-CIMNE). L’estudi pretén analitzar la inundació ocorreguda durant l’episodi Gloria a la conca de la Tordera, incloent una caracterització hidrodinàmica del trencament de motes durant l’episodi i l’efecte sobre la inundabilitat d’aquest trencament, i l’estimació de la capacitat del riu per transportar material llenyós en situació d’avinguda.

Afectacions en zones sensibles

Així mateix, l’ACA ha impulsat estudis dirigits a la millora del coneixement de la capacitat de resposta vers les inundacions de les estructures transversals al flux, també conegudes com a punts singulars estructurals (PSE), així com d’altres punts sensibles rellevants per a la gestió del risc d’inundació. Els contractes que se’n deriven d’aquesta línia de treball són:

 

  • Inventari, diagnosi i creació de fitxes de PSE afectats pel flux en avinguda al DCFC i dels punts d’especial importància (PEI) identificats per la direcció general de protecció civil dins de la xarxa de control d’aforament de l’ACA. Estudi dirigit a la millora de l’inventari dels punts singulars estructurals (OD, ponts, viaductes, etc.), a la diagnosi del seu comportament hidràulic per a la priorització de reposició en funció del risc d’inundació associat, i a l’anàlisi d’afecció d’inundació que tenen certs punts sensibles del territori identificats per la Direcció General de Protecció Civil.

  • Avaluació de l'entorn en punts crítics davant el risc d'inundació davant el risc d'inundació. Es tracta d’una prova pilot encarregada a l’empresa EarthPulse per tal de validar la metodologia d’anàlisi del comportament hidràulic d’estructures transversals al flux durant la borrasca Gloria, mitjançant l’anàlisi d’imatges satèl·lit de mitjana i alta resolució. La prova pilot es realitzarà sobre 8 estructures situades a la conca Baixa del Ter.

La recerca en matèria d’inundacions

Finalment, al 2020 ha arrencat el projecte Anàlisi per la millora de l’alerta primerenca i Generació d’un ObseRvAtori d’inundacions i altres eines participatives, conegut com a projecte Àgora i que ha estat subvencionat per l’ACA. Es tracta d’un estudi (Recerca+Innovació) enfocat a la minimització de danys a la població a través del coneixement, la comunicació i participació ciutadana. Un dels aspectes més rellevants del projecte serà la creació de l'Observatori d’Inundacions que permetrà l’accés a la informació sobre inundabilitat i episodis històrics, així com a diferents continguts didàctics, material de consulta sobre inundacions i documents de participació ciutadana, entre d’altres, dirigit i enfocat a diferents públics.

2  

Imatges

Foto. Riu Ter a Torelló durant una crescuda (arxiu).

Foto. Riu Ter a Torelló durant una crescuda (arxiu). 130

Foto 2. Tram del riu Francolí a Vimbodí i Poblet, abans i després de la riuada d'octubre 2019.

Foto 2. Tram del riu Francolí a Vimbodí i Poblet, abans i després de la riuada d'octubre 2019. 252

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 300

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia