Territori

Imatge

Retiren 20 tones de la planta exòtica Elodea a l'embassament de la Torrassa i la Mollera d'Escalarre

query_builder   1 març 2021 13:08

event_note Nota de premsa

Retiren 20 tones de la planta exòtica Elodea a l'embassament de la Torrassa i la Mollera d'Escalarre

  • El Parc Natural de l’Alt Pirineu i l’Ajuntament de la Guingueta d’Àneu han col·laborat en les tasques de control d’aquesta planta aquàtica exòtica invasora, que impacta en la qualitat de l’aigua i en la flora i fauna autòctona

 

  • Unes deu persones han treballat des de principis de febrer per retirar manualment la planta i fang incrustat, amb el suport de pales excavadores i carretons oruga
Imatge

El Parc Natural de l’Alt Pirineu i l’Ajuntament de la Guingueta d’Àneu han finalitzat els treballs de control de l’espècie aquàtica invasora Elodea canadensis a l’embassament de la Torrassa  i la Mollera d’Escalarre, parcialment dins l’àmbit del parc natural. Es tracta d’una planta perillosa, en tant que competeix amb la flora autòctona i pot alterar la composició de l’aigua, amb l’impacte ambiental i econòmic que això suposa.

 

Els treballs, que es van iniciar a principis de febrer, han permès retirar prop de 20 tones, amb el suport d’un grup d’unes deu persones. L’empresa gestora de l’embassament, Endesa, col·labora en les tasques amb el buidat de part de la Torrassa, per tal de facilitar els treballs. Anualment s’han dut a terme aquestes actuacions de control de l’espècie a l’embassament de la Torrassa, llevat d’alguns anys, com el 2009, que no es van poder fer per les condicions del nivell de l’embassament i la manca de duresa del terreny per passar amb seguretat. Això va provocar que la cobertura de la planta augmentés significativament, fet que mostra la importància d’actuar periòdicament cada any.

 

Enguany s’ha utilitzat una miniretroexcavadora de baix pes amb un braç llarg i una pala ampla que ha permès retirar-la a distància i acumular-la en piles, aportant més efectivitat al procés. Les piles, al seu torn, es retiren manualment amb el suport de carretons oruga. L’ús de la pala ha permès eliminar, al menys parcialment, el sistema radicular de la planta, augmentant l’eficàcia de l’actuació.  Cal tenir en compte que per retirar aquesta planta no es pot utilitzar maquinària pesada, ja que es pot enfonsar i quedar enganxada en el fang. La solució definitiva, però, requereix un dragatge de l’embassament, gestionat per Endesa, en una conca hidràulica competència de la CHE. 

 

Una invasora molt perjudicial

 

L’elodea (Elodea canadensis Michx.) és una planta aquàtica originària de les zones temperades de Nord-Amèrica, però es pot trobar a gran part d’Europa i altres llocs temperats d’Austràlia i Sud-Amèrica, com a espècie introduïda.  Viu a zones d’aigües amb una bona exposició a la llum, poca corrent i lliure de contaminació, per la qual cosa es considera com un bon bioindicador de la qualitat de les aigües. A la Península ibèrica és una espècie rara. Està catalogada com a invasora dins el Reial decret 613/2013 pel qual es regula el Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores.

 

A Catalunya, a més de a l’embassament de la Torrassa i la Mollera d’Escalarre, es troba a les sèquies i canals del delta del Llobregat, en una estany proper a Plegamans i a un rierol de Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental).

 

La presència d’aquesta planta compromet el desenvolupament de la vegetació aquàtica autòctona. En aquest sentit, la proliferació d’elodea del Canadà pot tenir efectes molt negatius per a la planta Hippuris vulgaris, una espècie aquàtica en perill d’extinció, protegida i inclosa al Catàleg de flora amenaçada, que a Catalunya només es troba a la Mollera d’Escalarre. A més, amb la seva presència s’afavoreix l’eutrofització (excés de nutrients) de l’embassament, amb la qual cosa es podria alterar la composició fisicoquímica de l’aigua i també es dificultar l’explotació hidroelèctrica de l’embassament.

 

D’altra banda, la gran densitat de la planta complica la pràctica de la pesca, una activitat amb un important impacte socioeconòmic al municipi de la Guingueta d’Àneu, que és la zona on es venen més tiquets de pesca de truita de Catalunya. Així, els hams s’enganxen amb molta freqüència en la catifa d’elodea. També dificulta la navegació recreativa amb canoes i piragües a la part de l’embassament on està autoritzada aquesta pràctica.

 

3  

Imatges

Imatge

Imatge 540

Imatge

Imatge 360

Imatge

Imatge 382

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 1349

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia