Mossos d'Esquadra

CME

Desarticulada una organització criminal dedicada al tràfic de marihuana i al blanqueig de capitals

query_builder   27 febrer 2021 10:24

event_note Nota de premsa

Desarticulada una organització criminal dedicada al tràfic de marihuana i al blanqueig de capitals

. L’organització obtenia la marihuana a partir de diversos proveïdors, tant de Catalunya com d’altres punts de l’Estat espanyol, en especial d’Andalusia, per revendre-la després a altres traficants 

. Un dels proveïdors era un enginyer agrònom que servia marihuana amb un tant per cent molt baix de principi actiu i que es barrejava amb la que tenia un percentatge més alt de THC, fet que permetia abaratir costos i augmentar beneficis 

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra han desarticulat una organització criminal amb epicentre a Barcelona i que operava des de diversos punts de l’Estat espanyol  dedicada al tràfic de marihuana. La investigació ha comportat la detenció de deu persones i sis més han quedat com a investigades, pels delictes contra la salut pública, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals. 

La investigació va començar fa just un any quan els agents van tenir accés a una informació sobre l’activitat criminal d’un home que estaria distribuint marihuana des d’un pis de Barcelona ubicat al districte de l’Eixample. A partir d’aquesta informació inicial i després d’una llarga i laboriosa investigació els mossos han pogut establir l’existència d’una organització criminal perfectament estructurada dedicada al tràfic de marihuana.

En el decurs de les indagacions policials s’ha pogut determinar que el principal investigat liderava aquest grup des d’almenys l’any 2018, tot i que té antecedents anteriors per delictes contra la salut pública. L’organització obtenia la marihuana a partir de diversos proveïdors, tant de Catalunya com d’altres punts de l’Estat espanyol, sobretot d’Andalusia, i posteriorment la revenia a altres traficants.

La investigació ha posat de relleu que el líder de l’organització tenia diverses cases llogades en poblacions properes a Barcelona en urbanitzacions i zones aïllades de grans nuclis de població com Teià, Cabrera de Mar, Alella o Cabrils des d’on distribuïa i venia la marihuana. En èpoques en què no tenia cap casa llogada feia la distribució des de la planta superior del seu pis de l’Eixample. 

Fruit de la tasca investigadora s’ha pogut constatar que l’organització feia transaccions amb un clan familiar instal·lat en una masia de Fogars de la Selva,  que actuava com un dels principals proveïdors del grup.

Es tracta d’una organització amb un funcionament perfectament estructurat que adoptava diverses mesures de seguretat i autoprotecció per evitar l’acció investigadora de la policia.

Una organització dissenyada al detall amb una estructura jeràrquica i uns rols perfectament definits

El funcionament de l’organització tenia un lideratge clar en la figura del principal investigat, instal·lat a Barcelona i des d’on controlava tota la seva operativa.  Al costat seu hi tenia el seu soci, que en molts moments de la investigació arribava a disposar del gruix dels diners de l’organització,  i un altre home que actuava com la seva mà dreta i que era de la seva màxima confiança. 

Immediatament per sota seu hi havia dos membres del grup que formaven part d’una estructura estable de transport de marihuana d’Andalusia a Barcelona, als quals solia acompanyar un altre dels homes en tasques de supervisió de l’operativa. 

En paral·lel hi trobem el germà del líder del grup que realitzava diverses tasques com la  protecció del seu germà, el trasllat de diners de Barcelona a Madrid i que s’encarregava puntualment de la distribució quan el seu germà l’hi demanava.

Al tercer escalafó hi havia diversos familiars del líder que bàsicament tenien la funció de guardar diverses quantitats de diners generats pel tràfic de marihuana. 

Una figura important era la d’un enginyer agrònom que gestionava diverses empreses dedicades a la producció i comercialització de cànem industrial i que servia part de la mercaderia a l’organització. De fet, es tractava de marihuana amb un tant per cent de principi actiu molt baix i, per tant, més econòmica que es barrejava amb la que tenia un percentatge més alt de THC.

El grup comptava amb la col·laboració d’un assessor, una mena de gestor que aconsellava al cap de la banda sobre com burlar els estaments oficials reguladors i els sistemes fiscalitzadors per poder blanquejar les suculentes sumes de diners obtingudes a partir de l’activitat il·lícita que duia a terme el grup. 

Un ampli ventall d’opcions per blanquejar els diners obtinguts pel tràfic de marihuana 

L’estructura perfectament muntada generava uns quantiosos guanys i uns ingressos que requerien de la cosmètica necessària per reintroduir-los  novament al circuit legal. A banda de tenir antecedents anteriors per delictes contra la salut pública, el principal investigat i cap de la banda des del 2018 no tenia ingressos de cap tipus ni disposava de patrimoni al seu nom que permetessin justificar el alt ritme de vida que duia fet que corroborava que els ingressos provenien de la seva activitat delictiva.

El blanqueig de capitals el duien a terme tant el cap de la banda com el seu germà, perfectament aconsellats per l’assessor. En aquest sentit les vies per donar curs al diner il·lícit eren bàsicament la posada en funcionament de bars i restaurants, la compra-venda de xalets o cotxes d’alta gamma i l’adquisició d’obres d’art, especialment de quadres.

Dispositiu d’explotació de la investigació 

L’operatiu va tenir lloc el dia 24 de febrer i es van realitzar vuit entrades i escorcolls, quatre a Barcelona, una a Sant Andreu de Llavaneres i una altra a Fogars de la Selva. També se’n van realitzar dos a Madrid, que es van fer amb la col·laboració de la Policia Nacional.

En el decurs de les entrades es va detenir a deu persones, sis més van quedar com investigades i es va intervenir material divers per envasar i distribuir la marihuana, diverses joies i rellotges, 33 quadres, 36 quilos de marihuana, tres caixes de seguretat, 42 projectils del calibre 9 mm, localitzada a l'interior d'una caixa d'arma de foc i 55 projectils del calibre 9 mm, entre altres.  

Els detinguts van passar a disposició judicial el 26 de febrer i el jutge va decretar presó per al  líder del grup  i llibertat amb càrrecs per a la resta.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

 

 

Àrea de Comunicació

Barcelona, 27 de febrer de 2021

6  

Imatges

Imatge 1

Imatge 1 641

Imatge 2

Imatge 2 427

Imatge 3

Imatge 3 500

Imatge 4

Imatge 4 439

Imatge 5

Imatge 5 802

Imatge 6

Imatge 6 543

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia